Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Nemzeti Dohányboltja lesz Szentesnek

A jelenlegi közel 100 árusítóhely helyett mindössze 14 boltban fognak dohánytermékeket forgalmazni jövő júliustól Szentesen. A trafiktörvény miatt csökkenhet majd a kisboltok forgalma, viszont a diákok sem vehetnek majd cigarettát maguknak.
Szeptember 11-én felszállt a füst: az Országgyűlés fideszes javaslatra – 244 igen szavazattal, 36 nem ellenében, 26 tartózkodás mellett – hagyta jóvá a jogszabályt, amely szerint a jövő év közepétől csak koncessziós szerződés alapján működő kereskedők (egyéni vállalkozók, illetve gazdasági társaságok) árulhatnak cigarettát. A dohányboltokban dohánytermékeken kívül mást nem lehet majd kapni. A trafiktörvénynek keresztelt szabályozás szerint egy településen 2000 lakosonként egy Nemzeti Dohánybolt nyitható.

A jogszabály nemcsak a fiatalkorúak kiszolgálását tiltja, hanem azt is, hogy amíg 18 éven aluli az üzletben tartózkodik, addig bárkinek dohányterméket adjanak el. A dohányboltra szerezhető koncessziós jogot húsz évre lehet elnyerni, de a korábbi tervekkel szemben nem örökölhető. A nyilvános pályázatokat idén november 15-ig kell kiírni, eredményüket két hónapon belül hirdetik ki.

14 boltban fognak dohánytermékeket forgalmazni jövő júliustól Szentesen. (Forrás: Szentesi Élet)
14 boltban fognak dohánytermékeket forgalmazni jövő júliustól Szentesen. (Forrás: Szentesi Élet)


A koncessziós díj összegéről, megfizetésének módjáról a szerződés rendelkezik. A dohánytermék-értékesítési koncesszióra pályázók közül előnyben kell részesíteni a megváltozott munkaképességűeket és a legalább három hónapja igazoltan álláskeresőket, illetve az őket foglalkoztató gazdasági társaságokat. Nem adható ki az engedély, ha a kérelmezővel szemben a megelőző öt évben az adóhatóság egymillió forintnál nagyobb adó- vagy vámbírságot szabott ki, illetve ha harminc napon túli köz- vagy adótartozása van.

 Mennyi a bírság?

A jogszabály alapján a vámhatóság öttől ötszázmillió forintig terjedő bírsággal sújthatja, ha valaki koncessziós jogosultság vagy engedély nélkül értékesít dohányárut. A bírság kétszázezertől tízmillió forintig terjedhet, ha a kiskereskedő az engedélyben foglaltaktól eltér, megsérti a trafiktörvényt, nem teljesíti az állammal szembeni kötelezettségét, illetve nem tesz eleget a nyilvántartási, könyvvezetési előírásoknak, vagy hamis adatot tüntet fel.
Becslésünk szerint jelenleg Szentesen közel száz árusítóhelyen kínálnak dohánytermékeket, elsősorban cigarettát. A hiper- és szupermarketek, benzinkutak és kisboltok helyett jövő júliustól 14 Nemzeti Dohánybolt árusítja majd a füstölnivalót. Hogy mindez hogyan hat a kisebb üzletek forgalmára, arról az egyik szentesi vállalkozó azt mondta: önmagában nem jelentene veszteséget, de összetettebb dologról van szó. Noha a boltjában a forgalom 50 százalékát adja a dohányárú, a haszonnak csupán a 10 százaléka származik e termékből. Ami aggasztó, hogy aki eddig bejött cigit venni és mellé egyéb árucikkeket is vásárolt, az feltehetően jövő nyártól máshol fogja ezt megtenni, így a kapcsolódó forgalomtól esnek majd a kiskereskedők.

A trafiktörvény változást hozhat a fiatalok dohányzásával kapcsolatban. Egy 2010 végén készült reprezentatív felmérés alapján a szentesi középiskolások 23,5 százaléka, azaz közel negyede napi rendszerességgel rágyújt. Majdnem minden ötödik diák pedig ritkábban, hetente elpöfékel egy cigarettát. Az is beszédes adat, hogy a vizsgálat szerint 2010-ben 85 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint könnyen vagy nagyon könnyen lehet hozzájutni a cigarettához. A középiskolák az utóbbi években csak annyit tudtak elérni, hogy az intézményekből az utcára űzzék a dohányzó tanulókat – ennek látványával naponta szembesülhetnek a szentesiek.

Olvasóink írták

 • 7. pirosmedence 2012. október 03. 09:49
  „Az egészet Lázár és a haverja, a sátoraljaújhelyi dohányguru-milliárdos Sánta János találta ki. Óriási pénz van mögötte és Jancsika ebből részesül ni fog..... ennyi, ilyen egyszerű az egész!”
 • 6. KurtMeyer 2012. október 03. 08:42
  „klj-54!

  OTT A PONT!!!”
 • 5. tótkomlósi 2012. október 01. 21:49
  „Majd mégtöbb helyen fogják házak ablakaiból árulni a csempészett cigarettát, mint eddig!
  Mert most is van ám ilyen, csak nem akarunk tudni róla, mert jó üzlet!
  A gyerekek eddig is meg ezután is hozzájutnak a cigihez is meg a piához is!

  Remélem a nemzeti dohánybolt minimum nemzeti színűre lesz festve és nemzeti viseletbe öltözött eladó fogja árulni a magyar termesztésű dohányból készült magyar cigarettát.

  De milyen is az a magyar nemzeti viselet?
  Mert ugye van egy pár féle, ami szóba jöhet.”
 • 4. Lombardo 2012. október 01. 21:20
  „Nemzeti Dohánybolt... Röhögnöm kell! Mi ebben a nemzeti? Az, hogy előre borítékolható ki kapja meg a koncessziót? Nemzeti mutyi ez, de ha ennek hatására több ezren leteszik a cigit, megérte. Sőt, azt kívánom, menjen csődbe az összes dohánybolt.”
 • 3. macs 2012. október 01. 14:14
  „Az a kérdés, hogy az egyszeri koncessziós díjat hányan tudják előteremteni? Mekkora haszonnal lehet egy ilyen üzletet működtetni? Képes lesz megélni belőle, aki belevág?”
 • 2. klj-54 2012. október 01. 13:58
  „Álságos paternalista szemlélet!
  Meglátszik, hogy kormányunk tagjainak nagy része az MSZMP KB tagja volt, tehát bolsevik a velejéig.”
 • 1. WSS 2012. október 01. 13:02
  „"viszont a diákok sem vehetnek majd cigarettát maguknak. "
  A cikk írója nem tudom, hogy hol él, de biztos nem tudna olyan diákot mutatni akinek nincs legalább egy 18 évnél idősebb barátja aki ne venné meg azt az egy doboz cigarettát....
  Ezzel a dohányboltos húzással Lázár Jani csak a dohánypiac újrafelosztását akarja elérni.....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős kézben van a rend

Felkészült, és nem mellesleg kiváló fizikumú rendőre van Fábiánsebestyénnek. A fiatal körzeti megbízott az ország legerősebb egyenruhásaival versenyzett. Tovább olvasom