Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Pénz helyett csak ígéretet kapott

Szentes - Hitelre lett volna szüksége a szentesi Áfra Sándornak, pénz helyett azonban csak ígéretet kapott. Akkor még nem tudta: a Gazdasági Versenyhivatal korábban megbüntette a céget, amelyhez fordult.
Svájcifrank-alapú hitelét szerette volna visszafizetni és a gazdaságát fejleszteni a nyugdíjas Áfra Sándor. Tavaly novemberben olvasta annak a cégnek a hirdetését, amelyről ma már tudja: kár volt kölcsönt remélni tőlük.

Az utolsó betűig el kell olvasni a szerződést

A kft. nem hitelt közvetít, hanem úgynevezett fogyasztói csoportokat szervez. Ennek  lényege, hogy a tagok a saját befizetéseikből sorsolással juthatnak pénzhez. A Gazdasági Versenyhivatal már több hasonló cégre szabott ki pénzbüntetést. A vizsgálat során kiderült: a fogyasztók nem voltak tudatában annak, hogy a fogyasztói csoport nem hitelt nyújt – hiszen a reklámok egy része kifejezetten ezt sugallja.

– Komoly cégnek tűnt, rendszeresen hirdettek az újságokban. Felutaztam Budapestre és érdeklődtem, kaphatok-e egy nagyobb összegű hitelt. Úgy terveztem, hogy ebből kifizetem a frankhitelt és egy úgynevezett vágópontot létesítek az alsóréti tanyámon – részletezte a szentesi férfi. – Az ügyintéző két nap múlva közölte telefonon: mehetek szerződést kötni. Befizettem az egymilliónként 50 ezer forint regisztrációs díjat, valamint az első havi részletet. A fiatal nő megnyugtatott, hogy 8–10 héten belül kézhez kapom az igényelt összeget. Havi 87 ezer forintos törlesztőrészletekről kaptam csekkeket, amelyekből kettőt rendeztem is, akkor azonban elfogyott a türelmem – hallottuk a panaszostól.

Áfra Sándor elmondta: most már látja, hogy a gyanús körülményeket észre kellett volna vennie. Állítása szerint a cég fővárosi irodájában olyan feltételeket teremtenek, hogy a leendő ügyfelek ne tudjanak egymással szóba elegyedni. Arról is beszámolt, hogy a többoldalas szerződés elolvasására nem adtak időt, sietősen aláíratták vele a papírokat, némely pontokkal kapcsolatban pedig az ügyintéző azt mondta, hogy nem kell elolvasni, nem vonatkozik rá.

– Több mint egymillió forintom van náluk, ezt szeretném visszakapni. Nem tudom, hogy sikerrel járok-e, ugyanis megmutattam a papírokat egy ügyvédnek, és nem sok jóval kecsegtetett. A cég – igaz, név nélkül – azóta is rendszeresen hirdet a sajtóban – panaszolta a megtévesztett ügyfél.

Olvasóink írták

 • 15. macska125 2011. augusztus 10. 20:54
  „Itt mindent lehet, bár elég balek aki fizet, hogy hitelhez jusson, akkor minek is a hitel???
  Ez már annyiszor elhangzott a tv-ben, rádióban, hogy nem szabad előre fizetni, törleszteni??? mit törlesztett??
  Még majd bünti is lesz , ha nem törleszti tovább :-)))
  Legalább a névbetűit írnák ki a cégnek,mint a bünőzőkét,- ha már az egészet nem lehet,-persze csalni se-.”
 • 14. kun66 2011. augusztus 09. 20:43
  „Sajnos ez van ebben az országban mindenki azt csinál amit akar ,úgy csapják be az embereket ahogy ők akarják és senki nem csinál semmit!!Sajnos ez így van a paprikatermesztőkkel is meg más zöldségtermesztőkkel csak az jár jól aki átveszi 20-30ft-ért és utána bércsomagolókat vesz fel hogy betudja csomagolni és vigyorog a bajusza mögött a pókhasával együtt!Remélem szerencsésen végződik az úr sorsa.”
 • 13. Power 2011. augusztus 09. 16:47
  „Hiába a kockázatokat tudni kell elemezni és döntéseink meghozatala előtt azokat megfelelően értékelni.”
 • 12. Zsoldos 2011. augusztus 09. 16:01
  „Ez a jó ember időközönként megjelenik a médiában...”
 • 11. nátha 2011. augusztus 09. 13:35
  „Ezt hívják lottónak. Nem?”
 • 10. deszkás 2011. augusztus 09. 12:21
  „Vajon miért nem lehet ezt (IS) egy egyéni képviselői inditvánnyal lehetetlenné tenni ? A szomorú ez :nem is akarják. Mint a bankok idétlenségeiről is tudtunk. (30-40 oldalas (!!!!!!!) szerződés közjegyző által hitelesitve)Legalább is mi igen csak a parlamentben ülők nem.”
 • 9. Okoskatörp 2011. augusztus 09. 10:30
  „van még olyan hiszékeny ember aki előbb elkezd törleszteni a még fel nem vett pénz után???!!!ne márrr!!!emberek ébresztő!!!”
 • 8. zoltanszabo 2011. augusztus 09. 10:05
  „Ha volt felesleges 1 millája ennek a jó embernek, inkább abból rendezte volna a tartozását. Mindig vannak balekok, akiket át lehet verni. Nem tudom sajnálni, ettől a pénztől elbúcsúzhat.”
 • 7. igazságkereső 2011. augusztus 09. 09:57
  „Most az is kérdés, hogy Áfra Sándor úr mikor intézte ezt a fajta kölcsönigénylést, mert a sajtó, a televízió legalább egy éve nyilvánosságra hozta,hogy az a fajta társaság, melytől az úr a hitelt igényelte volna nem más,mint fogyasztó csoport,melynek működése nem azonos a bankok működésével,azaz itt már azonnal résztörlesztést kell végrehajtani úgy,hogy még az igényelt hitelösszegből egy forintot sem látott! Bár a magyarországi bankok működése sem "matyóbaba" szintjén működik, jelentős jogi kívánnivalót hagynak maguk után!!”
 • 6. bubuska73 2011. augusztus 09. 09:37
  „2. picipest
  Igen ezek jó kérdések. Én még annyit tennék hozzá,hogy az ilyen cikkekben miért nem írják ki a cég nevét? Sokak számára hasznos lehetne!”
 • 5. Naívolvasó 2011. augusztus 09. 08:41
  „Csak a börtön segíthet az ilyen vérszívókon!”
 • 4. Nórikám 2011. augusztus 09. 08:40
  „Ez ugyanolyan mint a lakás maffia. Vajon azt is miért nem tudják megszüntetni? Kérdésem csak költői.”
 • 3. lamatic 2011. augusztus 09. 08:23
  „2. picipest 2011.08.09. 08:13 Na ez a jó kérdés! Ebből már az következik akkor nekünk is így kellene élni?!”
 • 2. picipest 2011. augusztus 09. 08:13
  „de ha tudják, hogy ezek csalók, elteszik az ember pénzét,nem egy hanem számos alkalommal, akkor miért nem ülnek már rács mögött?miért hírdethetnek még mindig az újságban gond nélkül????miért és hogyan működhet még mindig ez a cég?ezt nem értem..”
 • 1. sügér63 2011. augusztus 09. 08:05
  „Unásig ismételt megrágott téma, a fogyasztói csoportok nem nyújtanak hitelt, sztem ezt már
  az óvodások is tudják. Hihetetlen hogy még mindig van akit be tudnak palizni, mert "hirdetnek
  az újságban".Röhej.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszámlálás Szentesen

Októberben népszámlálást tartanak, ez előtt minden címre eljuttatják a népszámlálási adatfelvételi csomagot. Tovább olvasom