Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Pénzt hoz Szentesnek a bezárt iskola

Szentes - Nem költ a szentesi önkormányzat a tavaly ősszel bezárt Gr. Széchenyi István Általános Iskolára. Az épületrészek bérbeadásával ellenben bevételre tesz szert a város. A megszüntetett intézmény tornatermét amatőr sportegyesületek használják díj ellenében.
Még mindig foglalkoztatja a szentesieket a kérdés, hogy miért szüntették meg 2007 szeptemberével jogutód nélkül a Gr. Széchenyi István Általános Iskolát, ha azóta szakkörök és más csoportok működnek benne. Ezeknek fűteni és világítani kell, tehát kiadással járnak. Azt nem értik a helybeliek, miért zárták be gazdaságossági szempontokra hivatkozva a berekháti városrészben lévő intézményt, ha azóta kinyitották, és költenek rá.

– Az iskolát nem csak gazdasági okok miatt kellett megszüntetni – tudtuk meg Hering Ferenctől. A polgármesteri hivatal művelődési irodájának munkatársa elmondta: az oktatási intézményben már majdnem több volt a pedagógus, mint a gyerek. Nem lehetett gazdaságosan működtetni, mivel az egy tanulóra vetített költség megközelítette az egymillió forintot, amelyet az állami normatíva csak részben fedezett. Az anyagi nehézségeken túl azonban az önkormányzatot jogszabály is kötelezte az iskola bezárására. Hering a közoktatási törvény azon passzusát idézte, miszerint általános iskola csak nyolc évfolyammal működhet. Berekháton ellenben hat osztály volt az előző tanévben, s a leendő hetedikesek és nyolcadikosok száma nem érte el az előírt létszámnak még a felét sem, legalább 15 diákot.

A tavaly bezárt berekháti iskola bérlői gondoskodnak az épületrész állagmegóvásáról.
Fotó: Karnok Csaba

Megírtuk korábban: az alsó tagozat működhetett volna tovább, csakhogy a szülők már nem íratták be oda elsős gyermekeiket, sőt a legtöbb alsós tanulót is elvitték más iskolákba. A 12 pedagógus nem került az utcára, hanem a város több intézményében foglalkoztatják őket nyugdíjba vonult kollégáik helyén, s üres posztokon.

Új fejlemény viszont, hogy a bezárt berekháti iskola egyes épületrészeit bérbe adta az önkormányzat a Muep Építőipari Szakképző és Szolgáltató Kft.-nek, amely gyakorlati oktatásra használja a helyiségeket. A bérleti szerződés szerint a rezsiköltség is a vállalkozást terheli, akárcsak az épület karbantartása. Az osztálytermek ellenben még hasznosításra várnak, ettől szintén bevételre számít a város.

Egyre több program

A berekháti iskola korszerű tornaterme pályázati pénzből épült, ezért 2010-ig nem lehet eladni. A működtetéséről és az állagmegóvásáról az önkormányzatnak kell gondoskodnia. A létesítményt tavaly októbertől a városi sportcsarnokhoz csatolták, és amatőr sportolók használják terembérleti díj ellenében. A tervek szerint a berekháti tornaterem bevételei emelkedni fognak, mert a Tóth József Színházterem felújítása miatt egyre több programot szerveznek majd itt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyre is jut a Szentesre érkező holland adományból

Szentes - Milliókban mérhető a holland adomány, amely a szentesi gondozási központba érkezik folyamatosan. A háromkerekű mopedekből még a környező települések rászorulóinak is jut. Tovább olvasom