Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Pásztorokat ajándékoztak, boszorkányokat is űztek pünkösdkor

Szentes - Termékenység- és egészségvarázslás, búcsújárás, sőt boszorkányok rontásának elhárítása is kapcsolódik pünkösdhöz, derült ki Mód László néprajzkutató előadásán.
Az Együtt Szentesért Egyesület felkérésére beszélt a muzeológus az ünnep különböző - köztük szentesi - vonatkozásairól, néprajzi szempontból közelítve a témához. Szerteágazó, gazdag hagyományvilágot vonultat fel a pünkösd, melyek egységben éltek, illetve élnek a felújított szokásokban, mondta Mód László. A hallgatóság megtudhatta tőle: az elnevezés a görög pentékoszt szóból származik, mely ötvenet jelent, s a pünkösd „vándorló" ünnep, a húsvétot követő 50. napon tartjuk. A katolikus és a református vallásban is jelentősége van, a bérmálással, illetve a konfirmálással kapcsolható össze.

Búcsújáróhelyekhez is ekkor zarándokoltak a hívek, a szentesi katolikusok jellemzően a máriaradnai kegyhelyet keresték fel.
Hiedelmek is kapcsolódnak a pünkösdhöz, ide tartozik a boszorkányok rontásának megakadályozása.Ennek egyik formája a harmatszedés, melyet lepedőbe gyűjtöttek össze, azt a tehénnek is adhatták, de kenyérsütésre is használhatták. Kevesen tudják, de a szegedi boszorkánypereknek szentesi vádlottja is akadt.

A lányok ezen az ünnepen küldtek mátkatálat a legényeknek.
A lányok pünkösdkor küldtek mátkatálat a legényeknek.

Szintén itteni vonatkozása lehetett az ünnephez kapcsolódó szokáskörnek, hogy pásztorokat ajándékoztak meg ekkor kenyérrel, borral. Minthogy az 1850-es években több alkalommal is összeírták a szentesi pásztorokat, feltételezhető, hogy ez a szokás itt is dívott.
Az egészségmegőrzésre irányuló megállapítását egyszersmind jó tanácsként is adta Mód László: aki pünkösdkor bort iszik, egészséges lesz. Bálak, táncmulatságok ideje is a pünkösd, városunkban is tarthattak ilyeneket. A lányok ezen az ünnepen küldtek mátkatálat a legényeknek, de a májusfa állításnak is az egyik jeles alkalma volt a pünkösd.
A néprajzkutató beszélt még az ügyességi versenyen választott pünkösdi királyok kiváltságairól: például részt vehetett lakodalmakon, s ha tiltott helyen legeltetett, nem fizetett büntetést.

Mód László néhány ritkaságszámba menő archív flimrészlettel elevenítette fel a csíksomlyói búcsú eseményeit. Mint a civil szervezet rendezvényein már megszokhattuk, ezúttal is ajándékba adtak egy receptet, bár kifejezetten pünkösdi ételt nem nagyon lehet találni. A húsvéthoz hasonlóak az étkezési szokások ilyenkor, s nem maradhat el az ünnepi asztalról a kalács sem. A recept alapján sváb fonott kalácsot süthetnek a háziasszonyok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finnországi diákok látogattak Szentesre a testvérváros Kaarinából

A finnországi Kaarina városból érkeztek diákok a szentesi Koszta József Általános Iskolába és a… Tovább olvasom