Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Nőtt a végrehajtások száma

Szentes - Folyamatosan nő az eladósodottság, amit jelez, hogy a tavalyihoz képest idén mintegy ötödével nőtt a tartozások miatti végrehajtások száma.
Csongrád megyében a tartósan bedőlt hitelek száma megközelítette a 16 ezret az év első felében, ami további háromszázzal emelkedhet év végéig. A cikk írásának idején a Polgármesteri Hivatalban kifüggesztett 27 ingatlan árverésből húszat kezdeményezett pénzintézet, a többit az adóhatóság.

Jelentős számú szociális bérlakás utoljára 2005-ben épült a Petőfi u. 16. szám alatt.
Jelentős számú szociális bérlakás utoljára 2005-ben épült a Petőfi u. 16. szám alatt.

Szentesen adósságkezelési támogatásban, és az ehhez kapcsolódó lakásfenntartási támogatásban 148 fő részesült. Az idei évben 11,7 millió forintot különített el az önkormányzat ilyen jellegű kiadásra. A 440 önkormányzati tulajdonú bérlakás esetében a lakbérhátralék eléri a 20 millió forintot – tudtuk meg a bérlakásokat kezelő városi szolgáltató vezetőjétől. Egyes bérlőknél a félmillió forintot is meghaladja a tartozás, ezért idén a szolgáltató folyamatosan nyomon követi a hátralékok mértékét. - Amennyiben két hónapot meghaladja a tartozás, akkor felszólítást küldünk a bérlőnek – mondja Döbrőssy Iván.

Ha a kamatmentes részletfizetési lehetőséget nem tudja vállalni, akkor kénytelenek vagyunk fizetési meghagyást, végső esetben végrehajtást indítani. Ez esetben vagy a munkabérből tiltják le a tartozást vagy valamely vagyontárgyra jegyeznek be jelzálogot. Sok esetben nem csak a bérleti díjat, hanem a közüzemi számlákat sem képes fizetni a bérlő és a mérőórát leszereli az áram- vagy gázszolgáltató. Előfordul, hogy inkább leadja a lakást a bérlő, mint kifizetné a tartozásait – mondja Döbrőssy Iván. Ilyen esetben a tartozást és a mérőóra visszakötésének költségeit is nekünk kell kifizetni, ahhoz, hogy újra kiadható legyen a lakás. Ezért kezdeményeztük a szolgáltatók felé kártyás mérőórák felszerelését. Így elkerülhető a hátralék, mivel csak annyit tud a bérlő fogyasztani áramból vagy gázból, amennyit előre kifizetett, feltöltött a kártyájára. Az áramszolgáltató 100-150 lakás esetében vállalta az óracserét, mérőnként ötezer forintért, a gázszolgáltatóval még folynak a tárgyalások.
A Szentes Városi Szolgáltató mintegy 1400 lakásban biztosítja a fűtést. Távhőtartozása mintegy száz lakásnak van, ami az éves árbevétel 5 százalékát teszi ki. - Jelenleg mintegy 10 millió forint a lakossági távhő hátralék, ami több év alatt szaporodott fel – tájékoztat az igazgató. A tartozást jogi úton követeli a szolgáltató, általában jelzálogot jegyeztet be az ingatlanra, ami a legtöbb esetben célravezető és a tulajdonos kifizeti a távhő tartozását. Amennyiben a tulajdonos albérletbe adja a lakást és az albérlő nem fizetett közüzemi díjat, a tartozás a tulajdonoson is követelhető bírósági ítélet alapján.

A polgármesteri hivatal szociális osztályának nincs rálátása a bedőlő lakáshitelekre. A sikeres adósságkezelés érdekében az önkormányzat felvette a kapcsolatot a helyi pénzintézetekkel, azonban keretmegállapodás csak az OTP-vel jött létre. Abban az esetben, ha az adós tartozása meghaladta a hat hónapot, a bank az ügyfelet a szociális osztályhoz irányítja, ahol megkezdődhet az adósságkezelés. Fontos azonban, hogy az ügyfél még a végrehajtás megkezdése előtt keresse fel a polgármesteri hivatalt – hívta fel a figyelmet a szociális osztály vezetője. Lakáshitelek esetében a tartozás nem haladhatja meg a 800 ezer forintot. Az adósságkezelésbe bevont családok tartozásának háromnegyedét átvállalja az önkormányzat, cserébe együttműködést vár az ügyféltől. Egy éven keresztül a Családsegítő Központ életvezetési tanácsadással segíti az adóst, ellenőrzi a hiteltörlesztés rendszeres fizetését. Mintegy kétszáz családot sikerült bevonni adósságkezelésbe idén – mondta Lencséné Szalontai Mária. Az önkormányzat 7,4 millió forintot különített el erre a feladatra, amit további mintegy 66 millió forinttal egészít ki a központi költségvetés. Aki nem vesz részt az életvezetési tanácsadáson, azt 4 évre kizárja a törvény az adósságkezelés lehetőségéből. Együttműködés esetén két év múlva szerez újra jogosultságot anyagi segítségre. Az a család is részesülhet adósságkezelésben, amelyik a rezsiköltségeit nem tudja fizetni legalább hat hónapig és valamelyik szolgáltatónál eléri a tartozása az 50 ezer forintot vagy valamelyik szolgáltató kikapcsolta a villanyt vagy gázt az ingatlanában.

Az adós végső esetben felajánlhatja lakását a nemzeti eszközkezelőnek megvásárlásra és a továbbiakban, mint bérlő használhatja. De csak abban az esetben, ha alanyi jogon ápolási díjat kap, vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesül vagy lakásfenntartási támogatást kap és legalább egy gyermeke van. A rászorultságot az önkormányzat igazolja az állam felé és a pénzintézet dönti el, hogy elfogadja-e az eszközkezelő vételi ajánlatát. Az állam által megvásárolt lakást a továbbiakban az önkormányzat fenntartásába kerül. Az erről szóló rendelet nyáron lépett életbe, azóta nem történt ilyen jellegű lakáseladás a városban.

Olvasóink írták

 • 4. nádiposzáta 2012. szeptember 22. 07:58
  „Ész nélkül hitelek felszedése az eladósodottság ide vezet ,senki mögött nem álltak fegyverrel senkit nem kényszerítettek rá hogy eladósítsa magát.”
 • 3. berlo 2012. szeptember 19. 15:56
  „A lépcsőházban a bérlők csatornaszagban járnak-kelnek, a radiátorok csupa feketék, a lépcsőház fala évek óta nincs festve... afrikai körülmények vannak és akkor még finom és nőies voltam.”
 • 2. berlo 2012. szeptember 19. 15:49
  „A Szentes József Attila u. 6. szám alatt a Szentes Városi Szolgáltató Kft. mai napig nem fizette ki a saját költségünkön beszerelt 4 darab mérőórát. Arra képtelenek, hogy hőségriadókor az üres lakásokon elhúzzák a sötétítő függönyöket.”
 • 1. rózsakert 2012. szeptember 19. 09:01
  „Ugyan kérem egy múltkorti cikk még arról írt hunniában, hogy soha nem látott szinten a megtakarítások---2007-ben sem volt több---most meg ez a cikk...VALAKI HAZUDIK!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szokni kell a szántást Árpádhalmon

Minden megterem a kastély melletti önkormányzati földön, pedig nehéz volt a kezdet. Tovább olvasom