Délmagyar logó

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 10°C | 15°C

Önzetlenül segít a helyettes szülő

Szentes - Helyettes szülők jelentkezését várják a megyéből a szentesi családsegítő központban. A helyettes szülő az igaziak helyett vigyáz a gyermekekre – akár egy évig is. A segítségnyújtás különlegesnek tűnik, mégsem az. A helyettes szülő havonta
a mindenkori minimálbér 20 százalékát kapja munkájáért.
– Az elmúlt száz évben alaposan átalakultak az együttélés keretei. Régen főként a falvakban volt természetes, hogy a szülők távollétében, betegségében vagy bármilyen más ok miatt „kölcsönadták" a gyerekeket néhány napra vagy hétre a szomszédnak, ismerősnek, barátnak, aki szívesen vigyázott a lurkókra – mondta Nagy Attila, a szentesi családsegítő központ munkatársa. Tapasztalata szerint a gyermeküket egyedül nevelő szülők ritkán fordulnak rokonaikhoz, barátaikhoz, ha ilyen cipőben járnak. A helyettes szülő alkalmazására ezért ad ma már lehetőséget a gyermekvédelmi törvény – indokolta a szakember.

Nagy Attila szükség esetén négy gyermeket lát vendégül. A szerző felvétele
Nagy Attila szükség esetén négy gyermeket lát vendégül
A szerző felvétele

Havi 42 ezer forint az államtól

A helyettes szülőknél elhelyezett gyermekek után fejenként havonta 42 ezer forintot ad az állam, ezt a pénzt a gyermekre kell költeni. A szolgáltatásért az igazi szülőnek nem kell fizetnie. A helyettes szülő havonta a mindenkori minimálbér 20 százalékát kapja, ez jelenleg 13 ezer 800 forint. A szentesi családsegítő központ helyettes szülői tanfolyamot szervez, amelyre várják a jelentkezőket a megye valamennyi településéről.
Nagy Attila kertes családi házában négy gyermeknek jut hely. Feleségével és tizenhat éves lányával együtt úgy döntöttek, időnként szívesen megnövelik a család létszámát. A szolgáltatást kérő igazi szülőknek ezért nem kell fizetniük, kérhetik a helyettes szülőt, hogy vigyázzon a gyermekre – akár egy esztendőn át. A szakember tapasztalata szerint néhány hét vagy hónap általában elegendő a feladatra, ennyi idő alatt többnyire megoldódnak a krízishelyzetek. A családsegítő központ munkatársaként természetes volt számára, hogy elvállalja a helyettes ezt a feladatot. A helyettes szülőnek szó szerint nincs más dolga, mint helyettesíteni az igazit, de mielőtt otthonába fogadja a gyermeket, tájékozódnia kell a legfontosabb kérdésekben: például a gyermek szokásairól, kedvenc ételeiről, elfoglaltságairól, betegségéről, tanulmányi előmeneteléről. Ezután pedig nevelési tervet kell készítenie az adott időszakra. Nagyon kicsi gyermekeket a központ nem közvetít ki, de a nagyobbak ugyanúgy töltik a napjaikat, mintha otthon lennének, egészen addig, amíg valóban haza nem térhetnek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincötmillió forintot nyert nevelési programra Szentes

Szentes - A sajátos nevelési igényű gyermekek esélyegyenlőségének biztosítására és a többségi gyermekekkel való együtt nevelésükre nyert egy európai uniós pályázaton 35 millió forintot a szentesi Deák általános iskola. Tovább olvasom