Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Odébb rakták Bökényt a térképen

Szentes - Évek óta hadakozik a szentesi Móra József képviselő amiatt, hogy a város Bökény nevű külterületi részét tévesen Cserebökény közelében tüntetik fel a térképeken.
Évek óta hadakozik a szentesi Móra József képviselő amiatt, hogy a város Bökény nevű külterületi részét tévesen Cserebökény közelében tüntetik fel a térképeken. Az idegenforgalmi bizottság elnöke sérelmezi: így becsapják a turistákat, mert a Körösön épült bökényi duzzasztót úgy tüntetik fel, mintha az a pusztában lenne.

Jó pár éve annak, hogy a Szentes külterületéhez tartozó Cserebökényben az ecseri templomrommal ismerkedett egy csoport. Éppen arra járt Móra József önkormányzati képviselő, akitől azt kérdezték: meg tudná-e mondani, hol találják a bökényi duzzasztót, amelyet fel akarnak keresni. Az idegenforgalmi bizottság elnöke azt kezdte magyarázni, hogy Cserebökényből nem lehet közvetlenül eljutni Bökénybe. Vissza kell menniük a 22-23 kilométerre lévő Szentesre, és onnan megközelíteni a Hármas-Körös tiszai torkolatától pár kilométernyire épült duzzasztóművet és zsilipet. Ez a város belterületétől 15-20 kilométerre van. Csakhogy a vendégek elővettek egy autótérképet, azon mutatták Móra Józsefnek, hogy ott csak 5-6 kilométerre szerepel Bökény az ecseri templomromtól. Bökény közelébe ráadásul még Cserebökényt is felrajzolták a térképre. – Az a baj, hogy Bökényt nem jó helyen tüntetik fel a térképészek – mondta a képviselő.

Móra József: – A bökényi duzzasztót a puszta közepén tüntetik fel, ahol a Körös sohasem folyt. Fotó: Tésik Attila

Az 1836-os örökváltsági szerződés azon passzusát idézi Móra József, miszerint a folyók közeli Bökényt legelőre, Terehalom elnevezésű határrészre cserélték az elődök. Így maradt fenn a Cserebökény elnevezés, mely terület 1947-ben község lett. Egészen 1974-ig önálló közigazgatási egység volt a várostól mintegy 20 kilométerre lévő Cserebökény, azután Szentes része lett. Bökény ellenben mindig is a Kurca-parti településnek a Körösön túli külterülete volt. A képviselő nem hagyta annyiban a dolgot, 2005 óta folyamatosan harcol a hiba kijavítása érdekében.

Leradírozzák a duzzasztót?

A Központi Statisztikai Hivatal nyilvántartásában három Bökény nevű hely van Csongrád megyében: Szentesen, Csongrádon és Magyarcsanádon. A telefonkönyvet kiadó társaság szerint az lenne a célszerű, ha Bökény egyáltalán nem szerepelne a térképen. A cég illetékesei a 2007. február 13-i levelüket azzal zárták: remélik, az ügyet sikerül a szentesiek megelégedésére rendezni. Ehhez képest még a 2008. évi megyei telefonkönyv térképén is a puszta közepén szerepel Bökény.

Az önkormányzati testület ülésein időről időre előhozakodott „a térképészek szarvashibájával", arra hivatkozva, hogy „elődeink Bökényért Cserebökény területét adták", de az adományt nem a tényleges helyén jelölik be a térképszerkesztők. A képviselő szerint az a baj, hogy a tévedést évek óta nem hajlandók kijavítani. – A bökényi duzzasztót a puszta közepén feltüntetni, ahol a Körös sohasem folyt, dezinformálása a lakosságnak – fogalmazott. Az utóbbi időkben egyébként Cserebökényben 400-450-en élnek, míg Bökényben 10-15 ember lakik.
Balázsi Irén

Javítást ígértek

Nemcsak az autótérképeken, hanem a Csongrád megyei telefonkönyvben is rossz helyen tüntetik fel Bökényt. Móra József képviselő interpellációjára hivatkozva Sztantics Csaba jegyző először 2005-ban írt levelet a Magyar Telefonkönyvkiadó Társaságnak, hogy módosítsák a térképet. Akkor azt a választ kapta: a térképszerkesztőknek továbbították a kérést, és a következő évi telefonkönyvben már helyesen fog szerepelni Bökény. Ehhez képest minden maradt a régiben. Pedig azt tudatta a szentesi jegyzővel a telefonkönyvkiadó ügyfélszolgálati vezetője, Besenyői András és az ügyfélszolgálati ügyintéző, Kovács Réka, hogy többször felvették a kapcsolatot a térképszolgáltatóikkal a módosítás érdekében. Azt kérték: „a jelenleg Bökény néven szereplő települést Terehalomra módosítsák".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vajdaságból jöttek tanítványok Szentesre

Szentes - Az Apáczai Közalapítvány és a Szivárvány Alapítvány jóvoltából öt napig a Művészetek… Tovább olvasom