Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Összevonják a művelődési intézményeket Szentesen

Szentes - Április elsejével összevonják Szentesen a művelődési központot a volt megyeházi konferencia- és kulturális centrummal. Az intézmény igazgatói állására pályázatot írnak ki. Június 30-ával megszüntetik a Móricz Zsigmond Művelődési Házat. Az épület hasznosításáról még nem döntött az önkormányzat.
A szentesi önkormányzat a párhuzamosságok megszüntetése érdekében tervezte a közművelődési hálózat átszervezését. A gazdaságossági szempontok alapján volt olyan elképzelés, miszerint nonprofit kft.-ként működtetnék a művelődési központot, amelyhez egy másik intézményt is integrálnának, két telephelyét viszont megszüntetnék. Mihály Béláné, a polgármesteri hivatal művelődési irodavezetője lapunknak azt mondta: ehhez a működési formához ki kellett kérniük a szaktárca véleményét is.

Megmarad költségvetési intézménynek a művelődési és ifjúsági ház. Fotó: Tésik Attila
 
Hiller István kultuszminiszter azt javasolta, hogy további számításokat végezzenek, ha a kulturális intézményrendszert nonprofit kft.-ként akarják fenntartani. Az önkormányzat ezt a tanácsot azonban nem fogadta meg, mert a képviselő-testület a legutóbbi ülésén a művelődési iroda másik indítványát fogadta el. Ennek az a lényege, hogy a kulturális intézmények az átszervezés után is költségvetési szervekként működnek, ehhez pedig nincs szükség a minisztérium engedélyére.

A határozat egyik legfontosabb része, hogy április 1-jétől a művelődési központhoz integrálják a volt megyeházi konferencia- és kulturális centrumot, amely két évvel ezelőtti megalakulása óta a városi könyvtárhoz tartozott. Lényeges változás: június 30-ától megszüntetik a Petőfi Szálló felújítása miatt az épületben lévő Tóth József Színháztermet, valamint a Móricz Zsigmond Művelődési Házat. Az utóbbi hasznosításáról a későbbiekben dönt a képviselő-testület. Az egykori megyeházán lévő intézménnyel bővült művelődési központ igazgatói állására Szirbik Imre polgármester ír majd ki pályázatot az önkormányzati grémium döntése szerint.

Olvasóink írták

  • 1. GaTa 2008. március 18. 14:44
    „Kedves szentesi atyafiak!!!

    Kérdem én, akkor hol lesz bárminemű művészeti megmozdulás fedett térben, ha a színházat és a Móriczot is egyszerre zárják? A Megyeháza dísztermében? És mi lesz a Tóth Jóskával, illetve: lesz-e egyáltalán a Petőfi Szálló felújítása után helye a színházteremnek?
    Tényleg, vki nem tudja, hol lehetne megtekinteni a felújítási tereveket?
    Előre is köszönöm.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ritka reklám: Badár bolt Szentesen

Szentes - Szentes felsőpárti városrészében található élelmiszerbolt egykoron a Badár családé volt.… Tovább olvasom