Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Obama is érintett a magyar libaháborúban

Szentes –Lehet harcolni a Négy Mancs ellen, de a nyugati fogyasztók meggyőződését nem lehet megváltoztatni, ők pedig az állatvédőknek hisznek – mondja egy debreceni baromfitenyésztő cég igazgatója. A magyar kormány és az alapítvány harcába már Obama elnök is belekeveredett.
Hosszúnak ígérkezik az érdekvédő harc, amelyet a Négy Mancs Alapítvány ellen indított a magyar baromfiipar és a kormány. A korábbi években az állatvédő szervezet azt terjesztette a német fogyasztók körében, hogy Magyarországon a tömés és tépés révén állatkínzás folyik a libatelepeken, és beteg állatok húsát dolgozzák föl nálunk. Emiatt sok áruházlánc nem vett magyar baromfitermékeket. Így keletkezett többmilliárdos vesztesége miatt tavaly a szentesi Hungerit Zrt. bejelentette, kártérítési pert indít a Négy Mancs ellen. A tárgyalást hamarosan kitűzi a Fővárosi Törvényszék. Az ügyészség vizsgálni kezdte az alapítvány gazdálkodását, és Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos kezdeményezte, hogy a NAV is ellenőrizzen.

Az állatvédő alapítvány újabb akciója mintha ezekre a támadásokra reagált volna: február 20-án a Daily Mail és a Daily Telegraph is közölt egy hírt, miszerint „kényszertöméssel hizlalt magyar libák tollát használja kabátjainak béleléséhez egy neves amerikai ruházati cég", a The North Face. A cég ruháit viseli többek között Barack Obama amerikai elnök, Angelina Jolie és Sharon Stone színésznő. A vállalat korábban úgy hirdette, termékeikhez a tollpelyhet olyan helyről szerzi be, ahol betartják a haszonállattartás normáit, ám a Négy Mancs azt állítja, Magyarországról származik a toll, közelebbről meg nem nevezett helyről, ahol „pokoli körülmények között" élnek a libák. A The North Face-nél erre közölték: ezután máshonnan veszik a tollat.

Közben Budai Gyula levélben kért választ újabb kérdéseire a Négy Mancstól. Arra volt kíváncsi, hogy Marcus Müller, az alapítvány projektmenedzsere milyen gazdasági kapcsolatban áll a Kaufland nevű német áruházlánccal. Az alapítványnak pedig mi köze az osztrák Human Dialog Kft.-hez, amely az utóbbi években 45 millió forintot utalt át az állatvédőknek. Arra is választ várt Budai, miért épp a Bács-Tak Takarmánygyártó és Forgalmazó Kft., a Toll 96 Kft. és a Tranzit-Ker Kereskedelmi Zrt. szerepel a Négy Mancs pozitív termelői listáján.

– Természetesen nem azért szerepelünk a pozitív listán, mert támogatnánk az alapítványt, ez etikátlan dolog lenne – válaszolta kérdésünkre Szabó Ákos, a családi tulajdonban lévő, 1991 óta működő, húsliba- és kacsatenyésztéssel is foglalkozó debreceni Tranzit-Ker Zrt. vezérigazgatója. – Amikor a Négy Mancs megjelent Magyarországon, a teljes baromfiipart feketelistára tette, a mi cégünket is, ebből komoly kárunk lett. Levelet írtunk az alapítványnak, jeleztük, mi nem is foglalkozunk hízott áruval. Később, 2009-ben tárgyalást kezdeményezett a Négy Mancs, indítványozta, hogy szűnjön meg a húslibák tépése. Ebben mi is érintettek voltunk, és úgy volt, további tárgyalások lesznek. Végül mi a látható fogyasztói nyomásra léptünk, és még az akciók előtt beszüntettük a tolltépést. Nem volt egyszerű. Azzal nem is fájdítottuk a szívünket, hogy kiszámoljuk, mekkora kárt okozott ez nekünk, de több száz millióról van szó. Ezután kerültünk föl a pozitív listára, és így továbbra is vásárolnak tőlünk.

Szabó Ákos szerint a történet tanulsága eddig az, hogy lehet harcolni az alapítvánnyal, de a német fogyasztók – 80 millió ember – meggyőződését nem lehet megváltoztatni. – Ők pedig egyre fogékonyabbak a környezet- és állatbarát szempontokra, és ez olyan nyomás az áruházláncok irányába, amelyet nem hagyhatnak figyelmen kívül. Ezek a városi emberek életükben nem látnak állattartó telepet, a haszonállatok tartásáról fogalmuk sincs, ugyanakkor jobban hisznek az állatvédőknek, mint a termelőknek. Jellemző, hogy német kezdeményezésre elkezdett szerveződni egy auditáló szervezet, amely ellenőrizte volna nálunk is, hogy tényleg nem tépünk és tömünk, ahogy ígértük, de ebből nem lett semmi. Most a Négy Mancs az a szervezet, amely szúrópróbaszerűen elmegy telepekre, vizsgálódik, és véleményének hitelt adnak az áruházláncok és a fogyasztók is. Ezzel a helyzettel pedig nem lehet mit kezdeni: a vásárló az úr.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. jq 2012. március 07. 09:18
  „Kedves Robingood!

  Szerintem az a korlátolt, aki nem látja be, hogy ez nem az állatok védelméről, hanem a piac megszerzéséről szól. Az EU számos téren önkorlátozza magát (amivel versenyhátrányba hozza magát, de most ez a téma szempontjából mellékes), mások viszont tényleg állatkínzó módon dolgoznak, de őket nem támadják, ezért aztán a még gyalázatosabb módon előállított termékek nagyobb piachoz jutnak. További jó állatvédelmet kívánok!”
 • 29. bubuk 2012. március 07. 07:33
  „Nálunk több ezer ember élt meg a libatartásból. A legjobb, hogy ők nem számítanak, csak ez az elfogult banda, hogy törne szét apróra mind a 4 mancsuk!”
 • 28. bambinaXX 2012. március 07. 07:01
  „Én szeretem a hízott liba máját és cseppet sem érdekel, hogy szenvedett szegényke.
  Sztem ennyi erővel a vadászítot (minden állatét) is be kéne tiltani - szenvednek szegénykék.
  És úgy egyáltalán, a húsevést... vajon mit szenvedhet az a cuki rákocska, amelyiket élőn, forróvízbe mártva ölik, főzik meg... és lehetne még sorolni.
  Aki nem látja, hogy az egész a pénzről szól és arról, hogy tönkretegyék a még működő szektorát a mezőgazdaságunknak, nos, azon nem lehet segíteni.
  Azt sem értem, ha MO.on nem lehet csak biz. feltételekkel tartani pl.a tyúkokat - az EU-n kívülről behozott baromfik tartását ellenőrzik-e? Vagy csak nekünk kell biz. szabályokat betartani? Így NEM TUDUNK versenyképesek lenni. vagy ÉPP EZ A CÉL?!”
 • 27. RobinGood 2012. március 06. 19:43
  „Akkor összefoglalom a hozzászólások alapján a nép véleményét:
  1. A libatömés remek állatbarát móka, aki más mond az hülye, szemét, kapitalista.
  2. Mit nekünk az unió 90%-ára kiterjeszett tilalom, mi magyarok vagyunk, nálunk az igazság.
  3. A nyugat azt vegye, amit termelünk, ne pedig azt termeljünk, amit vennének!
  4. Minden állatvédőt, aki túlmegy a kóbor kutyák befogadásán a földbe kell döngölni, meg kell semmisíteni.
  5. Le van ...va Európa, itt úgyis mindenki naponta libamájat reggelizik.
  Ebből lesz aztán a külpiaci fellendülés. Az a baj, hogy ez a korlátolt szemlélet egészen kormányszintig terjed.”
 • 26. istvang58 2012. március 06. 19:16
  „Aki nem látott még nagybani libatömést az talán ne legyen okos.
  Aki csinálta az tud erről mesélni bár kinek, hogy ez milyen körülmények közt zajlott.”
 • 25. Dema 2012. március 06. 14:52
  „TUTI LEFIZETTÉK ŐKET! :D:D:D
  Már az elején is minden rendes ember érzi ezt. Ez egy szemét kapitalista kereskedői sz@....ság. Egy jóérzésú jobbikbalikos, ezt rögtön érzi!
  23. bánki 2012.03.06. 13:17 betársulnék a sült libamájhoz egy kis MAGYAR borral ha lehet! :D”
 • 24. vasarnap 2012. március 06. 13:32
  „Szerintem Obamát úgy földhöz fogja vágni ez a dolog, hogy csak úgy nyekken... nem elég neki Afganisztán, az egész Közel-Kelet cakk-pakk, a terrorizmus ... erre itt van még ez a libatoll-botrány is... ?!?!? Egyem a zúzáját...”
 • 23. bánki 2012. március 06. 13:17
  „Nem szeretném hergelni az ellenfelet, de a feleségem sült libamája zsírba fagyasztva megér egy purgatóriumot !

  A ,,másképp gondolkodók" egyenek nuttellát, müzlit, spenótot, táplálék kiegészítőt és egyéb vackokat !”
 • 22. Dema 2012. március 06. 11:22
  „Én eszek libamájat, és lesz... m, hogy tömték-e! A hülye nemzeti öntudatosok, meg egyenek spenótot! Az nekik való. Marha finom a tömött liba húsa is. Nem száraz, inkább piszokul zsíros! :D:D:D Az ágyneműm, és a kabátom meg libatollal legyen bélelve. Környezet védelmi okok miatt. A megsemmisítése sokkal környezet barátabb, mint a műanyag szivacsnak! :D Aki meg a hazám termékeit lehúzza az nem rendes ember a szemembe! Remélem minden hazám fia így gondolja!”
 • 21. aniko1772 2012. március 06. 10:48
  „A német fogyasztók annyira tudatosak, de csak a hazájukban! Meg lehet nézni őket, hogy viselkednek amint kiszabadulnak, lást a nyaralóhelyeket! A kulturált németekből, sokszor bedrogozott vagy lerészegedett "állatokká" válnak.”
 • 20. Együgyű 2012. március 06. 10:38
  „,,Obama is érintett a magyar libaháborúban"
  Ebben a témában is a burkolt piaci harcot és magyar előállítás megszüntetést érzem.
  Akár a rendszerváltás idején és után. Minden hazai termelő céget elsorvasztottak elkótyavetyéltek egyéni érdekek miatt.
  Előre bocsájtom, sajnálom a libákat! De a csóringer magyar embert is! Avval ki foglalkozik?
  Mikor is léptünk be az EU-ba? Akkor az ottani szabályok szerint kellene dolgozni? Ha a belépést úgy vártuk és örvendeztünk most nem a szabályok szerint dolgozunk? Aki az előírásokat nem tartja, be az szűnjön meg. Aki pedig alkalmazkodott az dolgozzon a mai piaci feltételek között! Mindenki seperjen a saját portáján! Ezek szerint minden EU országban minden rendben van? Sőt még KÍNÁBAN is? Mintha sok cucc kerülne be hozzánk onnan is?
  OFF.”
 • 19. jq 2012. március 06. 10:31
  „Majd ha kiszorul a magyar toll a piacról a helyét átveszi a közismerten állat (és ember)barát Kínából származó, rosszabb minőségű áru. Úgy kelll a sztároknak, majd fázhatnak a gagyi kabátjukban :(”
 • 18. bánki 2012. március 06. 10:01
  „Szegény libák, bár vannak egyedek akik szeretik a tömést ! ( vicc)

  Ajánlom a következő ősi sportot !

  ,,Kín, vér és kegyetlenség - Fókavadászat Kanadában (+sokkoló videók!)"

  http://szentkoronaradio.com/node/31719”
 • 17. bánki 2012. március 06. 09:58
  „11. bakosandras 2012.03.05. 19:58

  Hát mindenesetre inkább mint Obama ! Bajnai klasszikus mondása ,, kármentés volt a feladatom " Wallis csoport. Lefordítom : megszopatni a ,,magyar libatartó parasztokat " Hasonló mint a Szeviép ! Olyan csak a mesében van, hogy egy több milliárdos cég két hónap alatt csődbe megy!

  http://www.korrupedia.hu/index.php/Hajd%C3%BA-B%C3%A9t

  ,,A Hajdú-Bét cégcsoport az ország egyik legnagyobb baromfi- és víziszárnyas-feldolgozója és -értékesít?je volt. A társaság finanszírozási problémái 1998-ban kezd?dtek, amikor az ázsiai, a brazil és az orosz válság miatt elveszítette külpiacainak egy részét, és ezzel egy id?ben a belföldi piacokon is csökkentek az árak. A társaság jelent?sen eladósodott, mintegy 25 milliárd forint hitelt halmozott fel. Már 1998-ban és 1999-ben is veszteséges volt, amikor 1999-ben a társaságnál tulajdonosváltás történt. Ekkor szállt be tulajdonosként a Wallis Rt., amely 1999-ben többségi tulajdonos lett. Ebben az időszakban - 2000-2005 között - Bajnai Gordon volt a Wallis Rt. vezérigazgatója. Az új pénzügyi befektet? nyolcmilliárd forintot tett a cégbe. A korábbi drága hiteleket visszafizették, és a hitelállományt hatmilliárd forintra csökkentették. A társaság 2001-ben nullszaldóssá vált, azonban a hazai piacon az állami tulajdonú konkurenciával a versenyt nem tudta felvenni, ezért nem tudott jövedelmez?en m?ködni. 2003-ban a víziszárnyas-piac összeomlása miatt további jelent?s veszteségek érték. 2003 második felében a cég vezetése a helyzet normalizálása érdekében reorganizációs programba kezdett, ekkor azonban a beszállítók közül többen felszámolási eljárást kezdeményeztek ellene a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon. A társaság bízott a reorganizáció sikerében, ezért a debreceni feldolgozóüzemét bérbe adta, és székhelyét korábbi telephelyének közelébe helyezte át. 2004. január elejére azonban a bankok felmondták a hitelszerz?déseiket, és gyakorolták a korábbi biztosítéki szerz?déseikb?l ered? jogaikat. A legnagyobb hitelez? pénzintézet a 2002-ben megkötött hitelszerz?désben biztosított egyoldalú vételi opciós jogát érvényesítette, a Hajdú-Bét Rt. nagy érték? ingatlanjaira vételi jogát bejelentette, és az ingatlanokat a Hajdú-Bét Rt. vagyonából egyoldalú jognyilatkozatával kivonta. Az elvonási értékkel a hitelállományt csökkentette. 2004. január 12-én az APEH is inkasszót nyújtott be a cég bankszámlái ellen, ezt követ?en a Hajdú-Bét Rt. már a bankszámlára érkez? árbevétellel sem rendelkezhetett. A januári munkabéreket még a debreceni gyár el?re kifizetett bérleti díjából rendezték, azonban a február 10-én esedékes munkabérek kifizetésére már semmilyen fedezet nem állt rendelkezésre, ezért a január 22-én megtartott közgy?lés határozott arról, hogy a társaság bejelenti fizetésképtelenségét, és azonnali felszámolást kért önmaga ellen, tekintettel arra, hogy a bankszámlák zárolása csak a felszámolás joger?s megindulásával oldható fel. A felszámolási eljárás megindítása 2004. január 29-én vált joger?ssé."”
 • 16. Krampampuli 2012. március 06. 08:00
  „"...Lehet harcolni a Négy Mancs ellen, de..."

  - Nem, hogy lehet! KELL!!!”
 • 15. Kisg 2012. március 06. 07:39
  „Bocsánat ezért a hozzászólásért. Gyermek voltam, szüleim vágásra-fogyasztásra tartottak kacsát, libát. Nem tudom, ki hogy van vele, nekem máig rémálmaim vannak, ha eszembe jut, hogyan tömték a szerencsétlen baromfikat - számomra még a kézi tömés is elborzasztó -, majd hogyan tépték. Elképzelte már valaki, hogy tömve etetik, aztán évente kétszer-háromszor marokkal kitépkedik a haját? Eszem húst, szeretem a hazámat, de ami embertelen, az embertelen.”
 • 14. Egyolvasó 2012. március 06. 05:30
  „Ez a NÉGY MANCS állatvédő társaság ha már annyira védi az állatokat, be kellene fogadjon egypár kóbor kutyát, azt nem értem, hogy ki engedélyezett egy olyan szervezetet létrehozni ami nem is tudja biztosítani a vállalt feladatot, jelen esetben az állatvédelmet.”
 • 13. dodoni 2012. március 05. 21:06
  „"Ezek a városi emberek életükben nem látnak állattartó telepet, a haszonállatok tartásáról fogalmuk sincs, ugyanakkor jobban hisznek az állatvédőknek, mint a termelőknek."

  Lassan gyereket se látnak maguk, csak a török bevándorlók között. Ők kutyát sétáltatnak, gyerek helyett.”
 • 12. studyfy 2012. március 05. 20:18
  „A csillagok mai állása szerint a magyar bíróságon nem sok babér terem majd a Négy Mancsnak. Kérdés, hogy ha tovább mennek nemzetközi bíróságra, akkor azt a horribilis összeget - amely a tét lesz - kinek a javára ítélik meg? Itt már nem vagyok olyan biztos az ítéletben, sőt... És ezt az összeget ki tudja majd fizetni a Hungerit?”
 • 11. bakosandras 2012. március 05. 19:58
  „10. Bánki, bocs, de ez hogy jön ide?
  Vagy sehogy, csak írjunk be valami hülyeséget?”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egész szerkesztőség számára szégyen a Hitler-vicc megjelenése!

A Szentesi Élet újonnan kinevezett felelős szerkesztője is elmondta véleményét az újságban megjelent Hitler-viccről. Az egész szerkesztőség szégyene, hogy ez megtörténhetett - fogalmazott. Tovább olvasom