Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Panelgrafika Szentesen - Másfél milliót költött a város 4 épület csinosítására

Szentes - Csongrád megyében egyedülálló módon fákat ábrázoló grafikákkal szépítették két szentesi panelház oldalfalát. A város egyik középiskolájánál a diákok tervezhették meg, milyen díszítést kapjon a homlokzat.
Nem csupán a hőérzet javítására szolgál a panelprogram, szívet is tud melengetni. Mert hiába szigetelnek jobban a falak, a csupasz felületek látványa dermesztően hat az emberre. Így gondolkodtak Szentesen is, amikor körvonalazódott, hogy a főutcán, az úgynevezett Kossuth-kanyarban álló két panelház egymásra merőleges oldalfalai bántóan sivár képet mutatnak, ha befejeződik az épületek felújítása. Ezért a városházán úgy döntöttek, valamit kezdeni kell velük.

– Frekventált utcaszakaszról van szó, közel az egykori zsinagógához, ezért azt találtuk ki, hogy egy sematikus rajz helyett grafikai megoldással lehetne oldottabbá, szebbé tenni az épített környezetet – mondta lapunknak az ötletgazda, Wittek Krisztina főépítész. Mivel egy termetes fa is áll a két ház között, kapóra jött a görög mitológiából ismert Philemon és Baucis története, akiket hálából az istenek fává – tölggyé és hárssá – változtattak. A férfit és a nőt jelképező grafikák egy hétig készültek, az önkormányzat Börönte László iparművészt, Tóth Béla grafikust és Pokorny Péter díszlettervezőt kérte fel a munkára.

Így is lehet: a megyében egyedülálló megoldás a panelfalat díszíti grafika. A szerző felvétele
Így is lehet: a megyében egyedülálló megoldás a panelfalat díszíti grafika.
A szerző felvétele

Ők csinosították ki a kertvárosi óvoda és a Pollák Antal szakközépiskola homlokzatát is. Utóbbinál a hőszigetelt falak kopársága annyira felbőszítette az iskola vezetését, hogy a diákok számára pályázatot írtak ki, miként díszítenék a falakat. A 12 C-s Szakács Gyula nyertes pályaműve eddig csak részben készült el. Információink szerint mindezért – vagyis a három munkáért – a város mintegy másfél millió forintot fizetett az alkotóknak.

Wittek Krisztina szerint bőven van még olyan falfelület Szentesen, amelyre ráférne hasonló díszítés, de hogy mikor és melyik lesz következő a sorban, azt még nem lehet tudni.

lakóközösség úgy határozott, graffitivel megy a graffitisekkel szembe. Fotó: Frank Yvette
A lakóközösség úgy határozott, graffitivel megy a graffitisekkel szembe.
Fotó: Frank Yvette

Graffitivel is lehet

Szegeden a Hont Ferenc és az Ortutay utca sarkán álló ötemeletes panelház lakói döntöttek úgy, hogy megszépítik otthonukat. A homlokzat felújítása után graffitisek pingálták össze a szűz falakat, amelyeket hiába takarítottak le, csúf maradt. Ekkor a lakóközösség úgy határozott, graffitivel megy a graffitisekkel szembe, mert azt úgysem bántják. Felföldi Erika, az egyik lakó lapunknak elmondta, kikérték mindenki véleményét, mielőtt a Madách-iskolánál tűzfalakat festő társaságot felkérték, hogy rajzolják meg az utcarészletet, ami végül az összes érintett tetszését elnyerte.

Olvasóink írták

 • 5. Lacko84 2010. október 28. 10:34
  „Lehet jó ötlet,de enyni pénzt kidobni az ablakon.:( Lehetne sokkal fontosabb dolgokra is fordítani azt a másfél milliót! pl. mikor lessz már végre Szentesen is térfigyelő kamera???”
 • 4. nagykati60 2010. október 27. 00:06
  „Nagyon jó ötlet, csak így tovább, minden elismerésem a tervezőknek, alkotóknak !”
 • 3. szentgyuri 2010. október 26. 21:20
  „Tök jó ötlet, Rubicomos tvcsatornák helyett nézzük a házfalakat......
  Le a kalappal a képviselők előtt.....”
 • 2. niemand 2010. október 26. 11:07
  „Ez nagyon jó ötlet, jó lenne az emeletes házak falát így díszíteni,vidámabbá tenni a várost. A kopár fa, a két ház oldalán, remélhetőleg nem szimbolizálja a jövőt.”
 • 1. Balotelli 2010. október 26. 10:37
  „Mindez praktikus és elfogadható,de ezek az óriás reklámplakátok undorítók!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombattól újra nyitva a 33-as medence

ÁNTSZ: újra fogadhat látogatókat az szentesi üdülőközpont 33-as medencéje. Tovább olvasom