Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Nyárra megújul a szentesi református templom

Szentes - A szentesi református templom felújításával másodikként megbízott cég várhatóan nyárra végez a munkával. Az előző vállalkozó miatt beázott a templom karzata, ezt teljesen újra kell vakolni.
A kecskeméti Polydom Zrt. ellen sikkasztás miatt kezdődött nyomozás, a rendőrség azonban bizonyíték hiányában a büntetőeljárás megszüntetését javasolta az ügyészségnek.

Végéhez közeledik a református templom, az idősek otthona és a főtér teljes rekonstrukciója. Az egymilliárdos beruházás egyik fontos eleme a templom felújítása. Az épület beázott, mert a korábbi kivitelező csak fóliával védte a belső teret.

– Ennek eredményeként a karzat felett százhúsz négyzetméternyi felületet újra kell vakolni – magyarázta Béni Csaba. A szarvasi Integrál Építő Zrt. munkatársa elmondta, hogy belül már kimeszeltek, a homlokzat is nagy részben elkészült.

Végéhez közeledik a Szentes főterén álló református templom felújítása. Fotó: Blahó Gabriella
Végéhez közeledik a Szentes főterén álló református templom felújítása.
Fotó: Blahó Gabriella

A templombelsőben az esti fényt nagy teljesítményű lámpák adják majd, a szakemberek szerint így látszani fognak a hibák. A külső szemlélő számára így is egyszerű, tiszta, patinás a templom. A padokat nemrégiben hozták vissza Szentesre. A sötétbarna ülőalkalmatosságokat felújították, de a bevéséseket nem csiszolták le a felületekről, sőt szúette maradt néhány darab. A lelkészi hivatalban úgy vélik, a padoknak emlékeztetniük kell a régvolt időkre. Megtudtuk: a templom orgonája egyelőre nem készült el, egy része Szentesen van, a játszóasztalt és több sípot elszállítottak Budaörsre Paulus Frigyes hangszerjavítóhoz. A szószék még nincs a helyén. A toronyóra kitűnően működik, pontosan jelzi az időt, éjfélkor is jelez, csak a számlapját kell majd újrafesteni.

A 2006 februárjában kezdődött rekonstrukció várhatóan júniusban fejeződik be. A jelenlegi fővállalkozó a tervezett határidőre valószínűleg elkészül. A lelkészi hivatalban arra számítanak, hogy legkésőbb júniusban felcsendülhet az első énekszó a karzaton, és az első dallam az orgonán.

Nincs bizonyíték

Az egyházközség korábban a kecskeméti Polydom Zrt.-t bízta meg a templom felújításával. Az építőkkel a megrendelőnek és az alvállalkozóknak is vitái voltak. Az egyik hódmezővásárhelyi alvállalkozó tett feljelentést a kecskeméti cég ellen sikkasztás gyanúja miatt. A feljelentő szerint ugyanis a cég az alvállalkozóktól levont úgynevezett jó teljesítési bankgaranciát, megközelítőleg 25 millió forintot elköltötte. Bizonyíték hiányában a büntetőeljárás megszüntetését javasolta a rendőrség az ügyészségnek – tájékoztatott Mihályné Bornemisza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Más hangnemet ígér Kálmán János Szentesen

Szentes - Szentesen Dongó László lemondott a polgári oldal frakcióvezetői tisztségéről, a képviselők… Tovább olvasom