Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Parkolás Szentesen: húsz perc húsz forintért

Szentes - Újabb utcákat akartak bevonni a fizetős parkolási rendszerbe Szentesen, de a tervezetet nem fogadta el a képviselő-testület a pénteki ülésén. Jóváhagyták viszont azt az indítványt, amely szerint 20 percig mindössze húsz forintért várakozhatnak az autósok november 19-étől.
A szentesi belvárosban július 5-én vezették be a fizetős parkolási rendszert, amely mintegy 26 millió forintjába került az önkormányzatnak. Azóta a bérletekből, a jegyekből és a kirótt pótdíjakból közel 6 millió forint folyt be az automatákat működtető városellátó intézmény kasszájába. Az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a főutcai parkolókban hétköznap a kijelölt helyek többsége üres, mert az autósok a közelben lévő nem fizetős övezetben állítják le gépkocsijukat.

Az önkormányzat azt tervezte, hogy újabb területekre is kiterjeszti a rendszert. Az elképzelés szerint a nemrégiben felújított Kiss Bálint és Munkácsy utca egy szakaszán hatvan parkolóhelyet alakítottak volna ki, amelyet az érvényben lévő rendelet szerint óránként 120 forintért vehettek volna igénybe az autósok. Az Ady Endre utca Farkas Mihály és Arany János utca közötti szakaszán ugyanakkor 13 fizetős parkolót megszüntettek volna.

Az ellenzéki képviselők azonban a testület pénteki ülésén közölték: nem támogatják a lakosság további megsarcolását, vagyis a parkolási rendszer kibővítését. A fideszes Kozák János a tervezet kapcsán azt mondta: a cél nem az, hogy a főutcán megszűnjön a kaotikus állapot, hanem az, hogy minél több pénzt szedjenek be. Szerinte a városnak idén várhatóan 25-30 millió forint a ráfizetése a parkolóautomaták üzembe helyezésével. Mindezt cáfolta az MSZP-s Baranyi Imre. Elmondta: a beruházás egy része már megtérült, egyébként pedig két év múlva várható a teljes megtérülés. Szirbik Imre polgármester szerint a főutcán rendeződtek a viszonyok, a környező utcákban viszont áldatlan állapotok vannak, mert az autósok a nem fizetős övezetben várakoznak. Az jelenthet megoldást, ha kiterjesztik a rendszert. A Kiss Bálint utcai imaházban nem zavarnák a fizetős parkolóhelyek az istentiszteletet, mert az vasárnap van, s akkor díjtalanul várakozhatnak az autósok. A városközpontban egyébként most is vannak olyan üzletek, ahol a vásárlóknak megtérítik a parkolójegy árát. Dongó László, a jobboldal frakcióvezetője azt szorgalmazta, hogy a fizetős övezetben lévő intézmények dolgozói ingyen vehessék igénybe a szolgáltatást. Az MSZP-s Móra József szerint ha ezt elfogadnák, akkor elfelejthetnék a fizetős parkolást, mert sok üzlet, iskola és hivatal van a belvárosban.

A rendszer kiterjesztését nem szavazta meg a képviselő-testület. Azt viszont jóváhagyták, hogy a kijelölt övezetekben bevezetnek 20 forintos parkolójegyet, amelyért 20 percig várakozhatnak az autósok. Ez a rendelkezés november 19-én lép hatályba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szentesiek a kórházukat féltik

Szentes - Mindig balhé lett abból, ha Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa betette a lábát a… Tovább olvasom