Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Önvédelmi fegyverré vált a szentesi labor

Szentes - A válság idején is nyereséges maradt az a szentesi cég, amely a legnagyobb dél-alföldi élelmiszer-ipari vállalatok áruit vizsgálja naponta. A DABIC-ot azért hozták létre, hogy még azelőtt kiszúrja a hibás ételt, hogy az eljutna a vevőhöz.Ezek a laborok az utóbbi években gazdaságpolitikai tényezővé váltak világszerte.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Miért kell külön, magánlaborban vizsgálni az árut naponta, ha egyszer a hatóság is lépten-nyomon ellenőriz? Ez már tíz éve sem volt kérdés a Hungerit vagy a Pick számára. Az Európai Unióban az áruk szabad áramlását nem lehet megakadályozni, de az élelmiszer-biztonságra hivatkozva sokféle korlátozással lehet védeni a hazai termelést, amellyel élnek is a kormányok. Ilyen körülmények között életbevágó, hogy a lehető leghamarabb kiderüljön a legapróbb hiba is. Ha későn bukkannak rá, vásárlót, piacot veszíthet a termelő. Erre a szükségletre alapította az ország első élelmiszer-vizsgáló magánlaboratóriumát a Dél-Alföldi Bio-Innovációs Centrum Közhasznú Nonprofit Kft. A cég jogelődjét a megyei és a szegedi önkormányzat, az egyetem és a kamarák összefogása hozta létre kutatásra, de részt vett alapítóként, és máig tulajdonosa a társaságnak a Pick, a KITE, az Árpád-Agrár, a Hungerit, a Hód-Mezőgazda és a Pankotai Agrár Zrt. A labor megalapításával megmentették a nagy hírű szentesi zöldségkutató állomást, amely helyet adott a centrumnak. Bár a felszereléshez és az építéshez a megyei és a szegedi önkormányzat önereje és Phare-pályázat is kellett, azóta nincs szükség támogatásra. A DABIC a piacról, megbízásaiból él, ma 11 fővel működik.

Vizsgálat a szentesi DABIC-nál. Szigorúak, de a termelő mellett állnak. A szerző felvétele
Vizsgálat a szentesi DABIC-nál. Szigorúak, de a termelő mellett állnak. A szerző felvétele

– Ez az önellenőrzés laboratóriuma, nem hatósági feladatokat látunk el, hanem gyártás közben vizsgálunk, 2006 óta nemzetközi minősítéssel, a Hungerit a legnagyobb partnerünk – mondja Frank László ügyvezető igazgató. Ő 2004-ben, a labor indulásakor került ide, 3 milliós veszteséggel vette át a céget. Az első évben vele együtt az összes dolgozó fizetését
a munkaügyi központ programja állta.

– Azóta viszont rendszeresen szerény, 5-6 milliós nyereséget érünk el, és folyamatosan tudunk fejleszteni.

 Szalmonellateszt 24 óra alatt

 A Hungeritnek 2008-ban akadt egy svájci partnere, amely előrebocsátotta: nem szeretne három napot várni arra, hogy a labor kiderítse, van-e szalmonella egy szállítmányban vagy nincs. A DABIC akkor gyorsan döntött, gépet, technológiát vett, és az országban elsőként ráállt a 24 órás szalmonellatesztre. A befektetés megtérült, mert a cég később országos kijelölt szalmonellavizsgáló labor lett.

A cég 74-féle akkreditált vizsgálatot végez. Megadott mintavételezési gyakorlat alapján jönnek a romlandó áruk az üzemekből, a hústól a sajtokon át a biokozmetikumokig. Az az ideális, ha a minta nem utazik 100 kilométernél többet, ebből a szempontból a szentesi labor épp jó helyen van a dél-alföldi cégek számára. A DABIC a nagyok mellett kis- és középvállalkozókkal is kapcsolatban áll, az agrárkamarával közösen hozott létre hálózatot számukra. Emellett talajvizsgálatot végez gazdáknak, és szentesi zöldségtermesztő családi gazdaságokkal áll kapcsolatban, részt vesz programjaikban. Tíz éve még álom volt a talaj nélküli vagy a teljesen vegyszermentes termelés, ma már ez itt mindennapos.

A cég életében újabb változást hozott, hogy a megyei önkormányzattól nemrég az államhoz került többségi, 69 százalékos tulajdonrésze. Ezt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezeli. Frank László úgy tudja, ez újabb megbízást hoz a cégnek, a szintén állami tulajdonú, takarmányt gyártó ATEV Zrt. révén. Ez beruházással jár, várhatóan bővíteni lehet a létszámot is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életre keltették a Kurcát

Májusban kezdődött és tegnap zárult a Kurca helyreállítása. Tovább olvasom