Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Nem veszik le mancsukat a libatömők nyakáról

Szentes - Mégsem törli a Hungeritet is tartalmazó feketelistáját a Négy Mancs Alapítvány. A szervezet szerint a hízott baromfiból készült termékek jelöléséről szóló rendelet úgy készült el, hogy nekik módjuk sem volt elmondani a javaslataikat.
A vásárlókat informáló feketelista – amely a hízott kacsát és libát feldolgozó üzemek nevét, adatait tartalmazza – a www.negy-mancs.hu címen érhető el, néhány lépés megtételével.

Az állatvédő szervezet honlapjának elején rögtön a hízott liba és kacsa elleni kampány szövege olvasható. Erre kattintva baloldalt, a függőleges szövegoszlopban a „Nyitott szemmel vásároljon!" feliratra kell klikkelni, és a tájékoztató szöveg végén érhető el a lista. Ezen összesen tizenhárom magyar cég szerepel. Közülük kettő Csongrád megyei, a Hungerit Zrt. és a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Zrt.
A listát szerdán országgyűlési képviselők is megkeresték, miután aznap lépett hatályba a hízottbaromfi-termékek külön jelöléséről szóló rendelet.

A Hungerit dolgozói már a pesti, szeptemberi tüntetésen is szószegéssel vádolták a Négy Mancsot. Fotó: Karnok Csaba
A Hungerit dolgozói már a pesti, szeptemberi tüntetésen is szószegéssel vádolták a Négy Mancsot. Fotó: Karnok Csaba

A libamájbotrány nyomán összehívott tanácskozásokon – majd pedig a hungerites dolgozók pesti tüntetésekor – a Négy Mancs Alapítvány programvezetője, Gergely Zsófia azt ígérte, ha megszületik a megállapodás erről a rendeletről, törlik az egész listát.

A feketelistát azonban nem törölték – és egyelőre nem is fogják. Gergely Zsófia lapunk kérdésére azt mondta, nem ők szegték meg ígéretüket. Korábban ugyanis arról volt szó a tárgyalásokon, hogy az ő véleményüket is meghallgatja a minisztérium a rendeletalkotásnál. A programvezető azt mondja, a tárca már egy aláírt rendeletszöveget küldött át nekik, mielőtt ők még megfogalmazhatták volna a javaslataikat. Az október 2-ára megbeszélt egyeztetést pedig a minisztérium lemondta, vagyis nem vette komolyan az állatvédőket, tette hozzá.

Gergely több ponton ellentmondásosnak minősítette a rendelkezést. Így szerinte nem lehet komolyan venni azt, hogy az exportra is szánt termékek csomagolásán csak magyarul tüntetik föl, hogy az áru hizlalt baromfiból készült. Nem kaptak egyértelmű választ arra a kérdésükre sem, hogy ha már október elsejétől hatályba lép a rendelkezés, mindegyik feldolgozó tudja-e vállalni annak betartását.

Olvasóink írták

77 hozzászólás
 • 77. hol vagy te kis szuka,állatok pusztulnak ,neked kéne 2008. október 14. 22:12
  „,,Hol vannak az állatvédők" - százával pusztulnak a pulykák Zalában (+videó)

  Százával pusztulnak a pulykák a zalai baromfitelepeken, mert a Zalabaromfi csődhelyzete miatt hetek óta nem veszik át a vágásra érett állatokat. A termelők nem kapnak hitelre takarmányt, az éhes állatok egymást pusztítják el és falják fel.  Videók:
  ,,Hol vannak az állatvédők" - százával pusztulnak a pulykák Zalában

  Az egyik telepről három hét alatt 700 pulykatetemet szállítottak el az állati tetemeket megsemmisítő cég munkatársai. Naponta átlagban 30-40 állat pusztul el a telepen. Előfordult az is, hogy az éhes állatok egymást falták fel.

  A pulykatenyésztők nem értik, hogy a Zalabaromfi számláját zároló CIB Bank a pulykák levágását miért nem engedélyez. Az egeraracsai Deli családnak 29 millió forintos tartozása van a baromfitelep fenntartása miatt. Két éve meg akarták venni a Zalabaromfi tulajdonosától a vágás üzemrészét, de ezt nem engedték meg nekik. Most attól félnek elveszítik házukat, vállalkozásukat.

  Egy csonkahegyháti baromfitelepen négyezer vágásérett pulyka van, szerdától már ezek az állatok sem kapnak takarmányt. A termelők szerint nem kizárt, hogy a jószágok tömeges hullása súlyos járványokat okozhat a zalai pulykatelepek környékén.

  (hírTV)”
 • 76. Celtis 2008. október 13. 10:18
  „Zoé2520: (beragadt a kepszlokkod)
  Ahogy egy szellemes újságíró megírta, a kannibál törzsek is évezredek óta megeszik az ellenséget (kannibálikum), és a ministránsfiúkat is több mint ezer éve molesztálják a papok (vatikánikum), ez mégsem legitimálja egyik fenti gyakorlatot sem.
  Egyébként az utóbbi néhány évtizedben teljesen átalakult minden ilyen termelési megoldás. Amit ma látsz a húsiparban, annak semmi köze a régi falusi szokásokhoz. Még a bégeredményt tekintve sem.

  Azt hol hallottad, hogy Gergely Zsófia húst eszik? Mert itt, a Délmagyarban én pont az ellenkezőjét olvastam. Ja, és hogy ő, mint szóvivő egyszemélyben felelős az egész nemzetközi szervezet tevékenységéért... Ez vicces.”
 • 75. kékcitrom 2008. október 09. 20:07
  „73. Celtis 2008.10.09. 15:23

  Nem konkrétan erre az ügyre gondoltam,mikor ezt a hasonlatot leírtam.
  Összességében a hazai állatvédelem jutott eszembe,hogy eddig szegény kóbor kutyák istápolásán kívül nem jelentett többet a hazai állatvédelem az emberek többségének.
  És most,hogy ez az ügy kipattant ezek az emberek szembesültek az állatvédők "hatalmával" is.Erre írtam,hogy ez is egyfajta erőszaknak hat és ezt sokan nagyon nehezen emésztik meg.
  Sokakhoz hasonlóan én magam sem tudom,hogy miért kell átesni a ló másik oldalára,ami elfogadott volt generációkon keresztül,az most - az állatvédők jóvoltából és a képviselőink hanyagsága miatt - bűn.”
 • 74. ZOÉ2520 2008. október 09. 18:11
  „Celtis!

  ELMONDANÁM,HOGY FALUN IS TÖMIK ÉS MINDIG IS TÖMTÉK A LIBÁT ÉS A KACSÁT.EGYÉBKÉNT EZ AZ UNSZIMPATIKUS LIBA IS KÉPMUTATÓ,MIVEL AZT MONDTA,HOGY HÚSEVŐ-KÉRDEM ÉN AZT A JÓSZÁGOT NEM SAJNÁLJA? ÉS AZOK AKIK MIATTA ELVESZTETTÉKL A MUNKÁJUKAT,AZOKAT NEM SAJNÁLJA?KA EGYÍENEK TOJÁST MEG TEJET ,DE MIBŐL?”
 • 73. Celtis 2008. október 09. 15:23
  „Kékcitrom (69): Mivel a szervezet már jópár éve futtatja ezt az akciót, többször próbált egyeztetni a cégekkel, kormánnyal, sőt a feketelista sem idén augusztusban született, a helyzet inkább arra hasonlít, amikor a szülők magyarázzák a gyereknek, hogy egyen spenótot, mert finom, de a gyerek dacból befogja a fülét, hogy ne is hallja. Aztán persze jön az erőszakos "tömés".

  májas (71): Jó a terved, hajrá, valósítsd meg! Kíváncsian várom a fejleményeket! (Tényleg van türelmed éveket feccölni ebbe a dologba, vagy annyira nem vagy elszánt/gondolod komolyan?)

  Egy észrevételem azért lenne: a tej-, illetve tojásfogyasztás még mindig a két legerőszakmentesebb módja annak, hogy az ember állati eredetű fehérjéket vegyen magához, s velük olyan létszükségletű aminosavakat, amelyek a növényekben nem találhatók, az emberi szervezet pedig képtelen az előállításukra.

  Egyébként tényleg a háztáji tartás lenne az ideális, csak sajnos ezt elbuktuk, amikor túlnépesedtünk.”
 • 72. RobinGood 2008. október 08. 20:52
  „71. hozzászólás májas
  Ez lagalább szellemes volt. Nem is tudok mást hozzászólni, minthogy a tejtermékek azért jobban beépültek a hétköznapi ember életvitelébe, mint a libamáj.”
 • 71. májas 2008. október 08. 13:03
  „Kedves Európai Úniós Polgártársak!

  Állatvédő úniós társaink hagyományain elindulva újabb,az európai mezőgazdaságban önös, haszonszerző érdekek miatt kínzott állatok jogaiért szeretnénk kiállni,így hát megalapítjuk a "Négy Tőgybimbó" nevű közhasznú társaságunkat.
  A gerincesek törzsén belül helyezkedik el az emlős állatok osztálya, melyek közös jellemzője az elevenszülés,majd az egyedfejlődés korai korszakában történő anyatejes táplálás.Az emlősök hasi felületén található ún.tejlécből fajonként változatos számú emlőmirigy fejlődik ki járatrendszerével,kivezető csövével együtt,A szülés körüli hormonális változások beindítják a tejelválasztást-másnéven a laktációt-melynek egyes egyedüli célja az utód tápanyagokkal,folyadékkal, ellenanyagokkal stb. történő ellátása.A tejelválasztás fő stimulusa az emlőbimbó mechanikai ingerlése, a termelt és tárolt tej rendszeres szoptatással történő eltávolítása.Amennyiben a szoptatás ezen ingere elmarad, a tejelválasztás normál esetben néhány nap alatt megszűnik, a tej "elapad"
  Az Európai Únión belül sajnos még nagyon elterjedt gyakorlat néhány emlősállat faj-főleg a szarvasmarha, kisebb mértékben a juh,kecske stb-haszonleső, ipari méreteket öltő kínzással egybekötött kihasználása-mely ellen úgy érezzük itt az ideje fellépnünk.
  Majdnem minden országban-de emeljük most ki valamely oknál fogva Ausztriát- a szarvasmarhák nőstényeinek borjadzása után a tejelválasztás időszakát MESTERSÉGESEN KITOLJÁK-AZ ÁLLATOK EMLŐBIMBAJÁT NAP MINT NAP KÉZZEL,SÚLYOSABB ESETEKBEN IPARI MÉRTÉKBEN FÁJDALMAT OKOZÓ VÁKUUMOS GÉPEKKEL RÁNGATJÁK-akkor is amikor az utód ilyen ellátást már nem igényel!!!!
  Ez teljesen ellentmond a természet törvényeinek, és elítélendő módon csak az osztrák gazdák valamint bizonyos telepek HASZONSZERZŐ -a sötét kapitalizmus múltjába révedő céljait szolgálja!
  E gazdák,ezen "tejtelepek" az állatok nap mint nap történő erőszakos fejésével szerzik az extraprofitot-a kínzással előállított tejet ELADJÁK!!!Az áruházláncok polcai roskadoznak a kényszerfejésből származó tejtől, valamint az abból készülő tejtermékektől!!!
  A Négy Tőgybimbó további célja tehát a józan gondolkodású úniós polgártársaink adakozásából irodát létrehozni Bécsben, majd egy feketelista felállítására törekszünk, mely fel fog tüntetni minden osztrák-és mondjuk néhány svájci tejgazdaságot-hogy a vásárló el tudja dönteni akar-e a megkínzott tehenek tejéből származó termékeket fogyasztani ,vagy sem.
  Célunk a nagy áruházláncok felkeresése,a tejtermékek árusításának bojkottálása, a szarvasmarhatelepek felszámolása-és végül a teljesen szabad tartás bevezetése,az állatok jóléte érdekében.
  Alternatívaként javasoljuk a tejfogyasztás elhagyását, maximum a tehéntőgyből véletlenül kicsorduló tejmennyiség felhasználását-jól követhető háztartási méretekben...
  Köszönöm megtisztelő figyelmüket,s várjuk adományaikat:
  Négy Tőgybimbó
  kht.”
 • 70. ennyi 2008. október 08. 06:58
  „robingood!

  PHW csoport!
  Féláron kell a cég neki!”
 • 69. kékcitrom 2008. október 08. 06:19
  „" Ne feledkezzünk meg, hogy ott teljesen más a közvélemény (és a sajtóvisszhang) az állatvédelmi kérdésekről. Ha a Négy Mancs kiszállna a buliból, akkor sem változna semmi."


  Ez így van!Viszont az állatvédelem közmegítélésén ez az eset sem lendített előrébb.Nálunk minden másképp van mint álltalában az eu. tagországokban,mi különösek,mondhatni speciálisak vagyunk az eu.-n belöl!(nem csak az állatvédelem terén)
  Az egész magyar állatvédelem most úgy nézki,mint mikor egy gyereket "megtömnek",erőszakkal megetetnek spenóttal,utána próbálják neki megmagyarázni,hogy a spenót milyen finom! :)”
 • 68. RobinGood 2008. október 07. 22:52
  „50. hozzászólás Grabowsky "Arra kíváncsi lennék, miért szentírás a külföldi áruházláncoknak a Négy Mancs véleménye, miért tartják magukra nézve kötelező érvényűnek amit ezek a degeneráltak meghatároznak??????"

  Ez nagyon egyszerü: ha nem így tennének, elveszítenék vásárlóik egy részét. Ezt nem ellensúlyozza az a pár libamájfogyasztó. Ne feledkezzünk meg, hogy ott teljesen más a közvélemény (és a sajtóvisszhang) az állatvédelmi kérdésekről. Ha a Négy Mancs kiszállna a buliból, akkor sem változna semmi.

  21. hozzászólás csiga-biga "Itt minden ezt az egyletet pénzelő konkurenciáról van szó."

  Könyörgöm, most már tényleg árulja el valaki, hogy melyik konkurrens libatömő cégnek áll érdekében, hogy az adott áruházláncok nem fogadnak több terméket egyetlen libatömő cégtől sem!”
 • 67. RobinGood 2008. október 07. 22:27
  „Nem értem. 14 európai ország (Ausztria, Csehország, Dánia, Finnország, Hollandia, Írország, Lengyelország Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Svájc és Svédország) állatkínzásnak nyilvánította és beszüntette a kórosmáj előállítását. Nálunk meg ötpárti konszenzus van, hogy a libák ezt élvezik. Fel kellene világosítani a tudatlan nyugatot, hogy a mi zoológiában jeles parlamenti szakembereink szerint tévednek és akkor ők is visszaállítják majd a termelést. Az is érdekes, hogy a tiltás ellenére ezen országok többségében a munkanélküliség jóval alacsonyabb, mint nálunk. A dolgozókat szépen megtanították napelemeket, LCD-tévéket szerelni, vagy éppen biogazdálkodni. Lehet, hogy többet keresnek, mint régen. Ja, ehhez kompetens kormány is kell...”
 • 66. macilaci 2008. október 06. 10:44
  „""A magyar baromfiipar megoszlik azok között, akik a jövőbe néznek, és azok között, akik belevesznek a sötét kommunizmus múltjába. Igaztalan információk terjesztésével és az együttműködés elutasításával nem lehet megállítani a nemzetközi fejlődést. (...) A magyar baromfiipari termelők rabjai a francia és izraeli befektetőknek."""
  Kilóg a lónak a(z 5. )ába....mindjárt négy....l
  Nem ismerős ez a szöveg valahonnan????????????? Most már az is világosabb a napnál,hogy itt miért nem olyan vehemensek a jobbosok,mint pl. Gyöngyösön...Ott a befektetőt itt meg a vásárlókat....Minél rosszabb,annál jobb....
  Kedves jobboldali gondolkodású embertársak!Nem kéne valamin elgondolkozni????Nem kicsit!!!NAGYON???NAGYON???!!!!
  """60. hozzászólás Szirbik után szabadon 2008.10.05. 13:36 """
  ""Én elhiszem, hogy szeretnek hazudozni, de ennyire nem kellene túlzásba vinni!
  Nagy az Isten állatkertje!""
  Egyetértek!!!!De most már nem az a nagyobb baj,hogy nagy az Isten állatkertje,hanem az,hogy a kinntlevők bontják a kerítést:...Szolidaritásból"”
 • 65. májacska 2008. október 05. 20:54
  „Kedves 62 tudatlan!
  Nem értem teljesen hozzászólását.Mit ajánlott a Wesjohann csoport?”
 • 64. Állatvédő 2008. október 05. 17:03
  „Valóban nagyon örülök, hogy nem küldik el a Hungerit dolgozóit és ismét exportálhat a cég, de sajnos néhány embert ez hidegen hagy (58, 61,...).
  A legfontosabb, hogy kiderült az igazság, nem az állatvédőknek volt köszönhető az értékesítő áruházláncok bojkottja.
  Akik itt össze-vissza hazudoztak, szapulták az állatvédőket és velük takaróztak az a minimum, hogy nyilvánosan bocsánatot kérnek.
  Akik az állatokat nem szeretik, azok az embereket sem tisztelik.”
 • 63. Orodan Istvánné 2008. október 05. 16:49
  „Kedves Sorstársaim!Elolvastam az összes hozzászolásokat.Sajnos iosmételten azt kelett tapasztalnom ,hogy folyamatosan megy a pocskondiázás.Ennak nincs értelme és ez nem is vezett jó útra ,de megoldásra sem.A megoldás az összetartásban és az egymás melletti kitartásban valósulna meg.A másik nagyon sok dolog túl van dramatizálva bolhából elefánt van csinálva.Tudomásom szerint tárgyalások folynak és ,intézödnek a dolgok.Megjegyezni kivánom ,hogy vannak olyan vélkemények melyekkel csak rosszabb irányba forditjuk a dolgokat ,ugy hogy mindenki jobban tenné ha figyelné az újabnál újabb információkat és ha szükséges akkor álljunk a sarkunkra és az integrátoraink mellé.Biznunk kell a feleteseinkben ,mert hidjétek el nekik sem mindegy.Őket is szerzödések köttik,kintlévöségeik is vannak,ők is azon vannak ,hogy az ügy megoldodjon.Ha szükségük lesz ránk jelezni fogják mindenkinek.Mi ök nélkülük ,ugysem tudunk megoldani semit.Várjunk türelemmel.A jelenlegi tényállás megfognak oldodni a problémák ,csak legyetek belátással és kitartással.Mindenki érdeke,az enyém a tietek és mindenkié!”
 • 62. Tudatlan 2008. október 05. 16:32
  „Azért Magyar Józsefről se feledkezzünk meg! Sikerült a Hungerit dolgozóit az állatvédőkre uszítani. Nem nagyon reklámozta a Wesjohann csoport ajánlatát és letagadta az állatvédők levelét. Hazugságokért neki sem kell a szomszédba menni.”
 • 61. eqincu ocha 2008. október 05. 13:37
  „Én imádom az állatokat, viszont UTÁLOM azokat, akik a saját országuk ellen fordulnak, akár saját tudtaból, akár egy eszközként felhasználva.
  Amit viszont nem értek, hogy hogyan lehetséges az, hogy ez a "közkedvelt és csodálatos" zsóFIKA feketelistára tesz egy magyar válalatot, holott a Juszt műsorában is elmondták, hogy ezt egy rendőrségi eljárásnak kellett volna megelőznie, és amennyiben bebizonyosodik a 4 pracli igaza, akkor lehet jogosult listára tennie a Hungeritet, addig viszont nem, és még semmit nem hallottam, az ügyben, hogy hitelrontás, vagy bármi ügyben eljárást kezdeményeztek volna zsóFIKA ellen!!??”
 • 60. Szirbik után szabadon 2008. október 05. 13:36
  „A cikk írója bizonyos Bakos András és a Délmagyar ügyelhetett volna arra, hogy ne az Állatok Világnapján (10.4-én) jelenjen meg ez az állatvédőket feltűnően ostorozó cikk! Én elhiszem, hogy szeretnek hazudozni, de ennyire nem kellene túlzásba vinni!
  Nagy az Isten állatkertje!”
 • 59. Állatvédő 2008. október 05. 11:52
  „Nagyon örülök, hogy nem küldik el a Hungerit dolgozóit és ismét exportálhat a cég.
  56-57-58 Ti nem érzitek fontosnak?
  Kiderült az igazság, nem az állatvédőknek volt köszönhető az értékesítő áruházláncok bojkottja.
  Akik itt össze-vissza hazudoztak és szapulták az állatvédőket minimum, hogy a bocsánattal tartoznak.Aki az állatokat nem szereti, az az embereket sem tiszteli.”
 • 58. macilaci 2008. október 05. 09:51
  „Egyebekben-bár nemigazán szeretek ilyeneket írni-van egy olyan érzésem,hogy ennek a nőnek???és a társainak nyílván jól fizetett volumenproblémái vannak....”
77 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesi luxushotel, de kinek?

Szentes - Ha nem bízna a forgalomban, nem fogott volna a felújításhoz – ezt mondja az a… Tovább olvasom