Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Pekingbe ért Cseuz László

Szentes - Sikeresen célba ért a szentesi Cseuz László, aki május 1-jén indult kerékpárral a pekingi olimpiára: 79 nap alatt 11 ezer 428 kilométert tett meg.
A 64 éves testnevelő tanár tegnap tudatta lapunkkal, hogy ezt az utat élete egyik fő művének tartja. A sportemberrel a tervek szerint augusztus 27-én délután 5 óra körül találkozhatnak a szentesi Kossuth téren a helybeliek.

Három hónapos megpróbáltatás után szerencsésen megérkezett a kínai fővárosba a szentesi Cseuz László. A nyugalmazott testnevelő tanár tegnap küldte a jó hírt lapunknak. Mint arról többször beszámoltunk, Cseuz még május 1-jén ült kerékpárra a szentesi Kossuth téren, ahol hozzátartozói, barátai, tisztelői, ismerősei búcsúztatták. Velük is tudatja lapunkon keresztül, hogy az utolsó két nap közel négyszáz kilométert tett meg, és az út végén ő is alig hitte el: célba ért.

Bevallása szerint nagyon boldog, élete egyik fő művének tartja ezt a vállalkozását. Pedig az induláskor úgy érezte: csak ötvenszázalékos az esélye a túlélésre. Gondolta ezt annak ellenére, hogy két évig keményen edzett a kerékpáros útra. – De hatvannégy évesen már bármi bekövetkezhet – állítja a sportember. Tartott betegségtől, sérüléstől, ám attól is, hogy esetleg kirabolják, vagy netán összeroppan fizikailag. A kerékpárja is tönkremehetett volna, és akkor oda a siker. Szerencsére – mint mondani szokás – egyik sem jött be. – Nem fáztam meg, három hónap alatt egyetlen csomag papír zsebkendőt sem használtam el, sosem fájt a fejem vagy a hasam, a többször operált lábaimnak meg sem kottyant az út – fogalmaz Cseuz László. Hozzáteszi: egyetlen nap sem indult úgy a penzumnak, hogy fáradtságot érzett volna. Az elért teljesítménye szerinte azzal is összefüggésbe hozható, hogy jól gazdálkodott az erejével.

Cseuz László Kovács Norbert tízpróbázóval Pekingben. Fotó: DV
Cseuz László Kovács Norbert tízpróbázóval Pekingben.
Fotó: DV

Az olimpiai játékokat rendező Kínát érdekes országnak nevezi. A nagyobb városokban a gazdagság tűnt fel neki, a kisebb településeken pedig szegénységet észlelt. Az utóbbi helyeket kedvelte Cseuz László, aki élvezte az emberek kedvességét, segítőkészségét.

A szentesi testnevelőt többen féltették a Peking felé vezető úton, ahol – az ottaniak tájékoztatása szerint – sok biciklistát ütöttek el az utóbbi időben. Ám a sportember gyorsan megtanult kínaiul kerékpározni. Erre azért volt szükség, mert a kerékpárúton vele szemben is haladtak, akárcsak a leállósávban. Ugyanakkor számítania kellett a háromkerekű motoros triciklik megjelenésére is. – Először ijesztő volt, de gyorsan alkalmazkodtam – tette hozzá.

Az út mérlege

Cseuz László összesen 79 napot biciklizett. Ennyi idő alatt 11 ezer 428 kilométert tett meg, ez átlagban 144 kilométert jelent naponta. A testnevelő hálás azoknak, akik különböző módon hozzájárultak az útja sikeréhez. A szurkolói a tervek szerint augusztus 27-én, szerdán délután 5 órakor köszönthetik az olimpiát megjárt sportembert a szentesi Kossuth téren.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Jucha Árpád 2008. augusztus 13. 11:24
  „Gratulálok tanárúr!
  És az itt előttem szólóknak szeretném a figyelmébe ajánlani jóbarátaim utinaplóját ( Szeged-Peking Szibérián át) , blogját.

  http://szeged-peking.blog.hu/
  Tisztelettel Jucha Árpád”
 • 24. Balázsné Lukátsy Katalin 2008. augusztus 11. 19:41
  „Kedves Laci!
  Gratulálok ehhez az óriási sportteljesítményhez!
  Külön öröm, hogy baleset, betegség nélkül értél célba.
  Gyulára fogsz-e jönni?
  Sportttársi üdvözlettel: Kati”
 • 23. B80 2008. augusztus 08. 19:35
  „Szerintem nem arról írtak hogy ki hogy tudja fikázni a másikat hanem arról hogy Szentes egyik testnevelőtanára megtett egy olyan utat amire mi talán nem is lennénk képesek. Erről szól a cikk.
  Minden elismerésem a Tanár Úrnak !
  VIgyázzon magára és jó egészséget kívánunk!

  Egy régi tanítványa!!! :)”
 • 22. Finom volt 2008. augusztus 06. 23:58
  „Bazmeg kihánytam egy fél láda tuborgot!!! Úgy sajnálom!”
 • 21. Kiss Katalin 2008. augusztus 05. 22:31
  „Kedves ketkedő!

  A 11 428 km-ben nincs benne a repülőtávolsag. Ez a kerékpáron megtett út.Ha kétkedő, nézze meg a térképet, és adja őssze....”
 • 20. PankaSopron 2008. augusztus 05. 22:21
  „Büszkék vagyunk, Laci bácsi!”
 • 19. Buksi 2008. augusztus 05. 21:11
  „Mindegy hogy ki írja a cikket, Balázsi Irénke, vagy Blahó Gabika a végeredmény ugyanaz szintel minden alkalommal. A cikk írója ismét önmagát minősítette.”
 • 18. Kétkedő 2008. augusztus 05. 20:32
  „Ami igaz, az igaz: a 11 ezer 428 kilométertből le kell vonni azt a távolságot, amit repülőn tett meg. Így lenne korrekt a teljesítmény értékelése., hiszen akkor kiderülne, mennyit is tekert valójában. Így az egész tényleg kételyekre ad okot és ezeket a cikk írója nem tudta eloszlatni.”
 • 17. Barbara628 2008. augusztus 05. 19:49
  „Az nem érdekel, hogy ezek után mit írsz nekem, nem az, hogy miért írtad a "dila" kifejezést. De tudod én nem kezdek el itt senkivel veszekedni, mert az gyerekes lenne, és nem egészen ezért van a hozzászólási lehetőség. Amúgy beszélhetnénk arról, hogy ki a "bunkó". Na mindegy.”
 • 16. 121212121255556 2008. augusztus 05. 19:31
  „Akkor minek kérdezed ha nem is érdekel?Bunkó...”
 • 15. Barbara628 2008. augusztus 05. 19:12
  „Jó találó neved van, de nem is ez a lényeg, hanem hogy miért is vagyok az? Bár ez a "dila" is szép magyar szó... de annyira nem is izgat hogy minek tartasz, csak az érdekel, amit az imént kérdeztem.”
 • 14. 12121212121555555 2008. augusztus 05. 19:00
  „barbara te dila vagy:)”
 • 13. Barbara628 2008. augusztus 05. 18:56
  „Kételkedem, hogy kinek szólhatott, amit 29 írt, mégpedig a "bunkókkal" kapcsolatban. És abban is kételkedem, hogy esetleg aki nem primitív hozzászólásokat ír, annak az írását miért nem lehet értelmezni. Mégegszer: nem irigy senki senkire!
  Köszönöm!”
 • 12. Ágiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii 2008. augusztus 05. 18:42
  „Hát én is gratulálok Lacibának:))))
  Gyönyörű teljesítmény volt:o)))

  Az összes irígy fröcsögőnek pedíg csak annyit:Kapjátok be a kankóst:D”
 • 11. halak33 2008. augusztus 05. 18:27
  „10-eske! Igazad van én sem fogalmazhattam volna meg szebben! Köszi! :)
  És gratula Lacinak a nagy teljesítményért! Ilyen korban.... :) De legalább Ő nem is nézz ki annyinak!”
 • 10. triatlonos 2008. augusztus 05. 15:15
  „Tisztelt Hozzászólók!
  Nem szentesiként, de jól ismerem Lacit, és biztos vagyok abban, hogy nem az "alpári stilusú" hozzászólók bosszantására csinálta ezt a pekingi túrát, hanem saját magának. Egy sportember életpályájára tette fel a pontot. Volt egy célja, megcsinálta, és mostmár boldog! Nagyon sok 64 éves ember örülne, ha nem 79 nap, hanem csak 1 nap, és nem 144 km-t, hanem csak 44 km-t tudna bicajozni. Aki igy nyilatkozik, az nem tudja, hogy mi a sport! Célokból , küzdelmekből. és rengeteg munkából áll. És nem mellékes a jellem sem, ami nem más, mint vállalni a felelőséget a tetteimért, ebben kellene fejlődni a negativ hozzászólóknak, és odaállni Laci elé 27-én, és mondani, igy gondoltam, de mostmár másként látom! Kiváncsian várom!”
 • 9. zombor 2008. augusztus 05. 14:58
  „Ha most valaki elhiszi h 64éves ember 80 nap alatt 11000 km-t megtesz biciglivel...az aszem klinikai eset-bocs”
 • 8. Barbara628 2008. augusztus 05. 13:55
  „Irigy senkire sem vagyok, hiszen én se jó se rossz hírrel sem szeretnék bekerülni az újságba! Egyébként meg azért van ez a nyilvános hozzászólási lehetőség, hogy bárki (csak lehetőleg nem trágár szavakkal) véleményezze az adott cikket. Nincs oda írva, hogy csakis jókat lehet írni róla. Nekem pedig ez volt a véleményem. Én sem vagyok kiakadva rátok, hogy ti jókat írtok Cseuz úrról. És az egy dolog, hogy biciklizik, csak ne a város pénzén.
  Köszönöm!”
 • 7. 29 2008. augusztus 05. 11:16
  „Az igazság az, hogy mind irigyek vagytok, hogy nem rólatok szól az újság. Nem ti vagytok benne. Meglehet próbálni mindenkinek. A lehetőség adott.
  Gratulálok a tanár úrnak, nagyon szép teljesítmény volt. Minden elismerésem.
  Az ilyen "bunkókkal" meg nem kell foglalkozni. Tanulatlanok, nem tudnak örülni más sikerének. Megkeseredett emberek. Egyébként pedig igaza volt az egyik hozzászólónak, nem kötelező újságot olvasni.
  De valamilyen szinten csak érdekelte a többséget, ha vett fáradságot és elolvasta a cikket.”
 • 6. zoli1 2008. augusztus 05. 10:24
  „Nem személyeskedek, csupán néhány gondolat:
  - Senkit sem kényszerítenek, hogy egy számára érdektelen cikket elolvasson. Javaslom inkább azok számára a bulvár rovatot, annak is rögtön a mai első cikkét: "Jennifer Lopez nem nyúl kakis pelenkához". E cikk olvasásától bizonyára nem jelentkezik majd az alantabb leírt egészségügyi probléma (hányinger).
  - Helyette inkább örülök egy magyar kerékpáros -aki mellesleg szentesi- sikereinek.
  - A gyűlölködő hozzászólások hátterében legtöbbször az irigység van: "Nehogy má´ másnak sikerüljön valami!" "Hogy merészeli, hogy NEM gyilkol, hazudik, lop, csal, (mint amiről általában a cikkek szólnak), hanem biciklizik?"”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látványos megyei polgárőrnap Szentesen

Szentes - Szentes nyitott kapukkal várta és örömmel fogadta a XII. Csongrád Megyei Polgárőrnap… Tovább olvasom