Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Pápai áldást kapott a százéves Dányi József

Szentes - XVI. Benedek küldött áldást a szentesi Dányi Józsefnek az egyházközség plébánosának kérvényére. A százéves férfi mélyen meglepődött és meghatódott. A szentesiek közül ő az első, aki ilyen üdvözletet kapott a pápától.
Szeptember ötödikén lesz kereken százesztendős a szentesi Dányi József, aki nem tekinti érdemnek a pápai áldást. A Szent Anna-napi búcsún mélyen meglepődött, elcsodálkozott és meg is hatódott, amikor Gyulay Endre volt megyés püspök átadta neki a díszesen bekeretezett iratot. A templomban a hívek előtt egy pillanatra eleredt a könnye – később beszélgetésünkkor is.

A haja szála sem görbült

A hitet szüleitől örökölte, az ő példájukon kapott először bizonyságot. Amikor kitört az első világháború, apja úgy fohászkodott: vegye el Isten mindenét, csak az életét hagyja meg, hogy a családjáról gondoskodhasson – ez így is lett. A családfőre ezenkívül is volt miért felnézni: önállóan tanult meg írni és olvasni. A csongrádi születésű Dányi József ott végezte el kitűnő eredménnyel a gimnáziumot, de tovább nem tanulhatott, mert nem volt pénzük. Három évig ingyen dolgozott inasként egy kereskedőnél.

A szentesi Szent Anna-templomban Gyulay Endre volt megyés püspök tolmácsolta a pápai áldást az ünnepeltnek Fotók: Vidovics Ferenc
A szentesi Szent Anna-templomban Gyulay Endre volt megyés püspök tolmácsolta a pápai áldást az ünnepeltnek Fotók: Vidovics Ferenc

A második világháború idején behívták katonának, Szabadkára került. Hogy a hite milyen szerepet játszott az életben maradásában, arról azt mesélte: a szőnyegbombázások idején egy találat éppen mellette csapódott a földbe, a robbanás ereje őt „felnyomta" a közelben lévő ház falára, körülötte minden tönkrement, de neki a haja szála sem görbült. A százesztendős férfi azt mondta, ő bizony gyermekkora óta mindennap imádkozik. Nem térdel szentképek előtt, és nem mormolja állandóan a Miatyánkot, dehogy. Reggelente azt kéri az Atyától, hogy kísérje az útján, vigyázzon rá: „te tudod, hogy mire van szükségem, add meg nekem!".

Hiányzott a magyar konyha
Ritka eset

Serfőző Levente, a szentesi Szent Anna Egyházközség plébánosa kérte a pápa áldását Dányi Józsefre. Lapunknak azt mondta, az idős férfi hite és élete példa, tanúságtétel a hívek előtt. Imáival és természetbeni munkájával nagyban segítette az egyházközséget Dányi József, ezért is javasolta őt az áldásra. A plébános elárulta: a család egyik tagját beavatta a szervezésbe, úgy intézték, hogy Dányiéktól mindenki a templomban legyen az ünnepi pillanatban.  


A százesztendős férfi kitűnő szellemi frissességnek örvend, a világháborút követő négy év munkaszolgálatról például félig tréfásan mesélte, hogy mindennap háromszor ugyanazt ették: lencsét darával. El lehet képzelni, mennyire hiányzott a magyar konyha.

Hazatérte után megnősült, de a házasság nem sikerült jól. Mivel az első feleségével templomban esküdtek meg, a pápától kellett engedélyt kérni a frigy felbontására. „Ami VIII. Henriknek nem sikerült, nekem igen!" – mondta. Igaz, sokat kellett várni az engedélyre, de Halkó Rozáliával boldog éveket töltött. Az asszony tizennégy évvel volt fiatalabb nála, negyvenesztendős volt, amikor megismerte.

A különleges irat a szentszéktől
A különleges irat a szentszéktől

Unokáinak él

Egy kislányuk született, aki most gyógyszerészeti asszisztensként dolgozik. Imádott feleségét nyolcvannégy éves korában elveszítette, azóta unokáinak él. Amennyire ereje engedi, ma is kertészkedik. A békés időkben konyhakerti művelésből tartotta fenn kis családját: kelkáposztát, fejes káposztát, karalábét, paprikát termesztettek. Némi évődéssel a hangjában azt mondta, most, hogy a római egyházfő figyelmével kitüntette, nem tehet meg akármit: különösen vigyáznia kell magára, nehogy valami olyasmit csináljon, „amit a szentesiek az orra alá dörgölhetnek".

Olvasóink írták

  • 3. Blázsik Sándor 2008. augusztus 03. 21:11
    „Kedvews Dányi József bácsi, kívánom, hogy még sokáig éltesse a jó Isten családja körében jó egészségben és erőben! Egy szentesi szülött jánoshalmi egyhzáközségi képviselő.”
  • 2. lina 2008. augusztus 01. 12:46
    „Kívánok Neki,még hosszú boldog életet szeretett családjai körében!Jó egészséget!!!”
  • 1. che 2008. július 30. 17:58
    „Isten éltesse ! De sok mindent látott ez a jó ember !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesi műhiba - Nem műthet a szülész

Szentes - Nem műthet és szülést sem vezethet tegnap óta Loboda Fábián, annak a 31 éves nőnek a kezelőorvosa, aki egy nőgyógyászati rutinműtét után halt meg szerdán a szentesi kórházban. Tovább olvasom