Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Oda megy, ahonnan menekülnek

Szentes - Székely Gábor tűzoltó zászlós, különleges szerkezelő 24 évvel ezelőtt, 1988. július 1-jén kezdte hivatásos tűzoltói szolgálatát vonulós tűzoltóként.
Azok közül nincs már senki állományban, akikkel együtt kezdett. Sőt, mint mondja a 5-6 évvel később felszerelők közül is már többen nyugdíjba mentek. Ő azonban maradt, mert szereti amit csinál és elég erősnek érzi magát mentálisan és fizikálisan is a tűzoltó munkához. A jelenlegi jogszabályok szerint 62 éves koráig lehet állományban a most 45 éves tűzoltó.

- Édesanyám biztatására jelentkeztem a katonaság után tűzoltónak, aki itt dolgozott titkárnőként. A középiskola elvégzése után az asztalos ktsz-ben dolgoztam két hónapig, amikor is behívtak határőrnek. Röszkén teljesítettem szolgálatot útlevélkezelőként, őrmesterként szereltem le. Marasztaltak, azonban nem akartam magukra hagyni szüleimet, ezért inkább Szentest választottam.

Székely Gábor tűzoltó zászlós.
Székely Gábor tűzoltó zászlós.

Az évek alatt több tanfolyamot végzett el, folyamatosan képezte és képzi ma is magát. Vonulós tűzoltó őrmesterből lett az évek alatt különleges szerkezelő és megbízott szolgálat parancsnok helyettes, zászlós rendfokozattal. Feladata a létrás autó és a vízszállító kezelése.
- Változatos a munka, jók a munkakörülmények, összetartó a csapat, gyakorlatilag ez a második otthonom – mondja a három gyermekes zászlós. Nem csak tüzet oltunk, ha kell oltás közben vagy után segítünk az ott lévő tárgyakat, értékeket kimenteni. Viharok után félig letört, lógó ágakat vágunk le, emeleti lakásba segítünk bejutni a rendőröknek, ha az ott lakó nem tud ajtót nyitni. Télen árokba csúszott autót húzunk ki, jégcsapot távolítunk el magas épületekről A feleségem félt természetesen, de akkor sem hív fel szolgálat közben, ha sokszor hallja egy nap a szirénánkat. Tudja, este elmondom mi történt napközben.
-A két lányom középiskolás, a fiam 14 éves, majd eldönti mi szeretne lenni – feleli kérdésemre, a családból folytatja-e valaki a hivatását. Nem általános szakma a mienk – fogalmaz. Stresszes, nagyobb a megterhelés, jobban öli a szervezetet mentálisan és fizikálisan is. Főleg a nagyobb tűzesetek, a halálos közlekedési balesetek műszaki mentése után van szükség a család támogatására, de rendelkezésünkre áll a katasztrófavédelem pszichológusa is, ha igényeljük.

- Mi a szépsége? kérdez vissza elgondolkozva. Olyan helyekre megyek be, ahonnan más kimenekül. Sokszor nem tudjuk, mi fogad bennünket egy-egy lángoló épületben, de jó érzés látni a megmentett értékeket tűzoltás után vagy a kiszabadított sérülteket baleset esetén. Amikor más alszik, mi képezzük magunkat. Amikor nincs beavatkozás, akkor tematikai gyakorlataink és elméleti foglalkozásaink vannak. Ismernünk kell a veszélyes anyagokat, tudnunk kell a személyautók felépítését, hogy egy esetleges műszaki mentés során hol tudjuk áramtalanítani, hol lehet szétfeszíteni, -vágni a leggyorsabban, mert akkor minden perc számít. Folyamatosan gyakoroljuk a felszerelések használatát, szét- és összeszerelését.

A megkülönböztető jelzést csak éles helyzetben használják az autókon, gyakorlatokon nem. Azaz ha az úton közlekedő meghallja a tűzoltók szirénáját, akkor engedje utukra őket. - Főképp a külföldi autósok húzódnak félre, a hazaiak egy része nem veszi figyelembe a vonuló tűzoltók szirénázó autóját – mondja komoran. Sőt van olyan is - főképp a fiatal sofőrök között -, aki még meg is előz, pedig ezt a kresz is tiltja. A tűzoltó szerint a városban kiépült körforgalmak segítik vonulásukat, kisebb a balesetveszély és rugalmasabb a közlekedés.

Székely Gábornak 24 évi szolgálat után még 17 éve van a nyugdíjazásig, a jelenlegi jogszabályok szerint. Nem tudja hány éves korig lehet ezt bírni fizikailag és szellemileg, de amíg elég erőt érez magában, addig marad. Szereti ezt a hivatást és úgy érzi, a kollégái is szeretik.

Olvasóink írták

  • 2. Kritikus 2012. augusztus 10. 18:08
    „""""Ő azonban maradt, mert szereti amit csinál és elég erősnek érzi magát mentálisan és fizikálisan is a tűzoltó munkához. """"

    Még most! Mit csinálsz majd Gábor tíz év múlva, ha már nem bírod a terhelést és a szabályok sem változnak? Mész az utcára? Az utóbbi egy-másfél év történéseit látva szerintem rossz döntést hoztál.

    Mindenesetre sok sikert a további munkádhoz!”
  • 1. Queenmargareth 2012. augusztus 10. 12:57
    „:) továbbra is minden elismerésem a munkájukért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi foglalkozás a ligetben

A múzeum ligeti kiállítóhelyén a Fától az erdőt... című tárlathoz kapcsolódó nyáresti családi foglalkozásokat szerveznek. Tovább olvasom