Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Perre mennek a Négy Manccsal

Szentes - Szeptember közepén 17 magyarcsanádi dolgozónak mond fel a szentesi Hungerit Zrt. a Négy Mancs Alapítvány bojkottja miatt. Most azt fontolgatják: ügyvédet fogadnak, és munkahelyük elvesztése miatt benyújtják a számlát az állatvédőknek.
Az első körben velük együtt összesen 50 munkavállalót bocsát el a cég, amely szeptember 1-jétől beszüntette az állatvédők nyomására a hízott liba és kacsa vágását. A magyarcsanádi nők és férfiak

Elkeseredett nők és férfiak szálltak le a buszról tegnap fél 1 körül a szentesi Hungerit Zrt.-nél. Ide hozta a magyarcsanádi munkásjárat az embereket a délután 1-kor kezdődő műszakba. Nem sokáig lesz ez így, mert e hónap közepén mindannyian megkapják a felmondólevelüket. A baromfi-feldolgozó cégnek ugyanis nem volt más választása a Négy Mancs Alapítvány országos visszhangot kiváltó bojkottja után, mint megírtuk, szeptember 1-jétől beszüntette a hízott liba és kacsa vágását, melynek következtében kénytelen 200 dolgozójától megválni. Első körben a Magyarcsanádról bejáró munkavállalóktól. A Makóhoz közeli községben 17 családot érint ez a kényszerűségből meghozott döntés.

Guvat Zoltánné (kék farmerben) leszáll kollégáival a magyarcsanádiakat szállító buszról. Szerinte a Négy Mancs nem játszhat a családok sorsával. Fotó: Tésik Attila
Guvat Zoltánné (kék farmerben) leszáll kollégáival a magyarcsanádiakat szállító buszról. Szerinte a Négy Mancs nem játszhat a családok sorsával. Fotó: Tésik Attila

Délelőtt 11-kor indult a kisbusz velük a lakóhelyükről, és a műszak végén, éjszaka viszi őket haza. Csaknem négy órát utaznak nap mint nap ezek az emberek, akik közül a legfiatalabb harmincöt éves, a legidősebb meg hatvanesztendős.

A 43 éves Guvat Zoltánné közel két éve van a Hungeritnél, a baromfi belsőségeit dolgozza fel. Azt mondja Magdi, hogy havonta 80-90 ezer forintot keres, ha túlóráztak, akkor „tisztán" 100 ezret is kapott. Hálás a szentesi gyárnak, mert a 80 kilométerre lévő otthonától utaztatja őt, és megélhetést nyújt. – Más munkahelyen már harmincöt éves kortól nem vesznek fel embereket – teszi hozzá. Nagyon elkeseredett az állatvédők akciója miatt, amely létbizonytalanságba taszítja őt a családjával együtt.

A férje beteges, van egy tizenöt éves lányuk, akit taníttatniuk kell. Érthetetlen számára, hogyan képes a Négy Mancs „emberek sorsával játszani". – Miattuk kerülünk az utcára – nyugtázza Guvatné. Ő már tudja, mit jelent a munkanélküliség. Pedig szakmája is van, péknek tanult, mégis tíz év telt el, amíg befogadták a Hungeritnél.

Boldogok lehetnek azok az emberek, akiknek maradt munkájuk a Négy Mancsos támadás után. Fotó: Segesvári Csaba
Boldogok lehetnek azok az emberek, akiknek maradt munkájuk a Négy Mancsos támadás után. Fotó: Segesvári Csaba

– Baj, hogy ide jutottunk – fakad ki Gán Mihályné, akinek a férje még munkanélküli-segélyre sem jogosult, az egyik gyermekük pedig hosszú ideje beteg. Nem tudja, mi lesz velük, hogyan fogják a gáz- és a villanyszámlát kifizetni. Az 1600 lelkes Magyarcsanádon nincs munka, de még a 15 kilométerre lévő Makón sincs sok. Ezért örültek, hogy Szentesen felvették őket a gyárba. Nagyon fárasztó a munka, de mindenképp meg akarták tartani az állásukat. – Két év alatt csak egyszer voltam táppénzen, amikor tüdőgyulladásom volt – mondja az asszony.

Ügyvédet keresnek

Most azt fontolgatják a magyarcsanádiak, hogy ha felmondanak nekik a Hungerit Zrt.-nél, akkor ügyvédet keresnek. Az állatvédő alapítvánnyal szemben tervezik jogaikat érvényesíteni. Azt mondják: a Négy Mancs miatt veszítik el állásukat, ezért fizessen nekik ez a szervezet, hogy ők meg tudjanak élni. Lapunkhoz eljuttatott elektronikus levelében a magyarcsanádi állatorvos, Czinder Péter szintén elítéli az osztrák székhelyű Négy Mancs akcióját, amely szerinte nem annyira a tömés és a Hungerit, sokkal inkább Magyarország ellen irányul.

A 49 éves Léderer János azért kesereg, mert hitelt vettek fel, hogy a házba bevezettessék a gázt, ám nem tudja, miből fogják azt visszafizetni. – Ezt a munkahelyet mi hosszú időre gondoltuk, jó itt lenni – állítja a férfi. A feleségét leszázalékolták, eddig egyedül ő keresett, nyolcvanezer forintból éltek ketten. – Így is fizetéstől fizetésig – teszi hozzá János. De ha elküldik a gyárból, akkor fizesse vissza az állatvédő szervezet a kölcsönüket a pénzintézetnek. Az egyedül élő Muzács József 55 éves lesz.
A nyolc általánost végzett férfi 95 százalékosnak gondolja, hogy elküldik őket. Azért gondolja, mert ők laknak a legmesszebb Szentestől. – Engem sehová nem vesznek már föl – mondja, azon keseregve: a huszonezer forintnyi szociális segélyből hogyan fedezi majd télen a fűtés költségeit. Éppen a tél előtt kerülnek az utcára. Azt már Gán Mihályné kérdezi: – Ez nem emberkínzás, hogy mi az utcára kerülünk? Abban mind a négyen egyetértenek: nem gondolták, hogy ilyen világ vár rájuk. Még a biztos talajt is kihúzza egy civilszervezet a lábuk alól. Pedig ők dolgozni akarnak, tisztességes munkából szerzett jövedelemből megélni, nem szeretnének segélyért menni.

Olvasóink írták

135 hozzászólás
 • 135. Egy ember 2008. november 07. 22:30
  „| 213.248.79.9 | bpt-b1-link.telia.net |
  | 80.91.251.186 | ffm-bb2-link.telia.net |
  | 80.91.254.41 | ffm-b3-link.telia.net |
  | 213.248.102.246 | lambdanet-ic-119014-ffm-b3.c.telia.net |
  | 217.71.96.74 | NUE-2-eth100.de.lambdanet.net |
  | 213.239.242.214 | lambdanet-gw.hetzner.de |
  | 213.239.240.140 | hos-bb2.juniper1.rz4.hetzner.de |
  | 213.239.244.160 | et.1.13.rs3k1.rz5.hetzner.de |
  | 88.198.7.85 | www.vier-pfoten.hu |
  ------------------------------------------------------------
  Remélem ez segít megtalálni a négymancs internetszolgáltatóját.
  Nála el lehet érni, hogy letiltsák az oldalt.

  inetnum: 213.239.244.0 - 213.239.244.255
  netname: HETZNER-ONLINE-AG
  descr: Hetzner Online AG
  country: DE
  admin-c: RN1628-RIPE
  tech-c: RN1628-RIPE
  status: ASSIGNED PA
  mnt-by: HOS-GUN
  source: RIPE # Filtered”
 • 134. Horváth Anna 2008. október 18. 16:14
  „Jó lenne , ha libamáj helyett az utcákat elborító kutyagumival foglakozna a Mancs alapítvány.
  A magyar ember életben maradásáért kell már alapítványt létrehozni, mert ami ma történik velünk az már elviselhetetlen.
  anna”
 • 133. krisz77 2008. szeptember 15. 23:00
  „Melyik vezető- beosztású ember ragaszkodna ennyire a "tiszta" munkájához, mint ezek a szegény munkások a sajátjukhoz?!
  Hálásak a megélhetésért és a cég tartja bennük a megélhetés reményének utolsó szikráját. Mert bevezette a lakásába a gázt, hitelt vett fel!!! A komfortért az utcára kell kerülni? Tényleg így kell az állatokat védeni??
  Még a napi 4 órás utazást is vállalják a bejáró dolgozók, nem panaszkodnak. A kényelmes székből könnyű ugyanazt hajtogatni kedves Zsófiának " 10 év átállási idő". De ez érdekli a gürcölő munkást?
  Ha az állatokat igazán védeni akarják, akkor ajánlom, hogy a zordabb idő beköszönte után járják az utcákat és a beteg, éhes kóborkutyákat és macskákat hozzák be az utcákról. Másodsorban pedig a propagandafilmüknek megfelelő munkát végezzenek, ha már ezt reklámozzák.
  Remélem az emberség kerekedik felül most az egyszer!!!”
 • 132. Bill42 2008. szeptember 11. 21:36
  „Négy Mancs!
  Emberek!!! Mikor lesz egy keményfaszu ember aki ezt a három Kurtizánz a Dunába löki.Most percekkel ezelőtt néztem a Szmpont müsort ahol kiderült, hogy ez a 3 fiatal kurva az Osztrák és Német multik fizetik.Lefizetik, hogy a saját nemzete ellen csináljon propagandát hamis ,külföldön készült filmfelvételekkel.Szomoru, hogy magyar anya ilyen kurvákat hozott a világra. Kutassuk fel hol élnek,hol találhatók fel és vonjuk felelőségre.
  Az ilyen mocskokat ---miközben zabálják a magyar libamájat--- kikőtném a kecském mellé a füves ,parlafüves rétre és zabáljon gyepet.Mocskos RINGYOK.”
 • 131. libamáj 2008. szeptember 11. 18:44
  „Nagyon helyes, hogy a Négy Manccsal fizettetik meg a munkábók kidobott emberek az elvesztett keresetet és a felvett hiteleket.
  Az állatvédők már azt sem tudják, hogy mit kezdjenek a hülyeségeikkel.Inkább az emberek életét megkönnyítő tennivalókat keressék.
  Miért lehet mindenkinek beleszólnia azokba a dolgokba, ami nem tartozik reájuk??
  Ezek félresikerült életű emberek!”
 • 130. krissssz 2008. szeptember 11. 12:32
  „A libatömésnél TÉNYLEG (?) humánusabb, hogy az állatot, legyen az bármilyen, összenyomorítva, a hőségben szállítják a vágóhídra, vagy üzembe, és ott végeznek tömegmészárlást. Valóban oda jutunk, hogy nem lehet megölni a csirkét, disznót, stb.
  Amúgy ettől még nem fog megoldódni a probléma, ugyanúgy lehet majd hízott libamájat kapni, csak aki talpon marad, még jobban megszedi magát.”
 • 129. GABIANYA........ 2008. szeptember 10. 23:49
  „Szégyen ,hogy a magyar saját magát teszi tönkre majd megint jöhetnek a beteg kinai csirkék és libák,Mert ugye az állatvédők tönkreteszik a legjobb magyar gyárat.Ráadásul a termékeik is szuperek.Ők mit esznek???Vegák?? ha növényt esznek pl káposztát fel lehet őket jelenteni mert kivágják a földből és ez fáj a növénynek is?Azt az eggyet nem értem mért jobb a kinai mint a magyarAZT A SOK ADÓKIESÉST AMIT A HUNGERIT ZRT FIZETETT A MAGYAR ÁLLAMNAK MÉRT JÓ TÖNKRETENNI?EZEK A GYAGYÁS ÁLLATVÉDŐK,TULZÁSBA VISZIK SAJNOS AZ EMBEREKET NEM VÉDIK ENNYIRE.ÉS AZ A SOK MUNKANÉLKÜLI AKIT ELKÜLDTEK E MIATT.FUJJ UNDORíTÓ AMIT A NÉGY MANCS MŰVEL.JOBB A KINAI??????EGYÉK MEG@”
 • 128. szentesi tanár 2008. szeptember 10. 22:05
  „Nekem az a véleményem, hogy kell és lehet is állatvédelmi szempontokat érvényesíteni, csak időt és módot kell adni ezek kivitelezésére. Agressziv fellépésre, prompt fenyegetésre csak hasonló válasz remélhető - én legalábbis így tapasztaltam az élet más területein.

  A Hungeritnél látni való, hogy rengeteget költenek pl. a higiéniára, mert a versenyképességük miatt ez szükséges. Ha a vásárlói trend egyre inkább elutasítja majd a jövőben a kényszertömést, arra is biztosan meglesz (lenne) a reakciójuk. Én itt viszont nem a fogyasztói igényt, hanem a "Négy Mancs" érezhetően érdekvezérelt, radikális, és minden körültekintés nélküli nyomásgyakorlását látom, amely inkább kontraproduktív lesz mint eredményes, emellett sok embert szembefordít egymással és magával az egész állatvédelemmel is. Ez pedig szerintem rombolás, és mint ilyen, esztelenség.

  Egyébként nehogy azt remélje bárki, hogy ha a kényszertömés elleni akció eléri célját (ami - szerintem - élelmiszer-iparunk egyik sikerágazatának meggyengítése), akkor majd véget ér a "Négy Mancs" ámokfutása. Következik a disznóvágás. Olvassunk csak bele az EU-s oldalukba, mire fókuszálnak Kelet-Európában:

  "OUR FOCUS - EASTERN EUROPE - PIG SLAUGHTER
  In Romania (and Bulgaria) there is a traditional slaughter of one or two pigs in the backyard of countryside citizens some days before Christmas. It is not a sacrifice in the religious meaning, as the killing itself is not the final purpose but the consumption of the meat by the families. This slaughtering is done without stunning. It is said that there are 1.5 millions of pigs slaughtered per year. This practice is clearly against existing EU Law, the so called "acquis communautaire´..."
  http://www.vierpfoten.eu/website/output.php?id=1298&language=1

  Amennyire jól értem a HÁZI, NEM NAGYÜZEMI disznóvágásról van szó, amit nagyjából nálunk is úgy végeznek, mint az említett országokban. Egyelőre...”
 • 127. Virizlay Gyuláné 2008. szeptember 10. 19:50
  „Szégyen-gyalázat, hogy a" Négy Mancs " emberek tömegeinek a
  megélhetését tette kockára, akik valószínűleg fillérekért dolgozhattak több műszakban.
  A kutya menhelyekkel stb.. kellene foglalkozniuk, hogy ne sikkasszák el a pénzt az üzemeltetők és megfelelő körülmények között tartsák a szerencsétlen állatokat, vagy láncra vert kutyákkal, ami valóban embertelen.
  Nekem is az a véleményem, hogy ez egy direkt intézkedés volt, valószínű, hogy valami külföldi szemétnek akarnak helyet csinálni, bármi áron. Remélem meg fog akadni a torkukon.”
 • 126. minimálbér 2008. szeptember 09. 23:08
  „Természetesen kérdőjel van a mondat végén:
  Pereskedjen az elbocsátott, gondoskodjon magáról és kaparja ki magának a gesztenyét?”
 • 125. minimálbér 2008. szeptember 08. 18:11
  „Vezetőink nem törődnek a dolgozó és a nélkülöző rétegekkel. Munkához, tisztességes bérhez, emberhez méltó megélhetéshez kellene juttatni az embereket, helyette a szegénységért a szegényeket, a munkanélküliségért a munkanélkülieket, a nélkülözésért a megélhetési gondokkal küszködőket teszi felelőssé, mondván, ,,nem gondoskodnak magukról".
  Pereskedjen az elbocsátott, gondoskodjon magáról és kaparja ki magának a gesztenyét!”
 • 124. Hajdú Károly 2008. szeptember 08. 17:21
  „Hasonló eggyesületeket mint, a négymancs meg környezet védők meg sorolhatnám mikor tünnekel ijen ijen szarháziak az országból munkanélküli van bőven.inkáb mennének őkis dolgozni habár vanbőven az országba hogy ijenmarhákat támogatnak mert nemtudják mi az a ! Munkanélküliség.hejjeslem a kártéritést nehadjátok magatokat melósok. hakel csapjátok agyon őket segitekis. üdv.27ezerért 50%roknyugdijas 18éve ebbe a kizsákmányoló rendszerbe”
 • 123. Felháborító 2008. szeptember 08. 16:30
  „Bocs´ 2008-ra "csak" 1 milliót kaptak.”
 • 122. Felháborító 2008. szeptember 08. 16:12
  „A Négy Mancs 2007-re 17 milliós, 2008-ra 1,6 milliós támogatást kért az NCA-tól!

  2007-re kapott 400 ezret, 2008-ra 1,6 milliót!

  http://www.nca.hu/BWS/search.php”
 • 121. Ki hazudik? 2008. szeptember 08. 09:43
  „Az állatvédők évekkel ezelőtt levelet írtak a Hungeritnek, de választ nem kaptak. Magyar úr nem tud ilyen levélről. Kidobta a kukába?”
 • 120. bárány 2008. szeptember 08. 08:21
  „A négy mancsot szerintem is a multik mozgatják széplassan mindent bezárnak előbb felvásárolják a gazdaságosan működő ipart majd kis idő múlva bezárják s ide hozza a saját termékét megveteti velünk lásd cukorgyárak növényolajgyárstb.Mindezt a mindenkori felelős kormány asszisztálása mellett jónagyokat szakítva a privatizációs bevételekből. Igy készülnek többek között nálunk a milliárdosok így lesz a nép szolga a saját hazájában.Ugyanez elmondható minden területen.S ez így lesz míg a nép észre nem tér.Csak félő hogy már késő”
 • 119. Nemzet 2008. szeptember 07. 23:09
  „A kétkezi dolgózónak már nem elég a két keze. Jó lenne, ha a lábunk fogásra, munkára alkalmas lenne, mint a majmoknak. Akkor még többet lehetne követelni tőlünk. Néhány emberszerető állat ekkor megalapíthatná a Négy Kéz társaságát, pusztán embervédelemből. És akkor lehetne vitatkozni, lobbizni, pereskedni, fenyegetni, robbantgatni, és ami legrémísztőbb, törvényt hozni. Csakhogy ez veszélyes vállalkozás. Ld. utópia: 12 Majom Hadserege.”
 • 118. Nemzet 2008. szeptember 07. 23:09
  „A kétkezi dolgózónak már nem elég a két keze. Jó lenne, ha a lábunk fogásra, munkára alkalmas lenne, mint a majmoknak. Akkor még többet lehetne követelni tőlünk. Néhány emberszerető állat ekkor megalapíthatná a Négy Kéz társaságát, pusztán embervédelemből. És akkor lehetne vitatkozni, lobbizni, pereskedni, fenyegetni, robbantgatni, és ami legrémísztőbb, törvényt hozni. Csakhogy ez veszélyes vállalkozás. Ld. utópia: 12 Majom Hadserege.”
 • 117. Tacsi 2008. szeptember 07. 18:02
  „KOMMENT írta:
  "Egy kilogramm első osztályú máj ára egy év alatt 1800-2000 forintról 1500-1600 forintra esett vissza. A másodosztályúért már csak 1200, a harmadosztályúért 850 forintot fizetnek. Nőtt az úgynevezett árrés is: a tömni való libát ma is kilogrammonként 360 forintos áron adják ki a tömőkhöz, de míg a hízott libáért korábban 305 forintot fizettek kilónként, ma csak 290 forint az ára."

  Vahren! Ezt én is bemásolhattam volna!
  http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9181995&la=82303638

  sárdobálás írta:
  "A magyar kormány nem csak mulasztott, de rá is játszott:
  http://www.nol.hu/cikk/367290/
  "A fokhagyma után hamarosan egy újabb hungarikumot, a libamájat is kiszorítja az európai piacról kínai konkurense. Az ázsiai országban ugyanis sorra létesülnek az óriási, libatartásra és -feldolgozásra szakosodott vállalkozások. Az egyik ilyen társaság születésénél éppen Medgyessy Péter utazó nagykövet bábáskodott."
  Írták 2005-ben, amikor még lehetett volna valamit tenni a magyar libamájért."

  Meggyőződésem, hogy a hanyag kormányzatnak köszönhetjük a munkanélküliséget. A libatömők és a feldolgozók is elgondolkodhatnak majd rajta.”
 • 116. KOMMENT 2008. szeptember 07. 17:54
  „Újsághír 2003.03.20 Népszabadság
  Egy év alatt a korábbi 70 család közül 25 abbahagyta a libatömést Eleken. Sipos Sándor, a térség libásai által alakított érdekvédelmi szervezet vezetője szerint a tavaly januárban alakított érdekképviselet nem váltotta be a hozzá fűzött reményeiket: nem sikerült a libatömők számára jobb alkut kötni a felvásárlókkal. Bár valamennyi nagyobb feldolgozót sorra jártak, nem tudtak jobb árakat, ellenőrzött, objektív minősítést kiharcolni.
  Egy kilogramm első osztályú máj ára egy év alatt 1800-2000 forintról 1500-1600 forintra esett vissza. A másodosztályúért már csak 1200, a harmadosztályúért 850 forintot fizetnek. Nőtt az úgynevezett árrés is: a tömni való libát ma is kilogrammonként 360 forintos áron adják ki a tömőkhöz, de míg a hízott libáért korábban 305 forintot fizettek kilónként, ma csak 290 forint az ára.
  Így a megnövekedett minimálbért sem éri el a libatömő családtagok jövedelme. Nincs azonban sok választásuk, legfeljebb az önkormányzathoz mehetnek az emberek korlátozott számban közmunkásnak. A helyzet javulására sincs kilátás: jobb árral nem kecsegtetnek a feldolgozók, miközben az európai uniós belépéssel újabb szigorításoknak, költségnövekedésnek nézhetnek elébe a libatömők.
  Megmaradt azonban a környezetvédelmi szigorítások fenyegetése. Nemcsak Eleken, hanem a térségben Kevermesen, Kétegyházán, Lökösházán, Újkígyóson is sokan foglalkoztak töméssel. A jövőben nagyobb jelentősége lesz, hogy a térség a Maros hordalékkúpján egy stratégiai édesvízkészletet jelentő vízbázis fölött van. Emiatt mind a szalmás trágyát, mind a hígtrágyát úgy kell tárolni, hogy káros anyagai ne juthassanak a talajvízbe. A jövőben a szántóföldre sem lehet kijuttatni ezt a trágyát. Egyelőre nincs olyan hely, ahol átvennék és szakszerűen feldolgoznák, ugyanakkor a libatömés jövedelmezőségét végleg aláássa, ha szakszerű trágyatárolókat kell építeniük a gazdáknak.

  EGYSZERÜEN NEM GAZDASÁGOS”
135 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesi kórház: a biztos szerint nő a bizonytalanság

Szentes - Betegeket utasítanak el egyes kórházak a finanszírozás hiányossága miatt, de Szentesen ez… Tovább olvasom