Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Nincs bankhitele a szentesi Rehabnak

Szentes - Sikerült beszélnünk a szentesi Rehab Kht. új tulajdonosával, akinek az önkormányzat az idén adta el a többségében megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató cégét.
A szentesi önkormányzat 2005 őszén 3 millió forint törzstőkével alapított céget a többségében megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására. Az inkubátorházban lévő Rehab Kht. a kezdetektől anyagi nehézségekkel küzdött, a dolgozók többször csak késve kapták meg fizetésüket. A veszteséges cég közben felélte vagyonát, s a város pumpálta bele a pénzt, hogy egyáltalán működni tudjon. A képviselő-testület – mint azt megírtuk – zárt ülésen döntött a kht. értékesítéséről.

Lapunk többszöri próbálkozása ellenére nem sikerült információhoz jutni a vevő személyéről. Az illetékesek a zárt ülés szabályaira hivatkozva nem adhattak ki adatokat arról, hogy kinek értékesítették a Rehabot. Csak annyit tudtunk meg, hogy nem szentesi illetőségű az új tulajdonos.

A Rehab Kht.-nál a jövőben is lesz tennivalójuk a megváltozott munkaképességű dolgozóknak. Fotó: Tésik Attila
A Rehab Kht.-nál a jövőben is lesz tennivalójuk a megváltozott munkaképességű dolgozóknak. Fotó: Tésik Attila

Az eladásról tudósító cikkünkre internetes portálunkon olyan bejegyzés jelent meg, hogy a dolgozóknak már csak egyharmada maradt a cégnél, mert a vevő elbocsátotta a többieket. Sikerült beszélnünk a szegedi Szobonya Tamással, aki elmondta, hogy félúton van az igazság. Az adásvételi szerződésben azt vállalta: a statisztikai létszámot megtartja.

Visszafizetik a városnak

Az önkormányzattal kötött adásvételi szerződésben azt vállalta az új tulajdonos, hogy részletekben visszafizeti a több tízmillió forintot, amellyel a város segítette a kht. működését. A vonatkozó jogszabály szerint az üzem közhasznú kft.-vé fog alakulni.

Ennek eleget is tett, hiszen amikor megvette a kht.-t, 78-an dolgoztak ott, most 74-en. Ám egy másik cégénél további 10 személyt foglalkoztat a tulajdonos. Az viszont igaz, hogy küldtek el dolgozókat, többségüket közös megegyezéssel, de újak kerültek a helyükre. Valójában tehát cserélődtek az emberek az üzemben, ahol az újonnan belépők az aktív korosztályhoz tartoznak. Az összlétszám 70 százaléka egyébiránt védett korban van. Szobonya Tamás és a termelési igazgató kivételével valamennyien megváltozott munkaképességű személyek.

Az üzemben továbbra is működik a szerelde és a varroda. Az utóbbiban teljes technológiai korszerűsítést valósít meg a tulajdonos, aki számítógép vezérelte ipari varrógépeket szerez be a Rehab Kht.-nak. Profilbővítés is történt a társaságnál: környezetvédelmi program indult egy német céggel együttműködve. A pénzügyeket illetően Szobonya Tamás azt mondta, hogy májusig sikerült rendezni a likviditási helyzetet, a Rehabnak már nincs bankhitele.

Olvasóink írták

 • 6. anonym 2008. október 18. 17:33
  „A sok sok hazugságával azért hidjétek el nyugodtan alszik Szobonya ur és neki nem kell törnie a fejét, hogy miből fizesse ki a sok sok számlát . Na és persze az sem hatja meg, hogy beteg embereket tett munkanélkülivé. Köztudott, hogy mi sokkal nehezebben kapunk munkát. Kívánom neki, hogy egyszer Ő is jusson erre a sorsa amire mink.”
 • 5. fókabébi 2008. október 09. 15:20
  „Az előzőt kiegészíteném:
  a banki hitelt ilyen sürgős volt visszafizetni, hogy 4-5 hónapja a dolgozók nem kapják meg rendesen a fizetésüket?
  A szemétválogatáshoz még annyit: egy leszázalékolt embert hogyan lehetséges napi 9 órában dolgoztatni, amikor csak 6-7 órában volna szabad?”
 • 4. fókabébi 2008. október 09. 15:09
  „A 80-90 emberből mára kb. 14 varrodás maradt és 4 szerelő. Takarító sem kell már, nemhogy egyéb dolgozó. A szemétválogatók le vannak állva, mert kiderült, hogy szerződés nélkül dolgoztak a kétpói szeméttelepen májustól augusztusig. Azóta sincs munka, pedig anélkül nem tudják magukat fönntartani.
  Az ígéretek jönnek-mennek és semmi nincs. Pedig a Kht. vezetője azt ígérte, hogy minden egyes embernek biztosít munkát, senkit nem küld el - de ezt messzemenően nem tartotta be, amit a zárt közgyűlésen megígért a városi képviselőtestületnek.
  Erről mennyit tud Szirbik Imre és a többi képviselő?
  Szeretném tudni, mi az oka annak, hogy az új tulajdonos nem tud munkát biztosítani a dolgozóknak?
  Miért kellett őket KIERŐSZAKOLT KÖZÖS MEGEGYEZÉSSEL ELKÜLDENI?”
 • 3. Trebron 2008. július 05. 20:39
  „Gratulálunk,hogy banki hitele nincs,de ahhoz nem,hogy leszázalékolt rokkant nyugdijasokat megfelelő védőeszköz nélkül,megalázó bánásmóddal, elérhetetlen teljesitményelvárással, felesleges szabályok aláiratásával, a munkavédelmi ellenőr szavainak nem betartásával foglalkoztatja Kétpón kommunális hulladék válogatásával (mindennemű szemét) a szentesi embereket napi 200 km utaztatással a SZENTES REHAB Kht !!!”
 • 2. wki 2008. június 19. 01:23
  „Kedves Zsa!
  Megtudhatnám mi értessz veszélyes munkakör alatt???Nagyon érdekelne!!”
 • 1. Zsa 2008. június 17. 07:31
  „Szomorú, h ide jutottunk,h a csökkent munkaképességű embereket küldik veszélyes munkakörbe!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közmunka Szentesen: rendbe teszik az árkokat is

Szentes - Hetven munkanélküli foglalkoztatására nyílik lehetősége a szentesi önkormányzatnak… Tovább olvasom