Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Nincs párja a megyében a szentesi mobil körforgalomnak

Szentes - Kuriózumnak számít az országban is az a mobil körforgalmi csomópont, amelyet előre gyártott betonelemekből raktak össze tegnap a szentesi Kossuth és Tóth József utca forgalmas útkereszteződésben.

Kedden beültetik a növényeket a körgyűrűbe és a terelőszigetekbe. Az ideiglenesnek szánt építmény 6 millió forintba került, és jó pár év múlva telepítik csak át a város egy másik balesetveszélyes csomópontjába.

Bedugult tegnap a forgalom Szentes belvárosában, de még a távolabbi utcákban is, ahol táblák jelezték az építkezés miatti helyes útirányt. A polgármesteri hivatal illetékesei előre felkészítették a közlekedőket arra, hogy reggel 8-tól éjfélig kerüljék el a Kossuth és Tóth József utcai kereszteződést a mobil körforgalom elemeinek összerakása miatt. Az elmúlt napokban is volt kisebb-nagyobb fennakadás a főutca ezen szakaszán és a közelében, mert akkor a terelőszigeteket alakították ki. A hőszolgáltató cég szintén ezekben a napokban cseréli ki két helyen is a vezetéket, hogy később már ne kelljen feltúrni a kereszteződést és közvetlen környékét.

A szakemberek a terveknek megfelelően szinte néhány óra alatt összerakták az előre gyártott betonépítményt, amelynek magassága mintegy fél méter, az átmérője pedig hét méter. Az ideiglenesnek szánt csomópont a szentesi főutca első körforgalma, amelynek talán az egész országban is alig akad párja. A polgármesteri hivatal műszaki osztályvezetője, Czirok Jánosné lapunknak elmondta: Mosonmagyaróváron épült korábban ilyen, az ötlet onnan származik. A Tóth József utcai csomópontba pedig azért helyezték, mert ez a legforgalmasabb, ráadásul két általános és két középiskola, valamint egy óvoda is van a közelében. A gyerekek és a diákok eddig csak nehézségek árán tudtak eljutni reggelente az intézményekbe. A mobil körforgalom az említetteken kívül azért is előnyös, mert a költsége nem haladja meg a 6 millió forintot, míg egy végleges csomópont kialakítása elérheti a 20-30 milliót is.

Az 51 centiméter magasságú, előre gyártott elemeket tegnap gyorsan a helyükre rakták a szakemberek Szentesen. Fotó: Vidovics Ferenc
Az 51 centiméter magasságú, előre gyártott elemeket tegnap gyorsan a helyükre
rakták a szakemberek Szentesen. Fotó: Vidovics Ferenc

Megkérdeztük a műszaki osztályvezetőt, hogy meddig marad a helyén a tegnap lerakott mobil építmény. Kiderült: mindez annak a függvénye, mikor fejeződik be a főutca átszervezésének engedélyeztetési eljárása. Megírtuk korábban, hogy ezen a részen külön területet akarnak kialakítani a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak és a gépjárműveknek. A forgalmi rend átalakítására pályázati forrásra is szükség lesz. Czirok Jánosné szerint akár négy évet is igénybe vehet, mire minden feltétel teljesül az önálló vezetésű bicikliút megépítéséhez. Az elképzelések szerint csak ekkor bontják majd szét a tegnap összerakott mobil körforgalmat, amelynek a helyére végleges kerülhet. Az előre gyártott elemeket pedig áttelepítik a város egy másik balesetveszélyes kereszteződésébe, a Vásárhelyi úti és Béke utcai csomópontba.

Mától ültetik a növényeket

A csomópontba 20-25 köbméter földet hordtak, amelybe ma már elkezdik a növények ültetését. Baloghné Berezvai Csilla városi főkertész érdeklődésünkre elmondta: a körgyűrűbe 440 tő különböző évelő virág és díszcserje kerül, ezek kora tavasztól késő őszig nyílnak. A terelőszigetekbe pedig 700 árvácskát palántálnak el még ezen a héten a városellátó intézmény dolgozói. A főkertész jövőre Kossuth-csillagot tervez az árvácskák helyére.

Olvasóink írták

 • 17. Egy vélemény 2008. augusztus 31. 10:42
  „Régen összefogtak az emberek a közös dolgaikért és társadalmi munkába építettek járdákat, stb. Most mindenki várja a sült galambot és csak a közpénzeket pazarolják! Ez a városvezetés nem tud összefogást teremteni!”
 • 16. klj_54 2008. augusztus 28. 22:24
  „Én Európa "boldogabbik felén" dolgozom.
  Örülök annak, hogy az értelmes megoldások végre Hazámban is fellelhetőek.
  Nem szégyen tanulni mástól!”
 • 15. Szentesi 2008. augusztus 27. 21:45
  „A kis kezdőbetűs szentesitől elhatárolódom! Igazat adok 7.,12-nek!”
 • 14. bambulla 2008. augusztus 27. 20:30
  „Szentesi!
  TE kezdtél el kötözködni ahogy olvasom. Ki vagy Te, hogy a másikat rendre utasítod?”
 • 13. szentesi 2008. augusztus 27. 16:27
  „A minősitésről annyit,hogy ez a megjegyzésed téged minősit.
  A kerékpártartóról még egyszer:Egyetértek veled,hogy ha nem is mindenhol,de sok helyen szükség van rá és ahol nincs az bosszúságot okozhat! azoknak akiknek szükségük lehet rá.
  Egyet érts meg:ahol nincs nem mindenütt a városnak kell,kellene megépiteni,ez mindenhol igy van,ne reklamálj feleslegesen.”
 • 12. bicajglis 2008. augusztus 27. 11:21
  „Nem minősíteélek szentesi! Kerékpártartónak mindenütt kellene lenni, még sincs. Minek építették akkor a kerékpárútakat?”
 • 11. kipróbáltam 2008. augusztus 27. 10:17
  „Én is kipróbáltam. Nem rossz.
  De!
  Kedves autós társaim a körforgalomból kijövet az irányjelzőt szíveskedjetek használni.

  Tegnap megfigyeltem, hogy a Kossuth tér felől érkező (Csongrád felé haladó!) autók közül csak egy használta az irányjelzőt(legalább hatbó). (Én meg (Csongrád felől érkező) ott dekkoltam a bejárat előtt.)”
 • 10. szentesi 2008. augusztus 27. 07:38
  „bicajglis!!!!!!!!!!!!!!
  A körforgalomtól nem szédült el senki(esetleg te),már nagyon várta mindenki,biztos neked is könnyebb igy közlekedni,mint korábban.
  Igaz vannak emberek akik mindenbe szeretnek belekötni(lehet,hogy te is ezen emberek közé tartozol?)A kerékpártartók ügyében meg fordulj bizalommal az üzleteket üzemeltetőkhöz,mert nekik kell és előnyös is a kihelyezésük.”
 • 9. körforgalom 2008. augusztus 27. 07:22
  „Javaslom,hogy a Kossuth utca és a Rákoczi F u. leágazásnál is szükség lenne körforgalomra.Kossuth és Rákoczi utcák nagyon forgalmasak.Rákoczi u. felsőpárt főutcája,piacos napokon meg pláne.”
 • 8. kerekes 2008. augusztus 26. 23:48
  „Majd ha a bótos rájön, hogy ez neki is fontos. (OFF, de ha már írtad ;)
  Viszont a Megyeházánál ne remménykedjünk, ott még 1 réztábla se sikeredett - rajta, hogy kik-mik vannak benne - a 2 év alatt... :(”
 • 7. bicajglis 2008. augusztus 26. 22:52
  „Biztos nagyon jó a körforgalom, de azért nem kell "megszédülni" tőle. Kerékpártartó mikor lesz minden üzlet előtt?”
 • 6. zombor 2008. augusztus 26. 21:53
  „Ez szép és gyors munka volt gratula! A hasznosságáról nem is beszélve...”
 • 5. afas 2008. augusztus 26. 19:24
  „Helyes! De mikor fognak máshova is telepíteni? Mert remélem hogy nem "jó pár év" az időintervallum!”
 • 4. Én vótam 2008. augusztus 26. 14:29
  „Én talaáltam ki, de senki nem ismeri el! Kúrvajó ötlet volt, csak maradjon a helyén, még többet kell csinálni!!”
 • 3. Ügyes 2008. augusztus 26. 14:20
  „Ügyes. Ki találta ki?”
 • 2. szentesi 2008. augusztus 26. 09:55
  „Ma kipróbáltam a körforgalmat,TÖKÉLETES nekem is az a véleményem,hogy maradjon a helyén,megfelel a forgalmi követelményeknek.
  Javaslom,hogy minél hamarabb a Somogyi B. és Kossuth kereszteződésbe is helyezzenek el egy ilyet,ott is nagyon meg fog felelni és nagy szükség van rá.Biztos van még hatmillió forintja a városnak erre.
  A gyors és preciz munkához külön gratulálok.”
 • 1. Félek 2008. augusztus 26. 01:28
  „Ez nagyon jó hír, meg a cikk is jó, de miért csak ideiglenes? Így kéne hagyni, mert hatmillióból már megvan, akkor minek 20-30 millióért másik?? A többi helyre is ilyen kell, mert olcsó, meg gyorsan kész is van, ezt már nem kell innen sehova se vinni! Venni kell másikat, ha szükséges, márpedig az, nem vagyunk olyan gazdagok, hogy cserélgessük azt, ami már kész és jó! A jelzőlámpákat is hagyni kell!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gőzerővel dolgoznak a szentesi Petőfi Szállónál

Szentes - Megkapta az engedélyt a Pendola Kft. a szentesi Petőfi Szállóhoz az 1960-as években toldott épületrészek bontásához. Tovább olvasom