Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Összefogtak a szentesi városvédők

Szentes - A szentesi lokálpatrióták november végére tervezik a tavaly elhunyt Rózsa Gáborról elnevezett tér felavatását. Az általa megmentett Fridrich-műterem falára képzőművészeti alkotást is készíttetnek, amely méltó lesz a mérnök-muzeológus emlékéhez.
A szentesi Tímár Ferenc mérnök-tanár, a Team Számítástechnika vezetője korábban felvette a kapcsolatot a városvédők atyjaként emlegetett Ráday Mihállyal, hogy megnyerje őt a leendő Rózsa Gábor tér felavatására. Éppen tegnap délelőtt érkezett a fővárosból a hír, miszerint a tavaly elhunyt mérnök-muzeológus munkásságának jó ismerője igent mondott a felkérésre. A történet előzménye, hogy a szentesi internetes újság városvédő fórumán formálódott a javaslat, miszerint közterületet kellene elnevezni az országszerte közismert személyiségről, Rózsa Gáborról. Az alulról jövő kezdeményezés nyomán az idén áprilisban aláírásgyűjtésbe kezdtek a helyi értékeket mindig is mentő muzeológus tisztelői, akik közül háromszázan adták nevüket ahhoz, hogy a városban méltó emléket állítsanak neki. Az akcióban nagy szerepet vállalt az elhunyt munkatársa, Széchenyiné Csergő Judit is, akinek sokan segítettek.

November végén már hivatalosan is Rózsa Gábor nevét viseli a Fridrich-fényírda melletti terecske. Fotó: Tésik Attila

Hálás az özvegy

Rózsa Gábor özvegye, Vörös Gabriella, a szegedi egyetem oktatója örül a szentesiek kezdeményezésének. Lapunknak elmondta: volt férje egyéniségéhez illik, hogy civilek javasolták nevének megörökítését. Hálás azért is, hogy a képviselő-testület megszavazta az előterjesztést. Vörös Gabriella bevallotta: titkos gondolata volt, hogy Ráday Mihály avassa fel a teret, külön öröm számára, hogy teljesült a vágya.

Korábban beszámoltunk lapunkban arról, hogy a civil kezdeményezést Móra József képviselő karolta fel: az önkormányzati testület június végi ülésén egyéni indítványként terjesztette elő, hogy a Fridrich-fényírda melletti tér viselje Rózsa Gábor nevét. A javaslatot 17 igen, 1 nem és 1 tartózkodó szavazattal határozattá emelte a képviselő-testület. Fridrich János fotográfus 1905-ben épült műterme ipartörténeti emlék. A lokálpatrióták azért akarták a napfénytetős kis ház szomszédságában lévő, eddig névtelen területet a mérnök-muzeológusról elnevezni, mert ő mentette meg a pusztulástól. Sokat hadakozott azért, hogy eredeti állapotában állítsák helyre a fényírdát, amelybe hajléktalanok húzódtak be gyakran, és majdnem felgyújtották az épületet. Annak már tíz éve, hogy ünnepélyesen felavatták a teljesen felújított műtermet, amely a Koszta József Múzeum egyik kiállítóhelye.

A tér elnevezésével kapcsolatos civil kezdeményezést az önkormányzat és a Makra Zoltán vezette helyi városszépítő egyesület is támogatja, de a lokálpatriótáknak is lehetőségük nyílik arra, hogy anyagi segítséget nyújtsanak a cél megvalósulásához. A november 30-án, délután 2 órára tervezett téravatón ugyanis szeretnének leleplezni egy Rózsa Gábor emlékéhez méltó képzőművészeti alkotást is. Ennek érdekében folytatják a tárgyalást a megemlékezés civil szervezői az október 23-án a város díszpolgárává fogadott Csíky László orvos-szobrásszal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentes és a megye ismét ütközni fog

Szentes - Nem ért egyet a szentesi önkormányzat a megyei közgyűlés azon tervével, amely szerint… Tovább olvasom