Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Nyolcvanhét felmondás

Ma és holnap 87 kórházi dolgozó kap elbocsátásról szóló levelet Szentesen. A csoportos létszámleépítés azonban nem egyszerre zajlik le, a következő év tavaszáig tart. A ma még 817 főt foglalkoztató intézményben feszült a hangulat, de a hétszázmilliós adóssággal küzdő kórház anyagi gondjait enyhíti az elbocsátás révén keletkező megtakarítás és a központi támogatás: a szaktárca 45 milliót utalt az intézménynek.
A kórházban a legtöbben most az utolsó perceket várják, amikor végre végérvényesen kiderül, kinek kell mennie, és ki marad. Ma és holnap nyolcvanhét dolgozó kap úgynevezett kiértesítést, melyben az intézmény vezetői közlik vele, a jövőben nem számítanak a munkájára. Az átszervezések kezdete, tavaly december óta mindennap érezhető volt a nyugtalanság emiatt. A kórházi orvosok és ápolók közül néhányan nem akartak nyilatkozni, azt mondták, azért, mert félnek. A nevük elhallgatását kérők azt állították, a kórház vezetése elhintette a köztudatban, hogy aki nyilatkozik, azt fegyelmivel küldik el, és nem kap végkielégítést.

Megkérdeztük Várkonyi Katalint, vajon igaz-e ez. A főigazgató lapunknak kijelentette: erről szó sincs, a kórházzal kapcsolatos információk közlése valóban a főigazgató engedélyéhez kötött, a saját életével kapcsolatban viszont mindenki azt nyilatkozik, amit akar.

A szülészeti osztályon a nővérek igyekeznek kedvesek lenni az édesanyákkal. Lucza Jánosné szülésznő azt mondta, ebben a helyzetben igazán senki nem érzi jól magát, de hát a gyerekek születése olyan dolog, amitől a politika világa nagyon távol áll. Kolléganője, Kissné Varga Erika egyetértett azzal a létező véleménnyel, hogy a csoportos létszámleépítésben nem az egyes dolgozók munkájának minőségét ítéli meg a vezetés, hanem a jelek szerint kényszerű gazdasági okok alapján dönt. Vass Katalin úgy véli, a számok és mutatók nyilván jellemzik az intézmény gazdasági helyzetét, de itt most szerinte mindenkit egy dolog érdekel: megy vagy marad. A nővérek azt mondják, a kórházban sokan bíznak abban, hogy az épülő szociális otthonban kaphatnak munkát. Bár lehet, az idősek ápolása másféle szaktudást igényel, mint amivel rendelkezik az elbocsátottak többsége, ezért át kell majd képezniük magukat.

Többet gyógyítottak

Mivel a szentesi intézmény kiemelt kórházként működik, kötelessége ellátni minden itt jelentkező beteget. Feltehetően ezért szerepel a túlteljesítő hazai kórházak toplistáján az előkelő második helyen. A Népszabadság információi szerint húsz százalékkal túlteljesít a fővárosi Szent László kórház, valamint a szentesi és a békéscsabai intézmény. A hússzázalékos ágyszámcsökkentés miatt havonta ötvenmilliótól esik el a kórház, miközben 27 százalékkal kevesebb a bevétel az úgynevezett teljesítményvolumen-korlát csökkentése miatt. A több száz millió forintos tartozással küzdő kórház a napokban 45 millió, úgynevezett kiegészítő támogatást kapott az Egészségügyi Minisztériumtól, ez az összeg a hiányt enyhíti – tudatta Várkonyi Katalin főigazgató.  
Az elbocsátás menetéről az elmúlt hónapban minden érdekképviselettel egyeztetett a kórház vezetése – mondta lapunknak Molnár Imre. Az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének helyi vezetője hozzátette: a szakszervezetnek mindössze véleményezési joga van a kérdésben. Sztrájkolni nem fognak, munkabeszüntetésnek a kórházban – humanitárius szempontok miatt – egyszerűen nincs értelme. A tárgyalások folyamán világossá vált, hogy a 817-ből összesen 129 embert küldenek el, első körben 87 dolgozótól válnak meg. A gyesen, gyeden lévők munkába állásuk után kapják meg a felmondólevelet. A sürgősségi és az ápolási osztályon mindenki marad, az elbocsátottak jelentős része műszaki dolgozó és könyvelő. Molnár Imre a műszaki csoport vezetőjeként negyvenkét év munkaviszony után arra számít, hogy nyugdíjba megy – vagy ő is a listára kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesi rendőr szolgált az Adrián

Szentesi rendőr is dolgozott két hétig Horvátországban a helyiekkel együtt. Faragó Róbert… Tovább olvasom