Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Növényház lesz az üdítős palackokból

Szentes - PET-palackokból építenek növényházat a szentesi gondozási központ nappali ellátásban részesülő pszichiátriai betegei. Már 3000 üres üdítős „üveget" használtak fel, de még legalább ennyi kellene, hogy befejezhessék a kreatív újrahasznosítást.
Szentesen, a Munkás utcában működik a városi gondozási központ közösségi és nappali pszichiátriai ellátása. Harminc, zömében pszichiátriai problémával küszködő ellátott tölti ott mindennapjait. Többségük képes az önálló életvitelre, de vannak, akik gondnokság alatt állnak.

Egy Árva fillért se kapnak

– A legtöbb ellátottunk nagyon alacsony jövedelemmel rendelkezik, vannak, akik semmivel. Egy árva fillért nem kapnak sehonnan. Sajnos itt szinte „gazdagnak" számít, akinek 40 ezer forintos havi bevétele van – vázolta az ellátottak életkörülményeit Lévainé Bódi Szilvia, a Szentes Város Gondozási Központjának Közösségi és Nappali Pszichiátriai Ellátása vezetője.

– Gondozottjaink a jövedelmük függvényében fizetnek térítést az étkezésért. Itt tudnak mosni és tisztálkodni is. A napi kézműves foglalkozásaink mellett próbáljuk az életviteli készségeiket is fejleszteni. Célunk, hogy segítsünk visszaállni a munka világába. Sajnos sok az előítélet, de örömmel mondhatom, hogy idén már a közösség 7 tagjának sikerült elhelyezkednie – mondta a vezető. Sorolta, gondozottjaik készítenek rongyszőnyegeket, a bevételből közös programokat szerveznek. Ezt a célt szolgálta a PET-palack-gyűjtés is.saját találmány a PET-növényház

– Rengeteg palackot gyűjtöttünk össze. Ellátottjaink leszedték róluk a kupakot, címkét, összepréselték… Volt, hogy három nagy „konténeres" zsáknyi palack gyűlt össze. Egy zsák körülbelül 1000 literes volt. Azért a tömérdek palackért összesen 1500 forintot kaptunk az átvevőhelyen. Még jó, hogy az elszállítását elvállalta egy szponzor. Mivel a palackok továbbra is csak gyűltek, és időközben az előbbi, csekély ellenszolgáltatással járó lehetőség is megszűnt, más felhasználási módot kellett keresnünk – mondta a tagintézmény vezetője, aki az interneten kutakodott, mi legyen a PET-palackokból.

Ottjártunkkor éppen érkezett néhány zsák palack a tagintézménybe Fotó: Kovács Erika
Ottjártunkkor éppen érkezett néhány zsák palack a tagintézménybe.
Fotó: Kovács Erika

– Félbevágott palackokból gipsz és rongy segítségével kaspókat és ceruzatartókat készítünk, amiket csillámos festékkel fújunk be. Ez az egyik kedvelt hasznosítási módunk. Azután rábukkantam egy cikkre, amiben azt olvastam, hogy Afrikában házat építettek PET-palackokból. Elindult a fantáziám: ha ház készülhet belőle, miért ne lehetne növényházat is építeni? Ellátottjaink kertészkednek is. Szeretnénk, ha az itt tanultakat akár otthon vagy egy munkahelyen is hasznosíthatnák. Először kétkedve fogadták a PET-növényház ötletét, de azután beindult a munka. Mindenki agyalt rajta, hogyan oldjuk meg a menet közben felmerülő problémákat. Hogy stabil legyen a 3,5×2,5 méter alapterületű építményünk alja, az első néhány sor palackot vízzel töltöttük meg. Kiderült, hogy a kólásüvegek a legstabilabbak, főként azokat válogattuk oda – mesélte Lévainé Bódi Szilvia.

Elfogyott az építőanyag

A palackokat drótok fogják össze. Az egyik sor palack kupakkal kifelé, a másik sor befelé áll. Tapasztalataik szerint így a legkisebb a hézag közöttük. A műanyag építmény négy sarkán oszlopok állnak. – Ezek kicsit még kuszák, de most azt találtuk ki, hogy folpackkal tekerjük körbe, hogy stabilabbak legyenek. A növényházunk tetejét is palackokból készítjük. Levágjuk az aljukat, tetejüket, a hengereket egy vastag nádra fűzzük fel. Az így kapott „gerendákat" is összedrótozzuk. A palackok levágott aljából pedig „függöny" készül a bejáratra.

A növényházba 5-10 literes műanyag ballonokba ültetett palánták kerülnek majd. A munka egyelőre áll. Elfogyott az építőanyag. – A rendelkezésünkre álló, közel 3000 palack hatalmas mennyiségnek tűnt, de elfogyott, nagyjából a növényház felénél. Kérjük, akinek vannak felesleges palackjai, juttassa el hozzánk Szentesre, a Munkás utcába – kérte Lévainé Bódi Szilvia.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyfeszültségű vezeték tartóoszlopába csapódott majd kigyulladt

Kórházba került az a szentesi sofőr, aki vasárnap este egy nagyfeszültségű vezeték tartóoszlopához csapódott és kigyulladt Szentesen. Tovább olvasom