Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Óriási vihar tombolt Szentesen és Csongrádon

Szentes, Csongrád - Hatalmas vihar tombolt a vasárnapról hétfőre virradó éjjel Szentesen és Csongrádon. Nyolc város csaknem száz tűzoltója dolgozott: Szentesen juhhodály, Csongrádon tanyaépület lett a villám nyomán felcsapó tűz martaléka. A Démászt is komoly kár érte: a környéken három transzformátorállomásba csapott bele a villám.
A vihar vasárnap este fél tíz körül kezdődött, és hajnali fél kettő körül fejeződött be. Az előrejelzések szerint negyven-ötven milliméter csapadék volt várható ezen az éjszakán, a tűzoltók szerint azonban ennél jóval több esett. Csongrádon például a Kazinczy és a Klapka utcában 15-20 centiméteres vízben dolgoztak a tűzoltók, a víz a Tisza Szállóba is befolyt. A Petneházi utca 4. szám alatti házba belecsapott a villám, nem gyulladt ki a tető, viszont a nagy erejű vihar 10-12 négyzetméteren szakította le a cserepeket.

A katasztrófának tűnő helyzetben Bedő Tamás polgármester kérésére kinyitottak egy üzletet, a ház lakói onnan jutottak fóliához: sikerült megakadályozni, hogy teljesen szétázzon a házuk – tájékoztatta lapunkat Kalmár Károly. A csongrádi tűzoltók parancsnoka elmondta azt is, hogy itt a lakók épségben megúszták a történteket, abban pedig csak reménykedni tudnak, hogy a kiskunfélegyházi úton lévő nádtetős tanyában senki nem tartózkodott, amikor egy villámcsapás teljesen megsemmisítette az épületet. A háznak mindössze a szerkezete maradt meg, még hajnalban is izzott. Csongrádon és Szentesen egyaránt riasztották a tartalékos és a szabadnapos tűzoltókat azon az éjszakán. A két város csapata mellett Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kunszentmárton, Szarvas, Orosháza és Hódmezővásárhely tűzoltói, összesen csaknem százan oltották a villámcsapások miatt keletkezett tüzeket, és enyhítették a vihar következményeit.

A Szentes és Fábiánsebestyén közötti vasútvonalra például rádőlt egy fa. Az Árpád Agrár Rt. Szegi tanyájánál egy szarvasmarhatelep közelében nyolcvan szalmabála égett, a zuhogó esőben: a villám gyújtotta föl ezt is. Cserebökényben egy ezer négyzetméteres juhhodály lett a tűz martaléka, a gazda mind a 300 jószágot idejében ki tudta terelni – mondta el lapunknak Kálmán Rajmund százados. A mentés szentesi irányítója közölte, a laktanyába érkezett jelzések szerint a környéken három 20 kw-os transzformátorállomásba csapott bele a villám, tehát az áramszolgáltatót is jelentős kár érte. A városban a Páva utcában és a Szarvasi úti körforgalom mellett szivattyúztak vizet, a Koszta utcában pedig egyenesen a kéménybe csapott bele a villám. Villámcsapásról a legtöbb jelzés Fábiánsebestyénből érkezett, a faluban ház nem égett le, viszont számottevő az anyagi kár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesi elismerések

Szentes - Az államalapítás ünnepe alkalmából kitüntetéseket adott át Szirbik Imre polgármester… Tovább olvasom