Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Parkolási patthelyzet Szentesen

Szentes - Akik nem akarnak fizetni a parkolásért Szentes központjában, azokra a helyekre állnak be, amelyek az ott lakókat illetnék meg. A Kossuth utca 22. szám alatti társasház lakóit idegen autósok szorítják ki parkolóhelyeikről.
Akik nem akarnak fizetni a parkolásért Szentes központjában, azokra a helyekre állnak be, amelyek az ott lakókat illetnék meg. A Kossuth utca 22. szám alatti társasház lakóit idegen autósok szorítják ki parkolóhelyeikről. A körzet képviselője szerint a megoldáshoz új parkolót kell építeni.

A fizetőparkolás bevezetése óta a Kossuth utcán felsorakoztatott helyeknek csak egy része foglalt. Az autósok a párhuzamos utcákban vagy a közelben hagyják a kocsijaikat, csakhogy ne kelljen fizetni a parkolásért. A Kossuth utca 22. szám alatti társasház utcafrontján alig látni parkoló autót, a ház mögötti terület viszont szinte mindig tele van. A tíz család által lakott ház mindössze öt garázzsal rendelkezik, a tulajdonosok pedig sokszor nem tudnak kihajtani sem, mert az oda vezető utat lezárják a parkoló autók.

Idegen autósok sokszor elállják az utat a garázsok előtt – magyarázza Ötvös Mihályné közös képviselő. Fotó: Blahó Gabriella

– Legtöbbször nem a házban lakók kocsijai állnak ezen a helyen – magyarázta lapunknak Ötvös Mihályné. A ház közös képviselője elmondta, a maradék területen tehát még a fennmaradó öt család sem mindig tud parkolni.

Móra parkolót képzelt el

A körzet önkormányzati képviselője emlékeztetett arra, hogy a parkolási rend felülvizsgálatakor a testületi ülésen szóba került: a mellékutcákra is ki kellene terjeszteni a fizetőparkolást. Erről egyelőre nem döntött a testület. Móra József azt nem tartja elképzelhetőnek, hogy a Kossuth utca 22. szám lakói a főutcán ingyen parkolhassanak, azt viszont igen, hogy a ház mögötti szabad zöld területen parkoló épüljön, melyet kizárólag a ház lakói vagy bérlői ingyen használhatnak. A bővítéssel megoldódhat ez a probléma, ígérete szerint lépéseket tesz ebben az ügyben. Biztos benne, hogy a rendőrség és a közterület-felügyelet intézkedései visszaszorítanák a szabálytalankodókat.

A helyzetet jellemzi, hogy a ház alagsorában lévő üzlet tulajdonosát a rakodásban szintén akadályozták az itt parkolók, ezért Tóth Gyuláné a saját költségén korlátozó táblát készíttetett. Kérésére a városháza műszaki osztálya hozzájárult a tábla kihelyezéséhez. Az asszony azt mondja, a lakók szempontjait tartva szem előtt, szándékosan az üzlet hátsó bejáratától távolabb helyeztette el a táblát, hogy ezzel is távol lehessen tartani az idegen kocsikat.

A ház lakói vagy a közvetlen közelben élők – a kialakult helyzet miatt – olykor szabálytalanul parkolnak. Így például Kardos Elek munkatársunknak nyíltan elmondta: egyszerűen nem tehet mást, mint hogy az autóját a közlekedési szabályokat megszegve állomásoztatja, nincs ugyanis módja arra, hogy szabályos legyen. Feleségével, Zsuzsannával együtt úgy vélik, a városnak vagy a közterület-felügyeletnek valamit kellene tennie ebben az ügyben, tartható mederben szabályozni a parkolás rendjét.

A ház körül kialakult helyzetet leginkább Mihály Ferenc története jellemzi: amikor újszülött kislányáért ment volna a kórházba, akkor nem tudott kiállni a ház mögül a kocsijával, hosszú percekig hiába kereste a tulajdonost. Végül az élelmiszer-áruház eredetileg lezárt területét nyitották meg számára, azon keresztül sikerült a kocsit kigurítani és a gyermekért elindulni. A lakók többsége nem akar parkolóbérletet váltani, kedvezményes megoldásként havonta háromezer forintot sem szándékoznak fizetni azért, hogy a lakásuk előtt parkoljanak. Ötvös Mihályné közös képviselő szerint a ház maga nem tudja megoldani ezt a problémát, ezért számítanak a város segítségére.

Olvasóink írták

 • 14. Bamba 2008. február 22. 22:02
  „Nevetséges az egész fizetős parkolósdi! Közpénzen vették a parkolóórákat, azért hogy közterületet fizetőssé tegyék. Magyarán a mi pénzünkön megvették azt, amivel most bennünket fizetésre kényszerítenek közterületen! Megérteném, ha egy óriási forgalom lenne itt Szentesen, csak ez éppen nincsen így. A levegő szennyezettsége és a forgalom zaja messze áll a nagy városokéhoz képest. A hülyeség nem ismer határokat! Megszavazták, megcsinálták! Akkor nosza állampolgárok fizessetek! A parkolóórák 30 millás árából részesedés senkinek nem jár!”
 • 13. szs 2008. február 18. 18:38
  „Tessék megnézni a Bank mögötti területet-a Kossuth utca 17 parkolóit.zsúfolásig tele autókal a tízemeletes környéke már reggel kilenc körül.Aki ezután érkezik,az gátlástalanul rááll a bank mögötti gyepre.Meg lehet nézni a füvet és a letaposott zöldterületeket!Kérem,néha jöjjenek oda a rend őrei,vagy a közterület felügyelők és tájékozódjanak!
  A lakóknak megoldhatatlan a parkolás és balesetveszélyes a nagy forgalom miatt a szük helyen a közlekedés gyalogosan-főleg gyerekeknek,időseknek.”
 • 12. ... 2008. február 18. 13:40
  „Bolha és elefánt!
  Igaz, csakhogy Debrecenben meg van oldva a tömegközlekedés!!! Itt gondolom ilyenről nem beszélhetünk. Vagy van nálatok ilyen?
  És azt is felvethetted volna, hogy Vásárhelyen vannak biciklisek igen nagy számban! Viszont... :)
  Igen, a fizetős parkolás is azt hiszem nyár óta van. (vagy szeptember óta?) De mi sem értünk vele egyet! De lehet erről is vitatkozni, mint a pártfüggetlenségről, ami ugye mindent visz?”
 • 11. Bolha és elefánt 2008. február 16. 22:21
  „...! Ennyi erővel Debrecent is felhozhattad volna példának! Az is fideszes vezetésű és ott is fizetnek a parkolásért. Hódmezővásárhelyen parkoló őrökkel már régebben működött a fizető parkolás. Szentes nem említhető egy lapon Hódmezővásárhellyel sem a népesség száma, sem az autók száma tekintetében. Ott kifizetődő a városnak a parkolási díjak szedése. Szentesen szinte a fizető parkolás bevezetésével egyidőben megvásárolták a parkolóórákat. Eddig azt hittem, hogy a hülyeség pártoktól független. Lehet hogy tévedtem?”
 • 10. ... 2008. február 16. 17:36
  „Kedves szentesiek!
  Vásárhely ugyanilyen gondokkal küzd, de ott sem tudták megoldani. Itt sem fog menni. Nálunk sem ért mindenki egyet a parkolóórás rendszerrel, sőt egyéb indulatokat is gerjesztett az ügy...
  (Itt nálatok mszp, nálunk fidesz csinált ugyanolyan sarckivetést:) )”
 • 9. GaraBoy 2008. február 16. 14:28
  „Sokszor elmondtam már a véleményemet más fórumokon is a parkolásról. Mivel nem értek vele egyet, itt is megteszem. Először is elismerem, hogy az önkormányzat jogosan járt el, és talált egy olyan bevonható forrást, amiől bevétele keletkezhet. Csak az indoklás hamis. AZ ÉLHETŐBB VÁROS! Mert ez egyáltalán nem igaz. A Koosuth utcán a várakozást az egyik oldalon meg lehetne engedni, de nem egész nap, hanem mx félórára, a másik oldalon meg kerékpárutat kijelőlni. A bekerülés, a fenntartás költségei szerintem nincsenek arányba a bevétellel, hiszen a kocsik töredéke fizet a parkolásért. Arról nem is beszélve, hogy most olyan helyeken is parkolnak, ahol nincs szilárd burkolat, és sárban meg lehet nézni, hogy mi marad ott (A Horváth M. utcai új ház udvarában, a Földhivatal felől)

  A belváros egyenlőre még nem a turisták miatt túzsúfolt, hanem azok miatt, akik ügyet akarnak intézni. Azok számára vagy plusz költség, vagy plusz kilométer az ügyintézés, tehát számukra már nem élhetőbb a város. Azok akik meg a környező házakban laknak, ők inkább a leginkább kárvallottak, hiszen a saját lakásuk környékén nem tudnak megállni. Tehát számukra sem élhetőbb a város. Az élhetőbb városhoz mi kiöze van annak, hogy pl az Erzsébet teret, a Horvát M. utcát, vagy a Sportcsarnok előtti parkolót is bevonták a fizetős parkoló helyek közé.”
 • 8. Ötvösné Éva 2008. február 16. 05:19
  „Kedves Hozzászólók!

  Nagyon köszönöm mindenkinek, hogy véleményt nyilvánítottak. Én is azt gondolom, hogy ha összefogunk akkor sikerül valamit tenni annak érdekében, hogy rendezett körülmények között lehessen Szentesen élni. Ez csak egy dolog, és még sok minden van amit rendbe kell tenni itt a városban. Mindenkit kérek arra, hogy fogjunk össze és tegyünk azért, hogy itt élhető város legyen.Várom a jelentkezőket témával együtt. Sok sikert mindenkinek Köszönöm Éva”
 • 7. autós 2008. február 16. 00:02
  „Az lesz a vége, hogy kiterjesztik a fizetőzónát!!! Ez nem megoldás, mert akkor is ez lesz a helyzet, csak kintebb! A 30 millióból lehetett volna csinálni 20 jelzőlámpát, meg 2 körforgalmat, amire szükség is lenne!”
 • 6. Lovas 2008. február 15. 22:19
  „Azt hallottam, hogy Szirbik elvtárs példáján fellelkesülve, a falvakban is bevezetik a fizetős parkolást!”
 • 5. Szabó Sándor 2008. február 15. 21:00
  „Nem tudom,hogy Móra meg Szirbik "úr" mit szólna,ha a saját útcájukban fizetni kellene a parkolásért....?!Szirbiknek a 15 éves Hyunday Pony személygépkocsija(vagyonnyilatkozatban feltűntetve-nevetséges..) is mindig a rettentő széles Tóth József utcán parkol,nem tudom,h mit szólna ha neki is fizetni kellene 20perc parkolásért mikor éppen haza szalad....?!
  Olyan rettentő sok okosságot mond mindig Móra "úr",szinte mindenhez ért..."Saját házuk előtt nem tudnak parkolni a lakók..",nem tudom,ha Móra "úrnak" sétálnia kellene az autójához akkor mit szólna...mert elég nehezen tudom elképzelni,h sétáljon eme szimpatikus nagy mackós testével...
  Kis város,nem kell ide parkolást fizetni,azt a 30 M Ft-ot annyi minden másra el lehetett volna költeni,szóval ismét sikerült hozzni egy rettentő okos és egyben jó döntést...”
 • 4. Automata 2008. február 15. 19:21
  „Hatástanulmány nélkül szavaztatták meg a képviselőkkel a parkolási díjat, aztán elköltöttek cirka 30 milliót az adóüfizetők pénzéből. Mindezt az "élhető" városért! Megérdemli a város! "Élhetőbb" lett! Aki ezt hangoztatta az MSZP soraiból - szerencsétlen, bele is halt! Hát ennyit erről! Gratulálok Szirbik elvtársnak!”
 • 3. metropolit 2008. február 15. 17:23
  „Ez mar csak igy van, minden nagy vilagvarosban...”
 • 2. hzt 2008. február 15. 15:03
  „építsetek parkolót ami ingyen van...”
 • 1. Szimpatizáns 2008. február 15. 06:59
  „Hajrá Évike! Ha tudtam volna, hogy Ti is hasonló helyzetben vagytok mint a JÓzsef A.u.-i lakók, akkor összefogtam volna veled. Sajnos mi is ebben a cipőben járunk, du-n nem lehet megállni és a hazaérkező lakók ott állnak az utcán és várják a bliccelőket, hogy eltakarodjanak, mert elfoglalják a helyet az ott lakók elől. Kellene a városnak tenni ez ellen, de hiába, milyen lehetőséget adjanak már az ilyen lehetetlen embereknek, hiszen már időzónát is kaptak, 20 Ft 20 perc, ennél többet mit lehet már tenni. Én is azt tapasztalom, hogy olyanok állnak be a lakótelepekre akik simán meg tudnák fizetni, gond nélkül a parkolási tarifát. Hatalmas telepjárókkal állnak be, ami több millió Ft-ba került, de 20 Ft-t sajnál bedobni az autómatába. Összekéne fogni és tenni végre valamit!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyben maradt a növénynemesítő Szalváék hagyatéka

Szentes - Jövőre már megnyílhat a szentesi Koszta József Múzeum ligeti épületében a… Tovább olvasom