Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Novemberben startol a Petőfi-projekt

Szentes - 13 hónap alatt kell felújítania a szentesi Petőfi Szállót az Arcadom Zrt.-nek, a kivitelező cég november elején kezdi a munkát helyi alvállalkozók bevonásával. Arról még nem tudni, kapott-e hitelt a beruházás, de az Arcadomot nem érheti meglepetés: olyan szerződési konstrukciót írtak alá, amely számukra garancia.
Hiába volt kampánytéma, a sokadszor módosított kezdési időpontban sem startolt el a szentesi Petőfi Szálló felújítása. Amikor tavasszal a kivitelezés előkészítésére 50 milliós tagi kölcsönt szavazott meg a képviselő-testület az önkormányzat és a beruházó közös cégének, még júliusi munkakezdést ígértek. De nyár derekán csak azt jelentették be, hogy a Demján Sándor érdekeltségéhez tartozó Arcadom Zrt. fogja elvégezni a patinás épület rekonstrukcióját. Akkor szeptember végi, október eleji indulásról és 2011. novemberi befejezésről beszélt Zsohár Árpád, a hotel hasznosítására vállalkozó Pendola cégcsoport tulajdonosa. Mivel nyomát sem látni annak, hogy elkezdődött a felújítás, meg szerettük volna kérdezni tőle, mi a késedelem oka, és kapott-e már hitelt a Petőfi Szálló, de nem kívánt nyilatkozni.

– November elején vonulunk fel a munkaterületre – mondta lapunknak Pálovits Károly, az Arcadom Zrt. stratégiai és fejlesztési vezérigazgató-helyettese. Ez azt jelenti, mindössze 13 hónapja van a társaságnak, hogy a pincétől a padlásig rendbe hozza a műemléki védettség alatt álló épületet. A csúszást a kiviteli tervek hiányosságaival magyarázta Pálovits Károly. A start kapcsán elárulta, szerkezeti megerősítéssel kezdenek, egyelőre kisebb létszámmal, de a területen dolgozók száma a több százat is elérheti majd a kivitelezés hajrájában. Noha a fizikai munkákat teljes mértékben alvállalkozókra fogják bízni, nem fognak Szentesen fórumot tartani ebben a témában. Megnézik viszont a kínálatot a helyi kamaránál, illetve arra számítanak, hogy a munkaterület átvétele után tucatjával jelentkeznek majd a szentesi és környékbeli építőipari cégek. Túlnyomórészt őket szeretnék foglalkoztatni, de lesznek speciális – például restaurátori – munkák, amelyekre messziről kell hozni szakembereket.

– 3 és 4 milliárd forint közötti a vállalási ár – fogalmazott Pálovits Károly, amikor a felújítás költségeiről kérdeztük. Ennek az összegnek az előteremtése megkerülhetetlen, hiszen augusztusban úgy határozott a város képviselő-testülete, hogy csak akkor adják át a még önkormányzati tulajdonban lévő, 347,8 millió forintra értékelt szállóingatlant a beruházó Pendola-Szentes Kft.-nek, ha a cég számlájára kerül a fejlesztéshez szükséges hitelösszeg. Arra a kérdésünkre, hogy mennyire befolyásolja a hitelkihelyezés a rekonstrukció megvalósítását, az Arcadom vezérigazgató-helyettese azt felelte, olyan szerződési konstrukciót írtak alá, ami garanciát nyújt számukra, így nem érheti őket meglepetés.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. jtozso 2010. október 16. 11:12
  „garaylako
  A finanszírozó bank nem a Pendolát finanszírozza,hanem a Petőfi építkezését,és biztos ,hogy maga a Petőfi már felújított értéke a bank biztosítéka.”
 • 22. z927 2010. október 16. 00:19
  „Ha a "rokon, illetve ismerős" le tudta fényképezni mobillal azt a bizonyos "X"-et, akkor arra is lehetett volna esze, hogy túljárjon egyes emberek eszén. Csak egy nagyon kőkori, primitív példa: otthon fogok egy ollót, kivágok egy kis, tollal rajzolt "X"-et, gondosan elteszem pl. a pénztárcám egy szegletébe, elhelyezem a "kívánt személy" neve mellé, lefényképezem, majd egy valós X-et teszek a saját magam által választott név mellé, boríték leragaszt, urnába bedob, és viszont lágytojás. Na eztán mondja meg valaki, hogy kire szavaztam. Először gondolkozni és nem megijedni kell.”
 • 21. áldásbékesség 2010. október 14. 19:03
  „szentesivagyok,
  ...én is 60 éve. Tudok egyet s mást, bár ne tudnék.”
 • 20. szentesivagyok 2010. október 14. 12:40
  „áldásbékesség
  Aki itt fenyegetőzött, megfélemlített és zsarolt az egy úgymond keresztény alapokon szerveződő párt volt. Viselkedésük minden volt csak nem keresztényi, módszereik a legvadabb ötvenesévekre emlékeztettek. Ha emberi kampányt lettek volna képesek csinálni, nyertek volna.
  Önvizsgálat, bűnbánat keresztényi erény lehetne gyakorolni...”
 • 19. medvejanos 2010. október 13. 20:52
  „Vicces szerintem is ez a fenyegetés dolog ;) :D
  Egy olyan nyomtatványt lefényképezni kinyomtatni majd újra X-et rakni nem nagy dolog, de még sorolhatnánk ennél könnyebb praktikát. Ne itt keressük a hibát, mert a tavasz és az őszi eredmény között elég nagy különbség volt. A részvételben is és a személyekre leadott szavazatokban is.”
 • 18. garaylako 2010. október 12. 19:33
  „jtozso-nak

  Melyik az a béna bank aki Hanta-boynak (Zsohárnak) pénzt mer adni amelett, hogy az Erstebanknál és a Volksbanknál leírt személy, mert mindkét bankot keményen átvágta. Azt még semelyik újság nem tudta kideríteni, hogy melyik bank lesz a finanszírozó bank. A Garay is úgy lett átadva, hogy nem volt tűzjelző rendszer, nem működött a házfelügyeleti rendszer, a spinklert mindig kézzel kellett feltölteni, hogy tűz esetén legyen víznyomás a tűzoltó rendszerben. Itt nem csak az épitkezésről van szó hanem az üzemeltetésről is amit a Pendola végez majd az épitkezés után és egy ilyen társaságra még egy egeret se bíznák rájuk, mert nem értenek semmihez, nem tudják, hogy hogyan kell egy korszerű házfelügyeleti rendszerrel felszerelt házat üzemeltetni, nem tudják hogy hogyan kell energiatakarékosan beállítani a rendszereket. Az energiapazarlásból eredő károkat majd az önkormányzat fogja fizeni, mert nem félnek milliós összegeket kiszámlázni. A garayban is ezt szerették volna, a lakókkal megfizetettni a Pendolára eső fűtés költséget, de hála a bíróságnak nagyott koppantak és még koppani fognak.”
 • 17. áldásbékesség 2010. október 12. 11:40
  „13.,14-re:
  Ez a a taktika 20 év óta folyik, és mindig bevált. Nekem is vannak rokonaim és ismerőseim, én is hallottam érdekes, bár nem meglepő dolgokat. Pl.:A szavazólapra valóban csak x-et kell és lehet írni, de mobillal le lehetett/kellett fényképezni, és a szavazást követően be is lehetett/kellett mutatni az erre kijelölt helyen a megbízottnak.”
 • 16. jtozso 2010. október 11. 21:18
  „Estleg aki eddig nem fogta fel!
  Itt már rég nem Zsohár-Árpádról szól a történet(tehát nem muszáj neki hinni),hanem a finanszírozó banktól függ minden.
  Amennyiben a bank biztosította a fedezetet az építkezésre,onnan a kivitelezőn múlik minden,nyilván kellő felügyelet és ellenőrzés mellett.”
 • 15. garaylako 2010. október 11. 19:43
  „Hanta-boy alias Zsohár Árpádnak csak akkor hiszek, ha látom. De egyébként lehet örülni is a hírnek, mert az olvasható ki belőle, ha nem tud fizetni a Pendola vagy nem kap hitelt, akkor nem a Pendola és Hanta-boy lesz a tulaj hanem az Arcadom, mint pl a Garay pláza. Mára Hanta-boy-nak semmi köze a Garayhoz, mert a Volks Bank érvényesítette a jelzálogjogát a plázán és jobban is megy a pláza, mert végre benépesedik nem, úgy mint a Hanta időkben, hogy csak üresen kongott.”
 • 14. z927 2010. október 11. 19:38
  „És mit értek volna a fenyegetéssel áldásbékesség? A szavazás titkosan folyt. Ha meg netán úgy gondolod, hogy a nevüket kellett esetleg ráírni, akkor csak annyit: ha az "X"-en kívül más is szerepel a szavazólapon, érvénytelen a szavazat. De ebben a cikkben egy szóval sem említették a választásokat, tehát nem értem hogyan is jött fel a téma?”
 • 13. jtozso 2010. október 11. 18:17
  „áldásbékesség!
  Engem sem,de a családom egyetlen tagját sem fenyegette meg senki,nálunk a családban mindenki az akaratának megfelelően szavazott,és nem is kérdeztük egymástól,hogy kire szavazott.
  Neked valamilyen rémálmaid vannak.”
 • 12. áldásbékesség 2010. október 11. 10:27
  „A szavazást hagyjuk már! Az emberek egy része arra szavazott, hogy az legyen a polgármester akinek már van ebben gyakorlata. A másik részét pedig megfenyegettek városunk nagy munkaadói, hogy elveszítik a munkahelyüket, ha nem úgy szavaznak.Ez a taktika már többször bejött, most is.”
 • 11. jtozso 2010. október 11. 07:41
  „bénaimre....
  Te annyira rosszindulatú,boldogtalan ember vagy,hogy veled nem szabad vitatkozni.
  Egyébként vedd már észre,hogy a szavazók többsége,nem Farkasra szavazott Szentesen,tehát az eddigi folytatást szavazta meg a városvezetést illetően.”
 • 10. alemilemil 2010. október 11. 00:46
  „Béna....! Ha annyira szar itt Szentesen, akkor miért nem költözik el!”
 • 9. bénaimre 2010. október 10. 20:29
  „Irtam már multkor is ,úgy hogy nem igaz az ön állítása. Highgye el sok minden igaz,nézzen már szét a bolt be van zárva tönkre vannak menve az emberek a Petőfi építése,hát... legyen kész. Tudja-e hogy mikorra igérte a tanácselnökúr,és csapata,hogy mikor lesz a nyitó előadás,nézzen már utána kérem...Ki ígérte az 5 csillagos illetve a nyégy csillagos Szentesi Sukoró beruházást,kész van,hol vannak az ablakok,ezt a műemlékvédelem ebben a formában bisztosan nem engedélyezte,le lett zsírozva.Ilyen romboló munkától még Ráday Mihály is kikészült volna...Miért van ott a vörös kordon előtte,miért nem halad sehova,a nyitó előadásnak már régen meg kellett volna lennie.Én miattam nem kell senkinek se óvóhelyre menni,csak nyitott szemmel kellene járni. VAgy Ön kedves jtozso gazdag ember és Önt nem érinti a gyurcsányista rabszolgatartó válság ,amit megszavazott az ö büszke tábora. IMF hitel hova lett,miből készült el a Kossuth utca-kötvényekből,ki fizeti vissza,geotermikus emlékmű,mely a postával szembe készülne több millió euróért,minek kit érdekel,gondolom tudja .hogy nem a polgármesteri hivatal feladata a munkahelyteremtés,de aki megszavazta a népnyúzást és nem segített munkahelyet teremteni az ludas azért egy két dologba,és nem lehet kibújni a felelősség alól,hogy pártfegyelem miatt meg kellett szavazni az ámokfutást.Szerintem ezt lehetett volna másképp is csinálni... Miért nem fejlődött Szentes város villamosítása,vasúthálózata pl.... de kész a főutcánk,bár egy kissé több helyen ki kellett javítani,mert csak közlekedni nem tudnak rajta pl a tűzoltók ill. a volán járművei... ÉS még annyi nincsenek fájdalmaim,csak nyitott szemmel járok,és a férjem is...”
 • 8. bodyrep 2010. október 10. 17:39
  „Én azt a pletykát hallottam , hogy vigyázni kell az ARCADOM-mal. Egy pesti vállalkozó ismerősöm mesélte hogy külön ügyvédi csapata van arra hogy próbálják kijátszani az alvállalkozókat a fizetés előtt. Okot keresnek rá hogy ne kelljen fizetni a munkáért. Szerintem a város is meggondolhatná hogy van e szükség rájuk.Érdeklődjenek , sok madár csiripel!!”
 • 7. Power 2010. október 10. 13:16
  „A globalista plázaidiotizmus Szentesre is beköszöntött:
  "Az ismert olasz üzletember, Piero Pini megvásárolt egy méretes telket Szentes központjában azzal, hogy miniplázát épít rá. Az építkezés február óta csúszik, de a cég szerint a várossal kötött szerződés határidejéig, 2009. december 31-éig megépül az áruház."

  Az ígéretekkel a Petőfi Szálló felújítása is egyfajta idiotizmusba ment át.”
 • 6. medvejanos 2010. október 10. 13:11
  „Ha jól emlékszem tavaly ilyenkor azzal a csellel tértek ki a felújítás elől, hogy hidegbe, fagyba nem lehet dolgozni... nem csodálatos novemberbe megint fagyni fog?! tehát megint jön a kifogás ami még igaz is lehet... tehát leghamarabbi folytatás március-április...”
 • 5. szabadság 2010. október 10. 13:07
  „bénaimre 2010.10.10. 12:14
  Timföld máshol sincs, azt gyártják!!!!”
 • 4. bénaimre 2010. október 10. 12:14
  „Hiszi a piszi,én akkor hiszem el mikor felgördül a függöny. Osztottak itt jegyeket a gyitó díszelőadásra én még mndig csak a vörös kordont látom és ez teljes bizalommal tölt el... Az ellopott javakról ami a Petőfi szálló ékessége senki nem ír ugye,ez is csak egy mézes madzag lesz,kissé elkéstek ezzel úgy gondolom...Szerintem olyan ez az építkezés mint a "magas déva vára" lehet ,hogy ez még így is lesz. Arról ismét senki nem beszél,hogy milyen lecsúszott az életszínvonalunk és ezt kinek lehet köszönni,4-5 csillagos szálloda kaszinó-SUKORÓ,senki nem fogja megfizetni,remélem kész lesz és a vörös kordon is eltűnik,bár már meg lehet szokni ezt is,hova lettek a szép ablakok,tokok,olvastam róla,hogy a műemlékfelügyelet engedélye nélkül semmit sem lehet bontani,ezt szerintem ebben a formában senki nem engedhette meg, mert ahogy kinéz most az épület gyalázat,mintha a második világháború után lennénk,és már csak a masírozó vörös katonák hiányoznak,pedig már kész a krásznaja terünk is.... Szerintem most már mindenki nyugszik,hogy vége a választásoknak de m lesz még meglepetés szentesen, ami ki fog derülni,és látni fogják a szentesi polgárok,hogy nem fenékig tejfel az élet,és a mutyizás milyen károkat okoz... Uszoda,hova lett a nyereség,pedig jóval több jegy kelt el....ki tudhatja,a pini ügy is meglett magyarázva,bár egy kissé érdekes módon,miért kellett erről is hallgatni,az elmult nyolv év gombnyomásos politikája ide vezetett,az imf hitel is másokat gazdagított,és ezt is megszavazták és ez nem pártfegyelem,hanem lelkiismeret kell,hogy az emberek ki lettek véreztetve. A Hámán-Kató lakótelepen is bezárt a több éve működő bolt is a Yelló mellett,valószínű a tulajdonos el is ment barbadosra ,mert annyira jól keresett,de amikor már a kocsmákat is bezárják,akkor már elég komoly baj lehet,ide vezet a népnyúzó politika,itt a vörösiszap esete is ,ki mikor ,mennyirét privatizálta és kitől,még szerencse,hogy itt nincs timföld szentesen,de sajnos más se...”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Puskás Öcsi Szentesen

Kevesen tudnak a világon jó karikatúraszobrot formázni. Laci szerencsés, mert megengedheti magának, hogy művészete olykor a realitás mellett maradjon, máskor elrugaszkodjon attól. Tovább olvasom