Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

Nincs engedélye, mégis működik a csirketelep

Fábiánsebestyén - Csak a bíróságtól kérhetnek jogorvoslatot azok a fábiánsebestyéniek, akik a szomszédjukban működő állattartó telepre panaszkodnak. Hiába nem felel meg az állat-egészségügyi előírásoknak, most is 3000 baromfit tartanak ott.
Továbbra sincs béke a fábiánsebestyéni Szabadság utcában: az itt lakók nem szeretnék, hogy a szomszédjukban állattartó telep működjön. Lapunkban korábban beszámoltunk róla: tucatnyi falubeli tavaly márciusban azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy legalább májustól szeptember végéig tiltsák meg az állattartást a belterületen épült, lakóházak közé ékelődött telepen, mert még szalonnasütést sem tarthatnak a kertjükben, olyan bűz terjeng a környéken. Megtartották a hivatali szemlét a telepen, ahol mindent rendben találtak. Határozatban csupán arra kötelezték a tulajdonost, hogy létesítsen tárolót a dögöknek. A szomszédok fellebbeztek, a regionális államigazgatási hivatal pedig meg is semmisítette a határozatot.

A panaszosok nem hagyták annyiban a dolgot. Utánajárásuknak köszönhetően kiderült, hogy 2007-ben – feltehetően egy korábbi probléma miatt – már született egy határozat a telepről. Abban megtiltják a disznótartást a tulajdonosnak, és mivel nem fellebbezett, jogerőre emelkedett a határozat. Hogy eleget tettek-e a döntésnek, azt senki nem ellenőrizte. Így fordulhatott elő, hogy 2009 szeptemberében – Szőllősiék panaszára – újabb határozat született ugyanott, ugyanazzal a tartalommal, de fellebbezési lehetőséggel. A döntést mindkét fél megfellebbezte, a regionális államigazgatási hivatal pedig 2009. december 30-án megsemmisítette a határozatot, és új eljárás lefolytatását rendelte el.

Szőllősiék perre mennek, ha nem hagynak fel az állattartással a Szabadság utcában. Fotó: Tésik Attila
Szőllősiék perre mennek, ha nem hagynak fel az állattartással a Szabadság utcában.
Fotó: Tésik Attila

– Nincs olyan törvény, amely a belterületi állattartást tiltaná, de a hatályos állat-egészségügyi és állatvédelmi jogszabályoknak eleget kell tenni. Tudomásunk szerint a helyi állattartási rendelet bizonyos estekben is csak maximum 15 méteres védőtávolságról rendelkezik – mondta Farle Csaba. A Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal helyettes főállatorvosa hozzátette, decemberben még 11 ezer 900 baromfit és 192 sertést tartottak a fábiáni telepen, amely egyébként nem felel meg az állat-egészségügyi feltételeknek. A szentesi kerületi főállatorvosi hivatal a hiányosságokra tekintettel a szakhatósági kérelmet el is utasította. Egyik legnagyobb hiányosság, hogy nem szakosított a telep, a két állatállományt el kellene különíteni. Ezt és a telepen feltárt többi szabálytalanságot május végéig kell megszüntetnie az üzemeltetőnek. Jelenlegi információnk szerint a baromfilétszám már 3000-re csökkent, a tulajdonos azonban nem nyilatkozott lapunknak.

Megkerestük a fábiáni polgármesteri hivatalt, amelynek jegyzője, Tóth Flórián megerősítette azt az értesülésünket, hogy a panaszosok a birtokvédelem érdekében bírósághoz fordulhatnak. Szőllősi Tibor, a telep szomszédságában élő panaszos erre azt mondta lapunknak, ha nem hagynak fel az üzemi állattartással a Szabadság utcában, kénytelenek lesznek perre vinni az ügyet, amely a bürokrácia útvesztőin megfeneklett.

Olvasóink írták

 • 18. valakiiii 2010. február 07. 23:03
  „Szép Béla (MSZP): Komolyan hittem, hogy a megújulás és a megtisztulás ígérete az MSZP-ben beteljesül, de az országos listát megismerve láttam, ez nem következett be. Bebetonozták magukat azok, akiknek a leváltását követelték párton belül és kívül, lásd a MÁV, a BKV és az energiaszektort körüllengő botrányos ügyeket.

  Népszabadság: Romokban az MSZP, az SZDSZ-nek lassan pulzusa sincs. A népszerűtlenség és a szétesés fontos oka - a gyönge kormányzati teljesítmény mellett - a nyilvánosságra került korrupciós ügyek sorozata.

  Szanyi Tibor (MSZP): Az MSZP-t tényleg megfertőzték a hatalombrókerek és a mutyilovagok.

  Tóth Károly (MSZP): Tiszta szívből utálom a korrupciót, mert ráment az MSZP.

  Békesi László: Az MSZP nem fog változni. Lehetetlen, alkalmatlan párt.

  Szili Katalin (MSZP): Maszatolunk, és az ország azt látja rólunk, hogy szétkenünk minden felelősséget, és ezzel csak szappanozzuk magunk alatt a lejtőt.

  Karsai József (MSZP): Balatonőszöd óta jobban hazudunk.

  Lendvai Ildikó (MSZP): Nem akarjuk az SZDSZ nyakába varrni a BKV által szimbolizált gondokat, ami eddig történt a fővárosban, az közös felelősség.

  Desewffy Tibor (Demos): Az egész balliberális oldalon át kellene gondolniuk a szereplőknek, hogyan is jutottunk ide.

  Bacher Iván: Ahol felbukkannak, ott lopás esik. Metró: lopás. MÁV: lopás. Posta: lopás. Autópálya: lopás. BKV: lopás. Villamos művek: lopás. Margit híd: lopás. És ez itt, a hetedik kerület: lopás.

  Népszabadság: (A jobboldalt) a másik oldal segíti hatalomra. Gyávasággal, kulturálatlansággal és mindenekelőtt: a korrupcióval.

  Steiner Pál (MSZP): A BKV-nál kitört anomáliák olyan mértékben váltak szimbolikussá, hogy már az MSZP hitelességét érintették.

  Szili Katalin (MSZP): A szocialista párt azért veszítette el a szerethetőségét és a társadalom bizalmát, mert morálisan megkérdőjelezhető helyzetekbe került.

  Hegyi Gyula (MSZP): Az MSZP ellen összehordott, általánosító korrupciós vádak egy része könnyen megcáfolható. Más esetekben sajnos jogos a vád.”
 • 17. baltazar 2010. február 06. 20:49
  „drkovi!
  A Fábiáni lakosok remélhetőleg nem lesznek olyan buták idén,hogy újra a régi gárdát juttatják be.Szerintem lehet itt találni olyan becsületes embert többet is,akik közül lehet majd választani.De ne ugorjunk a dolgok elébe,annak is eljön majd a maga ideje.”
 • 16. manóka111 2010. február 06. 14:11
  „drkovi először olvasd el figyelmesen mit írtam!!!
  Mit is javasoltam szerinted? Mert biztos nem , hogy ő legyen a polgármester.
  Ha értelmezési problémáid vannak inkább ne szólj hozzá.
  A cikkből honnan derült ki számodra, hogy a telep engedély nélkül működik.
  Néhány szabálytalanságról szól a cikk amit meg kell szüntetni a tulajnak és üzemelhet tovább.
  Én nem abban mondtam véleményt, hogy jól van-e a telep ott, hanem próbáltam a problémát más oldalról is megvilágítani.
  Egyébkén, hogy tudd a feljelentő is tartott valamikor több mint száz disznót. Annak a bűze nem zavarta szalonnasütés közben?”
 • 15. drkovi 2010. február 06. 12:52
  „Kedves AN ha te 60km-re laksz akkor téged miért érdekel? Neked nem mindegy?”
 • 14. drkovi 2010. február 06. 11:31
  „Tisztelt Fábiániak.
  Szinte egy év telt el az előző cikk megjelenése óta ez idő alatt oly sok minden megváltozott csak a telepek maradtak még mindig.Az első cikk óta annyi kiderült,hogy engedélyek nélkül működnek a telepek.
  Az emlékezetem nem csal Szöllősiék a kezdett kezdetén is ezt mondják.
  manóka111 szerintünk ez a faluban senkit nem érdekel,hogy mennyibe kerülne más helyre telepíteni a telepeket.
  Az ide szállításukról sem kérdezett meg senkit.
  Sok embernek ad munkát?...............
  Inkább a régi vezetés mint amit te javasolnál (akkor isten irgalmazzon a falunak)
  A fábiáni lakosok nem ilyen buták!!!!!!!”
 • 13. AN 2010. február 05. 09:19
  „Hát, bakker, Ti tudjátok. Én 60 km-re lakom, nekem mindegy.”
 • 12. manóka111 2010. február 04. 21:21
  „AN légyszíves ne minősíts (ostoba) én sem tettem, csak leírtam a véleményemet.
  A telep egyébként sem a falu közepén van, hanem a szélén.
  Ne csúsztass.
  Egyébként van közvetlen mellette másik állattartó telep.
  Érdekes azzal senkinek semmi baja!”
 • 11. AN 2010. február 04. 21:12
  „Manóka, <moderálva> szerinted a telepet a falu közepén kell felépíteni????? Tessék szépen kiköltözni olyan helyre, ahol nem teszi tönkre más emberek életét.”
 • 10. manóka111 2010. február 04. 20:53
  „hahaha12345
  Amit írsz kimeríti a rágalmazás fogalmát, ne feledd IP cím alapján visszakereshető vagy és ne akard, hogy megtegyem.
  "feljelentéssel fenyegette azokat" ez bőven büntetőjogi tétel.
  Honnan veszed, hogy indulni akar a polgármesteri székért, talán bennfentes vagy?
  Az erkölcsről tanulhatnál tőle, vagy az a bajod, hogy olyan ember aki tud boldogulni, a munkájával jól el tudja tartani családját és nem egy embernek ad munkát a faluban.
  Mielőtt kígyót békát kiabálsz rá gondolj bele mi lenne azokkal az emberekkel akik nála dolgoznak, adsz nekik munkát, hogy eltartsák családjukat?
  Zárja be a telepet és küldje el azt az embereket akiknek ez a biztos megélhetésük?
  Felépített egy jól működő gazdaságot, szerinted mennyibe kerülne áttelepíteni az egész telepet?
  Ő legalább nem jár segélyért mint sokan akik lusták dolgozni, de fröcsög a szájuk a sok okosságtól.

  Egyébként szerinted a mostani vezetéssel alkalmas a falu a normális életre?
  Ha azt gondold igen, nagyon közel ülhetsz a tűzhöz!”
 • 9. hahaha12345 2010. február 04. 19:32
  „Tisztelt fábiánsebestyéni lakosok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  A szóban forgó vállakozó,aki hosszú éveken keresztül mérgezte illegálisan működő telepe bűzével a falu ÉK-i részének lakosait, és feljelentéssel fenyeggette azokat, akik szóvá merték ezt tenni, indulni fog az ősszel esedékes helyhatósági választásokon a polgármesteri székért.Kérdezem Én:mi a véleménye ennek az embernek az erkölcsről, egyáltalán ismeri-e e szó jelentését.Ha a helyieknek elmegy az eszük és valamilyen csoda folytán mégis megválasztanák(amiben természetesen nem hiszek, mert képtelenség), akkor ez a falu gyakorlatilag alkalmatlan lesz a normális emberi együttélésre.”
 • 8. azénéletem 2010. február 04. 17:43
  „Nekem is voltak állattartó szomszédaim közvetlen a város központban. Az elviselhetetlen volt! Még megszabadulni is nagyon nehéz ilyen igatlantól - ki szeretne ilyen helyen lakni. Elértéktelenedik a ház.
  Be kellene szabályozni, hogy a település melyik részén lehet állatokat tartani /nagy tételben/ aki ott vesz házat természetesen nyomottabb áron, ezzel számolnia kell. Aki pihenni szeretne a kertjében és nem legyektől, bűztől, patkányoktól szenvedni az megtehesse egy olyan övezetben, ahol be van határolva az állattartás. Egy rossz szomszéd nagyon meg tudja keseríteni az életet!!”
 • 7. vulpesvulpes 2010. február 04. 16:54
  „Hol vannak a képviselők? Ha egy, is megszólalna akkor szehetné a sátorfáját a faluból!!!”
 • 6. baltazar 2010. február 04. 16:50
  „Kedves 5.-ös!
  2002 ősze: (Részlet a kiadványból)
  "Mint ismeretes Önök számára is községünkben huszonnyolc lakos indult a kilenc képviselői helyért.Közöttük tizenketten indulnak velem és az előbbi programunkkal, melyet közösen állítottunk össze.A velem induló képviselők a következők:...........Köszönöm,hogy a felsorolt tizenkettőből választott kilencet."
  2006 ősze (Részlet a kiadványból)
  "Kérjük a Tisztelt Szavazókat,hogy a felsorolt ciklusban megválasztott képviselők mellett a bennünket támogató, új képviselő-jelöltek közül válasszák be csapatunkba azokat az embereket, akik leginkább alkalmasak rá.
  Az engem támogató képviselőjelöltek:.........................."

  2010 (?) Hát, jó lenne már valami változás.”
 • 5. AN 2010. február 04. 12:37
  „Nincs a településnek állattartási rendelete? Vagy az megengedi, hogy lakóövezetben korlátlanul lehessen haszonállatot tartani?
  Hol vannak az önkormányzati képviselők, akiknek (elvileg) a falusiak érdekeit kellene védeniük?
  Miért nem kezdeményezett már valamelyikük rendeletmódosítást?”
 • 4. toxi-2 2010. február 04. 12:08
  „Nos, hát akkor kezdhetjük újból a már tavaly megpöccintett témákat:

  Tényleg a polgármester érdekeltségi körébe tartozik a telep? (valszeg igen, bár lásd BKV, itt is lesz előbb-utóbb bünti :))))

  Joga van-e a lakosoknak a tiszta levegőhöz és környezethez?

  Várom a kekeckedők értékes hozzászólásait :)))))))”
 • 3. nyomdasz63 2010. február 04. 11:24
  „Szólni kell a 4 mancsnak ! Azok akár az egész falut képesek tönkretenni .”
 • 2. vulpesvulpes 2010. február 04. 11:21
  „JA és mi a helyzett a falutáblával, azt mondják hogy az elmúlt időben MOBIL tábla lett belőlle!!!”
 • 1. vulpesvulpes 2010. február 04. 11:16
  „Hajrá Szőllősiék! Mindenképpen fel kell számolni azt a telepet!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

500 milliós beruházás Szentesen

Szentes - Őszig nyolc szentesi közintézményben állnak át termálvizes távfűtésre – hangzott el… Tovább olvasom