Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Óceánnal küzd meg a szentesi hajós

Szentes - A Londonban élő szentesi Vasvári János átszeli az óceánt. Nem mindennapi vállalkozása maga is jótékonysági gyűjtőakció: a fennmaradó pénzt két gyermekalapítványnak ajánlja fel. A tengerész biztos benne, hogy vállalkozása sikerülni fog.
Az Atlanti-óceán átevezéséhez sok pénzre nincs szüksége Vasvári Jánosnak, az utazáshoz szükséges feltételeket azonban mégis ezen a módon szeretné előteremteni. A fennmaradó támogatásokat két alapítványnak ajánlja fel: egy magyar és egy angol szervezetnek. A Démétér Ház a rákos gyermekek kórházi és utókezelésére szerveződött, míg az angliai Leukémiás Gyermekért nevű szervezet a rákbetegséggel küzdő gyermekeket és családjukat segíti. Vasvári János – akiről elhatározása kapcsán korábban már írtunk – lapunknak úgy nyilatkozott, reméli, hogy ezen a módon fel tudja hívni a figyelmet a segítségnyújtás fontosságára és az egészséges életmódra. A sport iránti vonzalma már a Kurca-partján is megvolt, hiszen kosárlabdázott, karatézott. Egyiket sem űzte a legmagasabb szinten, de a kitartás mindig fontos érték volt a számára. János azt állítja magáról, hogy amibe eddig belekezdett, azt mindig be is fejezte.

Azzal a hajóval utazik, mellyel Rakonczai Gábor és Pálos Andrea már átevezte az Atlanti-óceánt. A magyar páros sikere nagyon megtetszett Jánosnak, ezért is döntött úgy, hogy ő is megpróbálja. A tengerhez való vonzódása azonban már nem most alakult ki: érettségi után jelentkezett a győri Széchenyi István Főiskola Közlekedésmérnöki Karának tengerfedélzeti tisztképző szakára. Akkoriban szűnt meg az együttműködés a Mahart és a főiskola között, ezért nem volt módja a nulladik évfolyam keretein belül hajón szolgálni, de ezt megoldotta önállóan. Hosszú hónapokat töltött tengerjáró hajókon, akkor már tudta, hogy a végtelen víz és a kék égbolt látványától nem fog tudni soha elszakadni.

A Tűzhangya nevű evezőshajót most épp az Iparművészeti Múzeumban mutatják be, októberig ott is lesz. János novemberben indul a portugáliai Sagres kikötőjéből, az út első és nehezebb részén Gáborral együtt. A hosszabb táv csak ezután következik, azt már egyedül kell megtennie. Azt ígéri, visz az útra magával kamerát: azért is, hogy aki nem hiszi, hogy teljesítette a távot, annak ne kelljen utána járnia, elég lesz megnézni a filmet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borünnepen mulattak a szentesiek

Szentes - Három napon át ismerkedtek a szentesiek a magyar borvidékek nedűivel. Egy villányi… Tovább olvasom