Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Orvos apja örökében

Szentes - A rák diagnosztizálása nem egyenlő az azonnali halálos ítélettel – mondja a magát megnevezni nem óhajtó olvasónk, aki a Dr. Bugyi István Kórház Onkológiai Osztálya vezetőjének, Kispál Mihály Csabának és munkatársainak köszöni az utóbbi öt évét. Az ottani terápia hatására a rosszindulatú daganata visszahúzódott, így ismét majdnem teljes életet élhet.
– Minden tiszteletem azoké az orvosoké és szakdolgozóké, akik lelki támaszt is nyújtanak a betegeknek, miután diagnosztizálták: rosszindulatú daganat fejlődött a testében – jelenti ki olvasónk, aki neve elhallgatása mellett kérte: mutassuk be Jó kezekben sorozatunkban a szentesi kórház onkológiai osztályának vezetőjét, Kispál Mihály Csabát, aki néhány éve vette át a stafétabotot édesapjától, a belgyógyász Kispál Mihály főorvostól.

Csongrád megye északi része és az OEP által finanszírozottan Szolnok megye déli része – összesen 150 ezer ember – tartozik a szentesi Dr. Bugyi István Kórház Onkológiai Osztályához. Úgy tudjuk, ez az onkológiai centrum a vidéki kórházak közül az országban az elsőként, 1976 óta alkalmazza a kemoterápiát. A Szentesen végzett szakmai munkát azzal is díjazták eddig, hogy mindig a legmagasabb besorolású szakmai helynek tekintették. Jelenleg a 30 ágyas osztályon 3 onkológus és 1 belgyógyász dolgozik, és a nővérek száma is megfelelő.

Az emlődaganatos beteg életkilátásait is javítja az úgynevezett kemo-immunterápia – magyarázza Kispál Mihály Csaba onkológus. A szerző felvétele
Az emlődaganatos beteg életkilátásait is javítja az úgynevezett kemo-immunterápia – magyarázza Kispál Mihály Csaba onkológus. A szerző felvétele

– Sokféle daganatot kezelünk az osztályon. De a speciális finanszírozásnak köszönhetően az emlőrák és a vastagbéldaganat, illetve az úgynevezett GIST-tumor kezelésében ugyanazokat a kezeléseket adhatjuk, mint a klinikai centrumok – az országban összesen 18 helyen. Ezek rendkívül drága gyógyszeres terápiák – magyarázza Kispál Mihály Csaba. A szentesi kórház státusza körüli bizonytalansággal összefüggésben hozzáteszi: ha megszűnne az onkológia, akkor kétséges lenne ezeknek a kezeléseknek a biztosítása. Már csak azért is, mert a közeli klinikai centrumok zsúfoltak, kapacitásuk nem bővül. Szentesen viszont évente 11–12 ezer kemoterápiás ciklust adnak le, ami azt jelenti, hogy 1000–1200 onkológiai beteget kezelnek. E terápia rossz közérzettel jár. A páciensnek annál kellemetlenebb, minél többet kell utaznia, és ez többe is kerül. Ellenben akinek sugárterápiára is szüksége van, annak a szegedi, kecskeméti vagy gyulai egészségügyi intézménybe kell utaznia.

6 kategóriában jelöljön!

Továbbra is várjuk olvasóink jelöléseit 6 kategóriában: orvos – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; ápoló – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; munkahelyi közösség; az egészségügyben egyéb munkát végző. Ezek alapján szakmai testület választja ki azokat az egészségügyben dolgozó személyeket és csoportokat, akiket, amelyeket egy-egy héten bemutatunk. Közülük hathetente a testület segítségével választjuk ki és jutalmazzuk a legszebb történet főszereplőjét, illetve a legérdekesebb sztori jelölőjét.

Ha egy páciensről régebben kiderült, hogy áttétes vastagbélrák vagy emlőrák emészti testét, egy évnél hosszabb időre már nemigen tervezhette jövőjét. Ellenben a mostanában alkalmazott kemo-immunterápiák eredményeként van olyan beteg, aki öt éve Szentesre jár, a daganata visszahúzódott, elmúlt, a kezelések hatására jól érzi magát. Egyetlen nyűge az életének, hogy kéthetente el kell járnia a kezelésre, de az utcán ugyanúgy jár-kel, mint bárki más, és dolgozik, így a munkahelyén nem is biztos, hogy tudják róla: rákos. Igaz, ha abbahagynák a kezelését, visszaesne. De így egy évnél jóval tovább hosszabbodik meg az élete, miközben a tudomány is fejlődik, így abban is reménykedhet, a kutatók hátha kitalálnak valamit.

– Az országban hetedikként, a megyében elsőként két évvel ezelőtt telepítettük és használjuk a CATO-rendszert. A kemoterápiás gyógyszerek nagyon pontosan meghatározott mennyiségét a beteg testfelszínéből számítjuk ki. Ezért az infúziók elkészítését, az uniós normák szerinti gyártókészüléket és a hozzá tartozó szoftvert vásárolta meg az osztály alapítványa – gyógyszergyárak segítéségével – 20 millió forintos beruházásként – emlékeztet a főorvos. A szentesi kórház gyógyszertárának elkülönített légkondicionált helyiségében szkafanderbe öltözött gyógyszerészek állítják össze az aznapi kezelésekhez szükséges infúziókat – névre szólóan.

Alapítvány a rákbetegekért

Épp egy évtizede, 2001 júliusában hozta létre apja és fia, a két Kispál doktor az Orvosok a Rákbetegekért Alapítványt. Eddig 40 millió forintot költött az alapítvány a szentesi kórházba telepített különböző eszközökre. Például a rosszindulatú daganatos betegség miatt több napon át a szentesi kórházban kezelt páciensek egyszer használatos gyógyszeradagoló pumpáira, a tartós vénás kanülökre. Továbbá új műszerekre (például EKG-ra, vérnyomásmérőkre), illetve az adminisztratív munkát segítő készülékekre (PC-k, monitorok, tonerek, fax, szkenner, fénymásoló) és a betegek ápolásának színvonalát és az osztály komfortosságát emelő eszközök (beteghűtők, televízió, speciális matracok, bútorok) beszerzésére is.

Olvasóink írták

 • 2. deszkás 2011. július 19. 10:11
  „Minden tiszteletem az ilyen embernek,orvosnak.”
 • 1. macska125 2011. július 18. 23:01
  „Nagy tisztelet a doktor úrnak, és édesapjának is.
  Reméljük az egészségügy is segíti, és nem hátráltatja őket a gyógyításban.
  Reménykedünk, hogy a tudomány tényleg gyógyítani tudja a rákot.
  Marad még akkor is elég betegség, amit kezelni kell.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Euroatlanti nyári egyetem

Szentes - A XIII. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetemet nyitják meg hétfő délelőtt 9 órától a… Tovább olvasom