Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Pénzről is szól a szentesi telekvita

Szentes - A megyei önkormányzat bővíteni szeretné a szentesi kórház sürgősségi tömbjét, de előfordulhat, hogy Szentes ehhez nem ad portát. Ily módon a város hátráltat egy beruházást, amely pedig a helybeliek érdekében indult. Ez a történet egyik olvasata. A másik: a megye 50 milliós saját erővel nyert félmilliárd állami támogatást, ezt sajátjaként beépíti, és a kórház területén megint nő a tulajdonrésze.
Zárt ülésen tárgyal a megyei közgyűlés a szentesi kórház sürgősségi tömbjének bővítése kapcsán kialakult telekvitáról szerdán. A meglévő épület megyei tulajdonú telken áll, új szárnyát azonban olyan portára tervezték, amely jelenleg Szentesé. A Magyar Anna elnök vezette megye azt szeretné, ha ez a 478 négyzetméteres terület ingyen kerülne a tulajdonába, Szentes önkormányzata viszont nem szívesen adná oda a portát. Az ügynek ezen a héten pontot kellene tenni a végére, mert a pályázat előkészítése késhet, így előfordulhat, hogy a megye nem tudja felhasználni azt a 480 millió 788 ezer forintot, amelyet már megnyert a szárny fölépítésére. A történet alapkérdése az, hogyan lehet összeegyeztetni két önkormányzat vagyoni érdekeit úgy, hogy az ellátott betegek is jól járjanak. Ez nehezen megy.

A megyeházán a múlt héten a sajtó betekinthetett az ügy néhány dokumentumába. Ezekből az is kiderült: a megye már tavaly július 14-én, a pályázat beadása idején elvi építési engedélyt kapott a sürgősségi tömb bővítésére. Ebben az szerepel: „a tervezett épület-átalakítási és bővítési munkák építési engedélyezési eljárása előtt a Szentes belterület 8344/3 helyrajzi számú és Szentes belterület 8344/6 helyrajzi számú telkek telekhatár-rendezésére vonatkozóan le kell folytatni a telekalakítási eljárást". Ez azt jelenti, hogy a két portának egy helyrajzi számon kell szerepelnie. Ha Szentesnek nem tetszik a beruházás, lett volna rá ideje, hogy kifogást emeljen az engedély ellen, vagy ha egyetért vele, azóta megtárgyalhatta volna a városi képviselő-testület, mit kezd a telekkel, átadja-e, vagy ha pénzért adja, mennyiért. A megyénél úgy becsülik, 3–4 millió forintot ér az a porta.

A szentesi sürgősségi tömb megyei portán áll, de olyan telken terjeszkedne, amely a városé. Fotó: Tésik Attila
A szentesi sürgősségi tömb megyei portán áll, de olyan telken terjeszkedne, amely a városé.
Fotó: Tésik Attila

Mivel az lényegtelen, hogy a két porta együtt kinek a tulajdonában áll, elvileg megteheti a megyei önkormányzat azt is, hogy átadja a már meglévő sürgősségi alatti, 7–8 milliót érő terület tulajdonjogát Szentesnek, így is egy helyrajzi számra írható a két terület.

A szentesi polgármester, Szirbik Imre megyei közgyűlési képviselő is, de még nem látta a szerdára szóló előterjesztést. Azt mondja, Szentes szempontjából itt nem a telek tulajdonjoga a legfontosabb kérdés. – A megye ötvenmillió forintos saját erővel nyer félmilliárdnyi állami támogatást, ezt sajátjaként beépíti, és így olyannyira megváltoznak a tulajdoni viszonyok a kórház területén, hogy az már káros a város számára – felelte kérdésünkre a polgármester. – A tárgyalás szerintem a közös tulajdonról szólhat, arról, hogyan lehet megoldani azt, hogy a beruházás után se változzanak a tulajdoni arányok.

Olvasóink írták

 • 3. Mc_Mi 2009. május 27. 15:25
  „Idézet az egyik érvelőtől:
  ,,Közös lónak túros a háta." Tehát nem túrós, hanem túros. A különbség az o hang rövid vagy hosszú volta. Közmondásunknak az a jelentése, hogy: ,,amit többen is használnak, az rendszerint hamar tönkremegy, mert a lelkiismeretlen emberek kevésbé ügyelne a közösre, mint arra, ami csak az övék". A közmondás elvétésének oka az, hogy a túr szó ma már nem köznyelvi szó, nem ismerik a jelentését. A túr valójában egy régi, úgy mondjuk, elavult szavunk. Jelentése ez volt: ,,emberen lovaglástól, állaton hám, iga, nyereg dörzsölésétől keletkezett seb". A közös lónak bizony sebes lesz a háta. Aki azonban nem ismeri a túr szónak ezt a jelentését, az értelmesít, vagyis a túr helyett túróra gondol. S így lesz a közös ló háta nem túros, hanem túrós. De hogy ennek ,,mi a túró" az értelme, azt nem találgatom...
  Más okfejtés szerint a közös lovat mindenki csak hajtja, és nem ápolja, nem kíméli. A túlhajtásból a ló háta fehéren habzik, ami a tejből készített túróra emlékeztet. Ebből levezetve a mondást bizony a ló háta akár "Túrós" is lehet.

  Nos nem vitatkoznék e két megközelítéssel, inkább arra kérlek kedves VEROS, hogy a szándékra, a tartalomra figyelj. Ha a netezés a helyesírási javításokról szólna, akkor nem is lenne értelme az egésznek.”
 • 2. veros 2009. május 27. 10:31
  „A közös lónak TÚROS a háta, nem túrós :-S”
 • 1. Mc_Mi 2009. május 26. 18:41
  „Abnormális, hogy a kórház működtetésének átadásakor miért nem adták a vagyont is a megyének. Persze ennek fordítottja is érvényes. Ha a város képes lesz működtetni a kórházat, akkor kapja vissza feladatostul, tulajdonostul. Közben mindenki adjon hozzá annyit, amennyit lehet, mert ez nekünk, lakosoknak így jó.
  Ez a helyzet a "közös lónak túrós a háta" mondást igazolja.
  Persze emlegethetnénk a "két szék közül a pad alá" mondást is. Ez lesz, ha nem tudnak megegyezni.

  Mit erölködnek most a tulajdoni arányokon, ha nincs pénzük a fejlesztést megtámogatni. Szerintem az a minimum, hogy ingyen adják oda a telket, ezzel is hozzájárulva a jobb ellátásunkhoz.

  Szirbik részéről nem tisztességes, hogy a pályázat beadásakor írásban hozzájárult a fejlesztéshez, most meg feltételekhez köti és zsarol.

  Azután "sokat akar a szarka, de nem bírja a farka" és elesünk a pénztől.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jegeli a hékédi lakóparkot Szentes

Szentes - Társadalmi vitára bocsátja Szentes városfejlesztési stratégiáját az önkormányzat – határozott pénteki rendkívüli ülésén a képviselő-testület. Tovább olvasom