Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Önmagukat játsszák a szegvári komédiások

Szegvár - Ma már saját műveket adnak elő a Tűzköves csoport tagjai, a karaktereket a szereplők személyiségére írja a vezetőjük. Komédiákat játszanak, mert a közönség nevetni szeretne – vallják.
– Hét éve alakult a csoportunk. A taglétszámunk 18 fő, életkor és foglalkozás tekintetében is vegyes a társaság. Egy közös mindenesetre biztosan van bennünk: a színpad és a jókedv szeretete – adta tudtunkra Nagy Sándorné Edit. Ő vezeti a szegvári Tűzköves színjátszó csoportot. Kezdetben ismert szerzők műveit adták elő, a repertoárjukban Móricz Zsigmond vagy Nóthy Károly jelenetei szerepeltek, később azonban úgy érezték: bár kimeríthetetlen a magyar irodalom tárháza, mégsem sikerül olyan darabot találni, amelyben minden szegvári színjátszó meglelné önmagát. Edit ekkor kezdett saját műveket alkotni, olyanokat, amelyekben minden egyes figura egy-egy csoporttag személyiségére íródik.

A szegvári színjátszók vidám, népies darabokkal nevettetik meg a közönséget. Fotó: Králik Emese
A szegvári színjátszók vidám, népies darabokkal nevettetik meg a közönséget.
Fotó: Králik Emese

– Van, aki csak az énekes darabokban vállal fellépést, mások viszont a próza világában érzik otthon magukat. Előre egyeztetjük, hogy a következő mű színpadra vitelében ki szeretne részt venni, én pedig a jelentkezők karakterére alkotom meg a figurákat. Így élethűen átadják a megformált jellemet – magyarázta. A színjátszó csoportok ma is népszerűek, mert a falubeliek szeretik egymást látni a színpadon, hiszen a poénok is nagyobbat szólnak, ha azt a szomszéd, rokon, jó barát szájából hallják, érvelt Nagy Sándorné. Azt tapasztalták, hogy ha a közönség beül a nézőtérre, azt azért teszi, mert nevetni szeretne, így ma már csak komédiák szerepelnek a repertoárjukban. – Vidám, népies darabokat írok, hiszen ezek vagyunk mi, ezek a gyökereink. Lassan összejön egy kötetre való. Ha kiadnánk, talán más amatőr társulatok is hasznosíthatnák – árulta el.

A csoport hetente próbál. A Tűzköves nevet már szerte a megyében jól ismerik, gyakran hívják őket falunapokra, rendezvényekre, de az eperjesi színházi estéken is visszatérő vendégek. Március közepén egy hatnapos erdélyi turnéra indulnak, de Szegvár életének egyik legjelentősebb eseményére, az évente megrendezett nyári kulturális hétre már most is nagy erőbedobással próbálnak. Akkor új darabot láthat tőlük a közönség. Erről Edit annyit árult el: a kacagtató történet arról szól, mi történik, ha egy kis faluban fellép egy „igazi" színház, de a társulat nem veszi komolyan a közönséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versmondók találkoztak Szentesen

Országos versmondó találkozónak adott helyet szombaton a szentesi könyvtár. Tovább olvasom