Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Panka gyönyörű gyöngyékszerei

Szentes - A hagyományőrzésben végzett munkáját is elismerték Nyíri Dánielné Pankának a Népművészet Ifjú Mestere kitüntető címmel, december óta pedig már népi iparművészként fűzi a gyöngyöket. Első önálló kiállításán megtekinthetők legszebb munkái.
A fiatal szentesi gyöngyfűző, népi ékszerkészítő városunkba jött férjhez, de a Sárközből, pontosabban Decs községből származik, ahol édesapja református lelkészként szolgált. Gyermekként ott szívta magába a tájék öltözeteire jellemző hagyományvilágot, mely talán a leggazdagabb díszítettségű a magyar népi kultúrában.

Panka gyönyörű gyöngyékszerei - GALÉRIA

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook oldala, nem csak szentesieknek!

 
Gyermekei születése után, 4 évvel ezelőtt kezdett gyöngyfűzéssel foglalkozni, s természetesen a sárközi motívumok állnak a legközelebb szívéhez: adottak a minták és a színek, az összeállításban viszont már szabadságot élvez az alkotó. Autodidakta módon, illetve sárközi táborokban sajátította el a technikáját, s a legfontosabb, hogy érezzen vágyat hozzá, aki elkezdi, tudjuk meg Pankától.

Azt is elárulja, a Népművészet Ifjú Mestere címért meg kellett dolgozni, három éven át folyamatosan zsűriztetni a munkáit. Egy néprajzi tájegység kollekciójának elkészítése a követelmény, Panka pályázatában a sárközi gyöngygallérok fűzésével, valamint továbbadási lehetőségeivel is foglalkozott. Nincs ugyan kihalófélben ez a technika, de meg kell találni a módját, hogy meg lehessen őrizni, magyarázza. A pályázatot óravázlat-szerűen írta meg, nem véletlenül, hiszen tanítói végzettsége van. ­ Szeretném oktatni a gyöngyfűzést, a szentesiek rácsodálkoznak munkáimra, s a díszítőművész körben is érdeklődéssel követik tevékenységemet, ami előbb-utóbb önálló szakkörré is válhatna – mondja Panka.

Panka gyönyörű gyöngyékszerei - GALÉRIA

Főállású anyaként a délelőttjeit tölti a göngyfűzésel, egy-egy munkára 10 órát kell rászánnia, de már lányai is készítettek gallérokat. Boglárka munkáit a Dél-alföldi gyermek és ifjúsági népi képzőművész pályázaton is díjazták már.

Anyukája csipkét, dupla csipkét, keresztbefűzöttet, decsi nagyvirágost és fürtös nyaksit (nyakra simulót) is készített a Népművészet Ifjú Mestere-pályázatra. ­ Vásárokon inkább a gyöngyökre átültetett magyar jelképek a kelendőek, de ha egy néptánc-együttes sárközit táncol, előbb-utóbb „találkozunk" - mondja. Saját szerkesztésű internetes oldalán (pankacs.hu) megtekinthetők zsűrizett termékei, melyekből 7 darab A-, 46 pedig B-kategóriás. ­ A szakma is más szemmel nézi az alkotásait annak, aki elnyer egy rangos címet, úgymond felértékelődnek a munkái – fogalmaz Panka.

Panka gyönyörű gyöngyékszerei - GALÉRIA

Nevével sok helyen a pankacs formában találkozhatunk. A titokzatos „cs" betű mibenlétét is tudakoltuk tőle, de azon kívül, hogy jól hangzik, ő maga sem tudja pontosan, melyiket is jelenti: a végződés Csécsyre, azaz a lánykori nevére, de kisfia keresztnevére, Csongorra is utalhat. A gyöngy ma is virágkorát éli, kortalan, mint az érett asszonyok, gyönyörű, mint a fiatal lányok, játékos, mint a gyermekek, jellemzte a városi könyvtárban a Panka első önálló kiállítását megnyitó Gulyásné Szabó Zsuzsanna gyöngyfűző népi iparművész.

Rácsodálkozni a gyönyörű remekekre egészen február 2-ig van lehetőség az intézmény nyitva tartási idejében.

Olvasóink írták

  • 1. nie 2013. január 17. 13:14
    „Gratulálok Pankának! Jó lenne sok ilyen fiatal a városban.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszjegy helyett taxicsekk?

Bőkezűen bánik a helyi buszjáratokat használó kevés utazóval a szentesi önkormányzat: idén közel 11 millió forinttal támogatja a szolgáltatást végző Tisza Volánt. Tovább olvasom