Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Német és svájci diákok az üvegházban

Szentes - Több mint egy évtizeddel ezelőtt a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola is egyik alapítója volt az európai kertésztanulók számára szervezett versenynek.
A Leonardo Da Vinci-projektben a megmérttetések mellett vendégül is látják egymást a partnerintézmények, a német és svájci diákok a tanáraikkal a közelmúltban ismerkedtek a szentesi tanulók gyakorlati lehetőségeivel és a biológiai növényvédelemmel.

Német és svájci diákok az üvegházban.
Német és svájci diákok az üvegházban.

Nyert a technikus csapat

Az Országos Kertészet-és Szőlészet versenyen a Bartha szakiskola 13. TK, technikus osztályának csapata hozta el az első helyezést nemrégiben. Annus Pétert, Papp Zsolt Pétert, Pászti Ferencet és Kristó Szilviát Dékány István készítette fel a szakmai megmérettetésre.  

2002-ben a szentesi iskola három tanulója Csikai Miklósné, akkori igazgató és Gál Anikó tanár vezetésével már részt vett az első alkalommal megrendezett nemzetközi versenyen Németországban, azóta is ott vannak a kétévente sorra kerülő eseményen. Ebből alakultak ki aztán a Comenius és a Leonardo-projektek, utóbbiban 11 ország 13 oktatási intézménye vesz részt, s a partneriskolák szakmai továbbképzéseket szerveznek a diákoknak a szakképzés alatt. Legutóbb a Bartha iskola volt a soros, hat napon át látta vendégül német és svájci vendégeit. Mint a partnerintézmények csapatát kalauzoló Gál Anikótól megtudtuk, minden iskola a rá jellemző sajátosságokkal ismerteti meg a látogatókat, így ők a geotermikus energia kihasználásával a korai zöldséghajtatásban, illetve az Árpád Agrár Zrt.-nél alkalmazott biológiai növényvédelem eredményeivel.

Jártak a gyakorlókert üvegházaiban, ahol a termesztőberendezésekben alkalmazzák a biológiai növényvédelmet. A német és svájci tanulók és tanáraik nem csak az eljárásokról hallhattak, de azt is megtudhatták, az ide járó diákok gyakorlatuk alatt minden munkafolyamatban részt vesznek, szerves részét képezik az Árpád Zrt. gyakorlókertje munkájának.

Johannes Peperhove, a münsteri partneriskolából kísérte el csapatát, Peter Stadelmann a svájci Niederlenzből hozott diákokat. Az iskolájukban csupán dísznövénykertészeket képeznek, így nagyon tetszett nekik a sok újdonság, amit itt láttak. Rebecca Halter és Denise Ricker szívesen ismerkedett meg az itt alkalmazott energiaforrással és a termesztési módszerekkel. Ami nekik abszolút újdonság volt, az a talaj nélküli kőzetgyapotos termelés. A vendégszeretetről is elragadtatással nyilatkoztak a tanárok és diákok egyaránt, megemlítve, hogy a projektben részt vevő tanárok szabadidejüket áldozzák erre a hatalmas munkára. Egyik nagy élményüket is felidézték, amikor Molnár Zsolt tanított nekik moldvai néptáncot, ezen kívül szentesi városnéző séta, közös programok a helybeli diákokkal, valamint ópusztaszeri kirándulás is szerepelt a programjukban.

A szentesi iskola pedagógusa elmondta, januárban ők jártak Svájban, márciusban a franciaországi Versailles, áprilisban pedig Lengyelország, és ott Łódź az úticéljuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vasemberek nem szednek gyógyszert

Már nem először teljesítette apa és fia - Vakhal György és Norbert - a Balaton Szupermaratont.
Tovább olvasom