Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Nyolc hónap börtön az elmaradt injekciókért

Szentes - Nyolc hónap börtönre ítélte első fokon tegnap a Szegedi Városi Bíróság azt a szentesi anyukát és élettársát, aki megtagadta a korosztályos kötelező védőoltások beadását négy gyermeke számára. Az anya az ítélet ellenére sem változtat álláspontján, továbbra sem engedi beadni a gyermekeinek az oltásokat.
Bűnösnek mondta ki tegnap a Szegedi Városi Bíróság a szentesi szülőket kiskorúak veszélyeztetésének büntettében. Az ügy akkor robbant ki, amikor a szentesi orvosok hiába próbálták meggyőzni a védőoltások szükségességéről a szülőket. 2002-ben kezdődött a büntetőeljárás, a tisztiorvosi hivatal tett feljelentést a szülők ellen. Csizmadia Hajnalka és Berendi Zoltán biztos abban, hogy a védőoltások károsak az egészségre, elsősorban olyan vivőanyagaik miatt, mint például a higany. Ismereteik szerint az oltások epilepsziát, bénulást is okozhatnak. Védőügyvédjük a tegnapi tárgyaláson emlékeztetett arra, hogy két éve Magyarországon megváltozott a védőoltások rendszere, éppen a védenceihez hasonló álláspontot képviselő szülők figyelemfelkeltő magatartása miatt. Rébeli Szabó Tamás szerint a szülők nem követtek el bűncselekményt, hanem éppen ellenkezőleg, felelős döntést hoztak.


Az igazságügyi orvosszakértő azonban úgy véli, a védőoltások okozta betegségek kockázata lényegesen kisebb mértékű, mint a hiányuk révén kialakult betegségek esélye. Az ügyész elmondta: a jelenleg forgalomban lévő oltások végzetes betegségek ellen is védenek. A tanúként megidézett Győriné Bari Eszter gyermekorvos – a Berendi gyermekek volt orvosa – például a halálos tetanuszfertőzésről beszélt, amelynek a szabadban játszó gyermekek ki vannak téve. Az ügyész szerint a szülők egyértelműen bűnösek, különösen azért, mert cselekményüket tudatosan követték el. A vádbeszédben a vegán diétáról is szó esett: a gyerekek a szülők tanácsára kizárólag növényi táplálékot fogyasztanak, ez pedig nem szolgálja testi fejlődésüket. Az orvosszakértői véleményekből kiderült, a legnagyobb fiú esetében a nevelési körülmények miatt figyelemzavart állapítottak meg korábban, a másodszülött kislány csontozatának fejlődése pedig a D-vitamin hiányának következtében esett vissza. Az, hogy a gyermekek nem lehetnek tagjai életkoruknak megfelelő közösségeknek, társadalmi beilleszkedésüket is nehezíti, az ügyész szerint értelmi fejlődésüket veszélyezteti.

Csizmadia Hajnalka és Berendi Zoltán a bíróság folyosóján. Nem érzik magukat bűnösnek Fotó: Schmidt Andrea
Csizmadia Hajnalka és Berendi Zoltán a bíróság folyosóján. Nem érzik magukat bűnösnek
Fotó: Schmidt Andrea

Az anya az ítélethirdetés után lapunknak a bíróság folyosóján azt mondta: erre számított. Csizmadia Hajnalka ezután sem változtat az álláspontján, továbbra sem engedi beadni a gyermekeinek az oltásokat, akkor sem, ha továbbra sem veszik fel őket az iskola nappali képzésre. Kérdésünkre annyit mondott, nagyon reméli, hogy nem kell börtönbe vonulnia. Ügyvédjük szerint erre van esély, az elsőfokú ítélet után fellebbeztek.

Évente kétszer mennek iskolába

A 10 éves, negyedikes Dávid és a 8 éves, másodikos Lívia magántanuló a szentesi Petőfi Sándor Általános Iskolában. Mészáros László igazgató elmondta, évente kétszer jelennek meg az iskolában, félévkor és év végén, amikor vizsgáznak. Nincs kapcsolatuk a diákokkal. A direktor tudomása szerint egy idős tanítónő foglalkozik a gyermekekkel a vekerháti tanyájukon. A gyermekek tudását megfelelőnek nevezte az igazgató. A 7 éves Márkot és az 5 éves Mátét még nem vették fel gyermekközösségbe. A szentesi központi óvoda vezetője, Ternainé Fodor Mariann azt mondta, a jogszabályok értelmében egyelőre nem fogadhatják őket.

Bárki tiltakozhat

Az Alkotmánybíróság tavaly júniusban született határozatában kimondta: a gyermekek egészségének és a fertőző betegségek elleni védekezés érdekében alkotmányosan indokolt, hogy különböző életkorokban védőoltásokat kapjanak. A testület megsemmisítette az egészségügyi törvénynek azt a rendelkezését, amely szerint a védőoltást elrendelő határozatot jogorvoslat nélkül, azonnal végre lehet hajtani. Vagyis az oltás beadatását előíró tisztiorvosi határozat ellen fellebbezhetnek a szülők.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. gibla 2008. szeptember 15. 22:40
  „remélem a mobiltelefon vívmányát is elutasítják mereven, mert sugároz, ugyanúgy, mint az oltások vívmányát.
  Ja: van egyáltalán fürdőszobájuk? :p”
 • 50. gibla 2008. szeptember 14. 22:33
  „Használd gyakrabban a fürdőszobát :)”
 • 49. mutatom 2008. szeptember 14. 22:26
  „Mivel egysejtű koromban nem oltottak le, hát így mutálódtam, és már senki nem tud beoltani.(Ingyen volt:))”
 • 48. szabad.döntést.akarunk! 2008. szeptember 14. 22:00
  „Akkor újra:
  - miért nem mehet a nem oltott gyermek oltott gyermekek közé, akik védve vannak mindenféle betegség ellen?

  5ezer Ft! nos nos nos???

  csináljunk rá valóságshowt? :D

  köszi”
 • 47. szabad.döntést.akarunk! 2008. szeptember 14. 21:55
  „Tisztelt Dr.(vagy nem) napersze: sajnálom hogy félreértett. nem döntök el semmit. Csak annyit, amennyihez egy szabad állampolgárnak joga van egy demokráciában: védeni a gyermekeit: azt hogy ezt hogyan teszem, ne szóljon bele senki. nincs hozzá JOGA...
  Akkor gondolkodjunk:
  1.Elég gyenge érv Öntől visszautasítani, elsumákolni egy választ azzal, hogy én a választ előre eldöntöttem: nem, nem döntöttem el Ön helyett, csak a saját érveim szerint tudom a választ. Az hogy ebben megdönt-e valaki, ezek szerint nem Önön fog múlni. Ennek több oka is lehet:
  1. vagy nem orvos és/vagy ügyvéd, tehát nem ért hozzá (legalább érveljen! próbáljon meggyőzni!)
  2. ha orvos, akkor visszatart egy olyan információt ami esetleg veszélyezteti a társadalom egy kisebb csoportját (azokat ugye, akik a halálos fertőzéseket majdan köpködő gyermekemmel kerülnek kapcsolatba annak ellenére hogy oltottak és "védve" vannak).
  3. ha ügyvéd, akkor ez esetben nem Önt kérem fel a védelmemre, ha a mindenható állam megakadályoz abban, hogy megvédjem a gyermekemet :)
  Az orvos"tudományban" való elvakult hit egy jól szervezett propaganda hadjárat eredménye: valahol a "tej: élet, erő, egészség" szlogennel kezdődhetett, meg a hurkareklámmal.
  Másrészt, akárki is lehetek nem? Önök nem tudják ki vagyok. Napersze Úrnak írnám, hogy 40. hozzászólását tekintve visszautalnék arra, hogy a józan paraszti észt és a google-t mint szimbólumot hoztam fel, arra kívánván rávilágítani, mely szerint az általam feltett kérdés NEM SZAKMAI KÉRDÉS. bizony.
  Ez egy LOGIKAI kérdés, egyszerű kétpólusú rendszer. Nem kell itt semmiféle járványtant emlegetni ehhez.
  Az orvostudományban "hívő" elvakult polgároknak tudnék példákat hozni arra, milyen ez a "bennfentes" társadalom.
  Csak egy példa: orvoskongresszuson egy adott gyógyszercég reklámpavilont bérel. A gyógyszercég NEM a gyógyszereit reklámozza az orvosoknak, hanem BORKÓSTOLÓT tart!
  mi ennek az oka?
  hát kérem, senkit sem érdekel. mindenki megkapta érte a pénzét, hogy az adott cég gyógyszereit írja fel...minek bizonygassunk bármit is az orvosnak? Ő csak annyit kérdez: meghal valaki? nem -MOST-? akkor jó....(itt jegyezném meg, és ezt komolyan gondolom: Minden Tiszteletem a kivételeknek, és várom őket gyerekorvosomnak!)
  köszi a figyelmet, következő hozzászólásban ismét felteszem a kérdést: mivel Magyarországon vagyunk, ha felajánlok 5 ezer Ft hálapénzt, valaki válaszol rá? ;)”
 • 46. bibika 2008. szeptember 14. 20:48
  „Kedves Hajnalka!
  feltétlenül ellenségesnek kell lenni azzal, aki nem a ti gondolkodásotok szerint él? Így kell szabad döntést akarnotok?
  Nem gondolom, hogy az aktuális rend ellen szegülőknek feltétlenül mindig igazat kell adni.
  Ez egy olyan dolog, hogy a házirend mindenkinek szól, és a megszegése szankciókat von maga után.
  Furcsa anarchia lenne, ha a minden ember a maga törvényei szerint élne. Ha nincs házirend, nincs szabálykövetés, akkor nincs rend.
  Lehet, hogy nem értek egyet a védőoltásokkal, de inkább legyenek védve a gyermekeim, minthogy meghaljanak olyan betegségben, ami ellen az orvostudomány már felvette a harcot.
  Remélem nem mennek el tüntetni az éppen aktuális kormány ellen egyik nemzeti ünnepen sem. mert így "kinézem" magukból.”
 • 45. napersze 2008. szeptember 14. 20:47
  „Tisztelt szabad döntést akaró!
  A szakmai tudást, és a felsőbbrendűséget, mit fogalmakat nem kellene összekevernie.
  Ez egy szabad fórum, elég nagy neveletlenség kussolásra felszólítani azt, aki önnek nem tetsző véleményt ír.
  Miért válaszoljon bárki is az ön kérdésére, amikor már alapból eldöntötte, hogy az illető orvos csakis hülyeséget mondhat, mert már az egyetemen is azt tanították neki?”
 • 44. Dr 2008. szeptember 14. 20:41
  „Csak a véleményemet írtam le, köszönöm a kulturált, de őszinte válaszát.Viszont kívánom!
  PS.: A Dr nem csak orvost jelent, ha nem tudná!”
 • 43. szabad.döntést.akarunk! 2008. szeptember 14. 19:34
  „Amennyiben orvos, akkor megkérem válaszoljon a kérdésre.
  Nem tud?”
 • 42. szabad.döntést.akarunk! 2008. szeptember 14. 19:28
  „dr. napersze: szívből kívánok jó egészséget és örömöt Önnek és a családjának. a felsőbbrendűségét hagyja otthon, amikor a rendelőbe lép.
  ha nem orvos, akkor meg kuss.
  köszi”
 • 41. Dr 2008. szeptember 14. 18:42
  „Közel 600 orvos menne külföldre
  Idén eddig összesen 591 orvos és ápoló kért külföldi munkavállaláshoz igazolást az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól.
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/kozel_600_orvos_menne_kulfoldre/2070511/

  Nem lesz aki beadjon egy injekciót!”
 • 40. napersze 2008. szeptember 14. 17:04
  „Azért nem jött válasz, mert erre nincs mit mondani. Aki kerek perec kijelenti, hogy az orvostudomány áltudomány, hogy az orvosi egyetemen marketinget és félrevezetést tanítanak, és ő józan paraszti ésszel és a Google-val is jobban tudja a járványtant, mint az orvosok, azzal nincs mit vitatkozni.”
 • 39. impfung 2008. szeptember 14. 14:51
  „Sajnálatosnak tartom, hogy erre a 38. számú kérdésre még mindig nem jött válasz. Szivesen olvastam volna, hogy miért félnek a "mindentől védett gyereket" az oltatlanoktól. Itt kifogyott talán a tudomány? Eddig rengeteg okos ember hozzászólt és birálta a családot, azt a családot, akik más nézetet vallanakl. Olyan nézetet, ami már Nyugat-Európába egyre jobban elterjedtebb. Tényleg úgy gondolják, hogy a Magyarországtól nyugatabbra fekvő országok elmaradottabbak? Én kételkedem a hozzászolások alapján, hogy a magyarok képzettebbek lennének. Kitartást kivánok a családnak, akik most éppen a magyarok kereszttüzébe kerültek. Történik jövő héten valami, amin jobban lehet csámcsogni és akkor elfeledik az ügyet egy kicsi. A rosszindulat, ami alapeleme viszont az embereknek, biztos megmarad bennük.
  Üdvözlettel.”
 • 38. szabad.döntést.akarunk! 2008. szeptember 14. 09:53
  „emlékeztetőül újra feltenném a kérdést egy orvosnak aki ide válaszol:

  - miért nem mehet a nem oltott gyerek oltott gyermekek közé, akik védve vannak mindenféle betegség ellen?

  köszi”
 • 37. szabad.döntést.akarunk! 2008. szeptember 14. 09:50
  „ajánlom a gabona alapú táplálkozást. semmiféle hiánybetegség és hasonlók nem lépnek fel, mint azt a hús-és tejlobbi olyan jól belénk égette a "tej élet erő egészség" szlogennel az átkosban...
  én nem adatom be a gyermekemnek a védőoltást. nem azért, mert rohadék vagyok és ne menjen közösségbe (bár mostanában amilyen agresszív és frusztrált gyerekek vannak az ovikban sajnos....), mert ennek semmi köze ehhez. Nem adatom be, mert kiépítjük a sajűát közösségünket:)
  nemcsak egyfajta közösség van, az óvoda! ez baromság, számtalan másképpen működő közösség van, oltott vagy nem oltott tökmindegy, mert ma már azoknak a betegségeknek, amelyek ellen oltanak kb 0.00001 %-a létezik konkrétan..és nem a védőoltásoktól tűntek el mint azt írtam korábban is.
  az hogy rámondják hogy nem mehet közösségbe, elvee tudománytalan logikátlan . ez csak egy újabb őrült szabály amit be lehet szopni és félni. ha félsz, nem tudsz reálisan gondolkodni. ez jó kis trükk, és sajnos beválik. akkor jössz rá hogy valami nem stimmelhet, amikor a kezdő kis csíra orvosnak remeg a hangja ha véádőoltásokról kérdezed, a plafont nézi ha arra kell válasolni, hogy nyugaton miért nem kötelező és miért nem halljuk a rémhíradókban a hatalmas járványokat amik németországban pusztítanak? röhejes....
  vagy amikor a gyerekorvosod azt mondja hogy húst köll enni, mer a isznó is a rokonunk mer gumós a foga...:D hát kézcsókom ez az áltudomány. sajnos évtizedek óta az van hogy a "tudomány" a vegyipart az élelmiszeripart szolgálja ki, a mi kárunkra.
  változtatni tudsz, légy szabad ! ne félj....ezzel sakkoznak veled és a gyermeked életével....”
 • 36. bibika 2008. szeptember 14. 01:26
  „Félre ne értsd, de van akinek ez szabad választása, nekem pedig ezt kell szeretnem, igaz a másik sokkal könnyebb. Így mi is kevesebb "szójával átitatott egyéb élelmiszert eszünk, válogatunk igenis a boltban, megkérdezem, hogy a kenyér miből van. Az eddigitől kissé környezettudatosabbá tett ez a betegség, de nem bánom. Én is változom, a férjemre is rá tudom így tukmálni az egészségesebb kajákat.
  9 hónaposan a gyerek egyszerűen lefordult a ciciről, de volt még tejem, így nem csak egyéb kaját kapott. De ki gondolta, hogy ebből ez alakul ki? Büszke voltam, hogy ilyen sokáig szoptattam. :)
  de fő az egészség :) tápszert most kap a reggeli-esti kakaóval, de mi csak "tejpornak" hívjuk.

  azért írtam az előbb mindezt, mert ha csak a szabad akaratot nézzük, minden mindenkire lehet veszélyes. de amikor nem szabad akaratból nem tudom beadni az éppen aktuális oltást a gyereknek, na az már gond!
  Úgyhogy anyucikának ne sírjon a szája, és adassa be a gyerekének, hogy a többiekkel játszhasson, szocializálódjon a gyerek, akinek pedig nagyon nagy szüksége van erre.”
 • 35. szabad.döntést.akarunk! 2008. szeptember 13. 23:38
  „bibika: én nem sírnék azon hogy nem ehet krumplit nem látott mesterséges-aroma-csipszet , műanyag zacskós műanyag zacsilevest, antibiotikumos mérgezett húst, istentudja miből összedarált felvágottat, nem ihat aszpartámos, nátrium ciklamátos kólát (60 féle betegséget okoz), műnyagokból, mindenféle gusztustalan baktériumokból össztrutymózott csokikat....”
 • 34. szabad.döntést.akarunk! 2008. szeptember 13. 23:27
  „többek között a korai hozzátáplálás az első és legerősebb oka a gyermekek allergiás megbetegedéseinek.
  korai hozzátáplálás alatt értem az egy évesnél fiatalabb gyermeket....nem hat hónap ahogy a tápszergyártók által lefizetett orvosok és védőnők állítják. Szabad Döntést abban is, hogy meddig szoptasson egy anya...ne küldjék rám a védőnőt amikor 6 hónapos és egy napos a gyerek, hogy naa már rágja-e a csirkecombot????
  nem és nem is fogja
  köszi”
 • 33. bibika 2008. szeptember 13. 22:40
  „Mit nem adnék, ha a fiam nem lenne allergiás a húsra, szójára, paradicsomra, sárgarépára :( Jujj
  És nem lenne vérszegény, pedig én aztán mindent, amit lehetett időben adtam neki, szeretett is enni :) mindent...
  de azért növekszik. igaz nem eszik csokit (abban is van szójalecitin), nem eszik felvágottat (hús és szója), nem eszik kül. margarinokat (szójalecitin), nem eszik különleges dolgokat, nem ehet zacskóslevest, előregyártott süteményeket, fagylaltot.... És a f@xért raknak annyi felesleges emulgeálószert, tartósítószert az ételekbe????
  Aztán majd elgondolkodok ilyen vívmányokon, mint kötelező védőoltás, kötelező fogorvosi szűrés stb.”
 • 32. szabad.döntést.akarunk! 2008. szeptember 13. 18:11
  „Tény: egy adott populációban a járványok MAGUKTÓL csökkennek, vagy "halnak ki´" ... ha nem így lenne, az emberi faj rég kihalt volna.
  PÉLDA: rubeola vírus ellen beoltottak körében gyakori a rubeola megbetegedés. miért? v.: az immunrendszer nem 100%-os védelmet alakít ki egy gyengített lefolyású "álbetegséggel" szemben, ezért később KERESI a rubeola vírust: miért nem talál:? lásd az első mondatot...
  a gyógyszerlobbi és marketing jól működik ebben az országban , mert a MINDENKORI kormány olyan mint egy b*** ribanc, mindenkit "beenged", ha lát egy kis pénzt benne....-.- és valljuk be őszíntén ha terinéni 15-20ezer forintot otthagy a patikában gyógyszerre akkor ez nem is olyan KIS pénz.. az egyetemeken elkezdődnek az agymosások, már az orvosokat háziorvost védőnőt is "beetetik", gondosan megszerkesztett marketingkönyvekkel (azt hiszik szakkönyvek), mert hát hogyan is lenne másképp hiteles egy orvos, ha nem hithűen követi amit megtanult?????
  egyet nem értek ha van itt orvos, magyarázza el:
  adott egy gyermek aki ne oltott. namost nem engedik közösségbe mert veszélyezteti az OLTOTT gyermekeket...MIIII? a védőoltással "kezelt" gyermekre veszélyes a nem oltott ??? :) mért?
  el teccenek hallgatni valamit, vagy rosszat tanultak. Ebből ugyanis pofonegyszerű józan paraszti ésszel is ki lehet következtetni mindenféle tudomány vagy áltudomány nélkül, hogy azért veszélyezteti az oltatlan az oltottat mert az oltott gyermeket nem VÉDI a VÉDŐOLTÁS ! ez ilyen egyszerű. a védőoltás NEM NYÚJT védelmet! a védőoltás egy tévút. a védőoltás üzlet. józan paraszti ésszel és egy kis googleval is rájön mindenki, hogy az immunrendszer egy gyengített "álbetegséggel" szemben NYILVÁNVALÓAN NEM VÉDEKEZIK 100%-osan.....így aztán rosszul tanul (ahogyan orvosaink is), és előbb utóbb megkeresi magának a betegséget hogy újra megküzdjön vele azért, hogy 100%-os védelmet alakítson ki. Ha egy orvos azt mondja hogy a védőoltással az immunrendszer 100%-os védelmet tud kialakítani akkor vagy nem ért hozzá, vagy hazudik..
  akkor mégis: MIÉRT nem betegszenek meg az oltottak pl. rubeolában? ismétlés a tudás anyja, mondják velem kórusban hangosan:
  "Mert a járványok egy adott populációban maguktól csökkennek, majd szűnnek meg"
  köszönöm a figyelmet”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vincze a kormányt is ostorozta libamájügyben

Szentes - Elfogadhatatlan, hogy a kormány és a szakminisztérium nem áll a baromfiágazatban dolgozók mellé – mondta a hízottliba-májjal kapcsolatban tartott tegnapi sajtótájékoztatóján Vincze László országgyűlési képviselő. Tovább olvasom