Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Pély Barna és az aktok

Szentes - Júniusban a hagyományos aktfotó biennáléval nyit az addigra megújuló Tokácsli Galéria, de addig is zajlik az élet a művelődési központ háza táján: változás van a pódiumbérlet áprilisi műsorában, az ifjúsági házban rendezik az alkotó pedagógusok tárlatát, s már szervezik a nyári színház előadásait – miközben tagintézményeik önállóságot élveznek.
A tagintézmények - a hangversenyközpont és július 1-ig a Koszta-múzeum - szakmai életében semmiféle törés nem történt azzal, hogy a művelődési központ fennhatósága alá kerültek, mondta Varróné Szabó Ildikó. A művelődési központ igazgatója szerint mindannyiuknak egy célja van, hogy Szentesen minél színvonalasabb kulturális élet legyen, és a programokat összehangolják. Igaz, nőnapon összetorlódtak az események, de szerinte mindegyik műsornak megvolt az oka, hogy miért épp akkor rendezték, és mindnek megvolt a maga közönsége - sikert is arattak.

Pályáztak projektorra és székekre is

Folyik a TÁMOP-pályázat megvalósítása a művelődési központban: 24 millió forintból 35 programot szerveznek, öt oktatási intézménnyel együttműködve. Egyébként is minden profiljukba vágó pályázatot figyelnek, így az érdekeltségnövelő pályázaton is minden évben indulnak az önkormányzattal karöltve. Az eszközbeszerzésre irányuló pályázaton tavaly 250 széket vásároltak a Móricz művelődési házba, melyeket áprilisban helyeznek el. Nagyobb léptékű fejlesztés történik ősszel az Őze Lajos Filmszínházban, ahová szintén az említett pályázaton, de már idén nyert összegből, 1,2 millió forint értékben új projektort szerelnek be, biztosítva ezzel a ma már egyre jellemzőbben DVD-n érkező filmek jobb minőségű levetítését.  

Áprilisban következik a pódiumbérletes évad utolsó előadása, s itt egy változásról értesültünk Varróné Szabó Ildikótól. Eredileg is kabarét hirdettek erre az alkalomra, s bár ilyen ritkán fordul elő a művelődési központ életében, de egy programváltozás folytán más szereplőket, igaz, nem akárkiket köszönthetünk a megyeháza dísztermének színpadán április 8-án. Az Ez volt, ez van című műsorban olyan közkedvelt művészek adnak elő kabaréjeleneteket, kuplékat, mint Gregor Bernadett, Nyertes Zsuzsa és Harsányi Gábor.

Április 30-án jön a már szintén hagyományos nagyrendezvény, a Népzenei sokadalom, melynek során nevéhez hűen fellépnek népzenei együttesek, de a Városi Fúvószenekar is szórakoztatja majd a Luther térre kilátogatókat. Az ifjúsági parkban este Pély Barna csapata, az United együttes várja a város apraját-nagyját.

A Tokácsli Galéria május 31-ig áll felújítás alatt, ezért a tavasszal már évizedek óta sok alkotó pedagógust megmozgató Rejtelmek, ha zengenek című kiállítást ezúttal az ifjúsági ház pódiumtermében tartják, április 20-tól május 4-ig. A hozzá kapcsolódó előadóművészeti fesztivál a Móricz művelődési házban lesz, április 27-én. A kétévente megrendezésre kerülő aktfotó biennáléval nyit június 8-án a megszépülő Tokácsli Galéria.
Ismét az ifjúsági ház ad otthont az Árpád Szabadidős SK Tavasz a természetben pályázatának felnőtt (április 26-án) és óvodás (május 17.) kategóriája kiállításaihoz is. Június első hétvégéjén a több évtizede hagyományos kirakodóvásárhoz, mint kétévente mindig, csatlakozik a Testvérvárosok Kulturális Fesztiválja.

A nyári színház műsora még szervezés alatt van, de a tavalyi évekhez hasonló számú előadást terveznek, a „bűvös" 2 ezer forint körüli jegyárakkal, s a legszélesebb közönségréteget megszólítva. Egy biztos: lesz a nyáron Dumaszínház, Badár Sándorral.

Öt csoporttal - a Bolero társastáncklubbal, az ulti klubbal, a Jóga a mindennapokban egyesülettel, az önismereti szakkörrel és Paletta Alkotókörrel - bővült a szakköreik, klubjaik száma, a tisztiklub bezárását követően, amelyek az ifiházban, a Móriczban, vagy a Civil Közösségi Házban folytatják tevékenységüket.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2013. március 19. 14:38
    „Pély Barna a színvonal?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Derekegyházon is suskáznak

Egy évek óta működő, jól bevált módszert, a csereberén alapuló Suska Kört próbálták ki a napokban Derekegyházon. Tovább olvasom