Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Pár emberrel járnak a szentesi buszok

Szentes - Egyesek még több buszjáratot szeretnének Szentesen, mások szerint a meglévő is sok. Anyagi szempontból kell-e nézni a helyi tömegközlekedést, vagy szociális alapon? A kérdés már testületi ülésen is napirenden volt.
Ablakon kidobott pénz, vagy a lakosság támogatásának egyik formája a helyi tömegközlekedés Szentesen? A kérdés a legutóbbi testületi ülésen is felvetődött – mindkét nézőpontnak voltak támogatói. A téma aktualitását az adta, hogy a járatokat üzemeltető Tisza Volán Zrt. benyújtotta az idei mérlegét és a jövő évre kalkulált bérlet-, illetve jegyárakat – amelyek alacsonyabbak, mint más megye hasonló nagyságú városaiban. Idén elővételben 150 a jegy, míg például Orosházán 170 forint. Az anyag szerint idén a szentesi helyi menetrend szerinti autóbusz-közlekedés vesztesége közel 12 millió forint, amelyet az önkormányzati és normatív támogatás 3,7 millióra mérsékel. A város tehát komoly összeget tesz bele a járatok fenntartásába, talán fölöslegesen, vélte Halmai István (Fidesz).

– Ez luxus, Szentes nem engedheti meg magának, hogy napközben két utassal közlekedjen a 40 személyes busz – fejtette ki a városatya. – Úgy vélem, a szolgáltatást teljesen racionális alapon kell megrendelni a közlekedési vállalattól. Nem a teljes megszüntetés mellett vagyok, hanem azt szeretném, ha jelentősen csökkenne a járatok száma. Iskolakezdéskor, illetve a munkaidő végén ülnek többen a járműveken, a köztes időszak kihasználatlan. Természetesen tudom, hogy néhány lakosnak ez az egyetlen közlekedési lehetősége, de akkor is úgy vélem, hogy ennek a finanszírozása aránytalan áldozatvállalás a város részéről.

A vele egy frakcióban ülő Chomiak Waldemar korábban éppen az ügyben interpellált, hogy a Kertváros és a vasútállomás között – a vonatok indulásához és érkezéséhez igazítva – növelni kell a járatok számát. Halmai István szerint ez szükségtelen, de a testületi ülésen jelen lévő Mészáros Zoltán, a vállalat területi kirendeltségvezetője véleménye is ezt támasztotta alá.

– Nem jellemző, hogy a vonattal érkezők buszra szállnának – ismertette. – Utasszámlálást is végeztünk, tapasztalataink szerint a járatok kihasználtsága alacsony. Szentesen az utazók mintegy fele nem fizet a lehetőségért, mert valamilyen kedvezményt vesz igénybe – mondta. A kirendeltségvezető később hozzátette: a helyi közlekedést, akárcsak néhány más szolgáltatást, mégsem lehet pusztán anyagi szempontok szerint mérlegelni. Arra is van példa, hogy az érintettek megtalálják az áthidaló megoldást. Úgy tudjuk, gyermekcsoportokat vállalkozótól bérelt kisbusszal visznek rendezvényekre és sportfoglalkozásokra.

Olvasóink írták

 • 5. kötekedő 2011. december 07. 12:56
  „Minek ilyen kisvárosba busz egyáltalán?”
 • 4. niemand 2011. december 05. 11:06
  „a szervezéshez jóindulat is kellene, és valódi cél, mondjuk a jó kihasználtság. A 9 személyes kis jármű jó ötlet. Remélem az illetékes is elolvassa a hozzászólásokat és egyszerűen nem akarják megszüntetni a helyi járatokat, rossz kihasználtságra hivazkozva.”
 • 3. louise 2011. december 03. 21:43
  „így van, jobb szervezés, és kisebb busz.”
 • 2. macska125 2011. december 02. 21:48
  „- Nem jellemző, hogy a vonattal érkezők buszra szállnának - ismertette. - Utasszámlálást is végeztünk, tapasztalataink szerint a járatok kihasználtsága alacsony.

  Nem jellemző!! Főleg úgy, ha a busz pont akkor fordul ki mikor a pesti vonat már látszik hogy közeledik az állomásra. Évekig, azért voltunk kénytelennek menni a Pesten tanuló gyerek elé kocsival, mert a busz az érkezés előtt kb 2,-3 perccel előbb indult, mint a vonat beért!!!
  A napokba akartam helyi járattal utazni, olyan rossz lett az internetes menetrend.(mikor akar utazni kérdés, és kiad egy időpontot!!! ha látom a menetrendet, majd eldöntöm mikor akarok utazni!!!!!!!)-más megoldást választottam.
  Napközbe elég lenne kisebb busz is, de az viszont több körön, rossz menetrenddel persze, hogy kihasználatlan.”
 • 1. Snip 2011. december 02. 08:02
  „Abszolut laikus vagyok, lehet, hogy nem szabályos, amire gondoltam, de a helyi járatos 40 személyes buszok helyett nem lehet 9 személyes kisbuszokat beállítani? Úgy gondolom lényegesen kevesebb költséggel bírna az üzemeltetése, fenntartása, stb.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őzek dézsmálják a szentesi temető virágait

Őzek is látogatják az egyik szentesi temetőt; enni járnak oda, rákaptak a virágokra. Tovább olvasom