Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Nyugdíjasok vs. gyerekek: utasok a buszon

Szentes - Nemrégiben busszal utaztam Nagytőkére. Amikor begördült a busz a kocsiállásra, a tanulók majd elsodortak bennünket, úgy tódultak a buszra - írja olvasónk.
Az utazók közül egy középkorú hölgy állította meg a gyerekeket, hogy engedjenek előre bennünket. Én 40 évig tanítottam alsó tagozatos diákokat. Köszönésre és udvariasságra is tanítottam őket, sőt még arra is, hogy adják át a helyüket az idősebbeknek. Ezeket most is ugyanúgy tanítják a pedagógusok, de sajnos ezt a gyerekek egy része nem akarja megtanulni.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook oldala, nem csak szentesieknek!

 
Egy érdekes dolgot hallottam a tévében. Azt ajánlották a buszsofőröknek, hogy neveljék meg a fiatalokat. Ha a szülők, az óvónők és a pedagógusok a tanulók egy részét nem tudják megnevelni, nincs az a buszsofőr, aki ezt meg tudná tenni.

Volt ugyan rá példa itt, Nagytőkén is, amikor felszálláskor a gyerekek nem köszöntek, a bérleteket sem vették elő. A sofőr visszaküldte őket, és megmondta nekik, hogy először bérletet vesznek elő, majd köszönnek, és úgy szállhatnak fel.

Legalapvetőbb követelmény a köszönés és az illem gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Panaszkodnak a sofőrök, hogy mennyi problémájuk van a fiatalok egy részével, mert ha figyelmeztetik őket a rendre, képesek megverni a sofőrt. Ugyanez a helyzet már pedagógusokkal is fordult elő. Az ilyen neveletlen fiatalokra a legszigorúbb büntetést kellene kiszabni, hogy tanuljanak belőle, és elmenjen a kedvük a drasztikus, minősíthetetlen viselkedéstől.

Mi, utasok, becsüljük és tiszteljük azokat a sofőröket, akik vigyáznak felelősségteljes munkájukkal a testi épségünkre!

Szél Ferencné, Nagytőke

Olvasóink írták

 • 7. jtozso 2013. január 17. 22:37
  „Van egy mondás:Ne dühöngj,hogy megöregedtél,van akinek ez sem sikerül!”
 • 6. Vörcsi 2013. január 17. 13:40
  „Csak óvatosan ezzel az idegenekkel, idősekkel szóbaállással! Nagy meglepetések érhetik az embert. Tegnap a trolira felszállt egy labilis járású idős néni, az ajtótól az ülésig mindenki készségesen segítette, velem szembe ült le az un. 4-es ülésre. Valószínőleg a környezetében tapasztalt jóságos segítőkészség láttán indulhatott be nálla azonnal a hitéleti szónoklat, előadást tartott hangosan és mindenkinek a pokolról, menyországról, világvégéről. Megtudtuk, azt is, hogy az IH-ban volt termékbemutatón, elmondta, hogy ott mit látott.
  Azonnal megfagyott környezetében a jószándék, örültünk, hogy leszállhattunk!”
 • 5. nie 2013. január 17. 13:37
  „Vannak szabályok, amit be kell tartani-ilyen a bérlet felmutatása járműre való felszálláskor. Köszönés- illene, ez már a szülőket és a pedagógusokat minősíti. Udvariasság? Kényes kérdés, mert a fiataloknak minden jár, mert megérdemlik, de miért is? Mert gyermek őfelsége nem nem állhat a buszon, mert "fáradt", szegényke ült az iskolában 5-6 órát és szünetben kizavarták a levegőre, meg kellett mozdulni. Hogy az idősebb összeesik, az nem baj, sok a nyugdíjas, akik felépítették azt, ami most van. Szerencsére vannak kivételek is, akiket még megtanítottak valamire, és példát is mutattak nekik. Őket már egy nagy tudással mentek az első osztályba,s nekik természetes az udvariasság. A buszvezető előtt le a kalapot, felelősségteljes munkája mellett, még olyan dolgokkal is törődik, mint a fiatalok nevelése., ami az iskolában és a családban kellene.”
 • 4. csillogás 2013. január 17. 12:50
  „2.! Azért ez nem teljesen így megy, melyik álomországban élsz? Ha te ülnél ott, TE is szóvá tennéd, hogy ki fog köszönni?! Amikor úgy szállnak fel a buszra, hogy ´ Egy jegy lesz. ´ Csak elfelejti előre mondani, hogy Jó reggelt/napot/estét kívánok, egy x jegyet kérnék y-ig. Már meg se kell köszönni, csak adjuk már meg a tiszteletet másoknak, mert ha ő nem dolgozik, és rajta kívül még x sofőr (akik nyilván nem jókedvükből indulnak munkába), akkor nem jutsz el a-ból b-be.
  Alapvető dolog, hogy ha be/fellépek, első dolgom, hogy köszönök, a szülők pedig magyarázzák a gyerekek neveletlenségét azzal, hogy rohanó világban élünk, nekik erre nincs idejük. Hagyjuk.

  Az idősek kapcsán: 5 éve jöttem haza Szegedről, Vásárhelyen felszállt egy idős hölgy, (nagyon beteg voltam akkor, aki rám nézett, látta, hogy nem vagyok a helyzet magaslatán) és persze pont engem szúrt ki kb 50 ember közül, hogy leülne a helyemre, én elnézést kértem, hozzátettem, hogy nem tudnék most állni az úticélomig. Erre elkezdett üvöltözni velem, hogy nem tisztelem az időseket, stb. Na az ilyet tényleg nem. Miért hiszi azt mindegyik, hogy neki jár az ilyen gesztus? Végülis járni jár, csak nem jut. Nem az orrából fújta ki egyik sem a fiatalokat. (hallkan megjegyezném, hogy egynémelyik idős lába nyomát nem lehet látni, de a busz előtt, vagy a buszon előkerül a bot na meg a járókeret.”
 • 3. klj-54 2013. január 17. 12:23
  „Elég sokat késett az írott sajtóhoz képest a cikk.
  Van joga a busz vezetőjének sok dologhoz, de ha be akarná tartani akkor kirúgnák azok akik előírták számára mit tartasson be!”
 • 2. istvang58 2013. január 17. 11:02
  „A buszvezetőnek semmi köze, hogy egy gyerek, felnőtt vagy akár ki köszön-e. A buszvezető a saját gyerekét oktassa, ne a másét. Ha a buszvezető azért leküld a buszról valaki mert nem köszön, az a vezető megérdemli, hogy jó pofánverjék, de sajnos ezt nem lehet, mert szalad a rendőrségre. A buszvezetőknek meg van a saját feladatuk, ami valószínűleg nem az, hogy másokkal szórakozzanak. A többségük rendes, becsületesen végzi a munkáját, de sajnos akad köztük olyan agyilag sorvadt aki azt hiszi, hogy a busz az övé és azt csinál amit akar.
  Ha valakinek idősnek nem tetszik a közlekedés TAXIT is igénybevehet.”
 • 1. agi50 2013. január 17. 10:37
  „Jó legyenek tisztelettudóak a fiatalok, gyerekek, de én se arra neveltem őket, hogy ismeretlen időseknek köszöngessenek meg parolázzanak ott nekik, talán még az sem törvényszerű hogy átadják a helyet.. Némelyik idős a buszon durodik a helyért aztán amikor leszáll 1 óráig is képes pletykálkodni pár méterre a buszmegállóban, akkor meg mire ez a nagy buszhelyfoglalásos problémájuk. Legyenek tisztelettudóak, de annyira mint az idősek, vagy bármelyik másik ember, se jobban se rosszabbul. A buszon meg sokszor azért törtetnek fel, mert szegényeknek a szülők nem veszik meg a bérletet és muszály sunyizniuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaszökik a víz a lezárt Kurca-mederbe

A vártnál is nehezebben lehet vízteleníteni a Kurca medrét, amire a 129 éves kőhíd felújítása és bővítése miatt van szükség. Tovább olvasom