Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Petőfi Szálló: elkezdődött a várva várt felújítás

Szentes - A közművek kiváltásával megkezdődött a szentesi Petőfi Szálló rekonstrukciója. A felújítás miatt egy napra a távfűtést is leállítják a főtéri háztömbben. Tavasszal a Petőfi utca egy szakaszát is teljesen le kell majd zárni, mert egy gerincvezeték a hotel köré tervezett közműalagút útjában van.
Ha nem is nagy csinnadrattával, de elkezdődött a szentesi Petőfi Szálló felújítása. Napról napra egyre hosszabb csőrendszer éktelenkedik a patinás szállóépület utcai homlokzatán. Hogy ez ideiglenes szerkezet, azt a vak is láthatja, de hogy milyen célt szolgál, arról a városi távhőrendszert működtető cég vezetőjét kérdeztük. – A beruházó megbízásából azt a gerincvezetéket váltjuk ki így, amely a szálló pincéjében fut, és a Kossuth tér 5. szám alatti fehér házat látja el hőenergiával. A szállóépület alapjának tervezett megerősítése miatt van szükség erre az elterelésre – mondta lapunknak Döbrőssy Iván. A Szentes Városi Szolgáltató Kft. ügyvezetője hozzátette: a kiváltás miatt a karácsonyi hét derekán néhány órára le is kell majd kapcsolni a fűtést a főtéri háztömbben. Úgy tervezik, hogy akkor hajtják ezt végre, amikor a legenyhébb lesz az időjárás. Amint arra lehetőség lesz, a távhővezetéket a szálló körül kialakított közműalagútban fektetik majd le.

Nem mindennapi elterelő művelet: becsövezik a patinás szállóépület homlokzatát – hosszú idő után végre elkezdődött a rekonstrukció. A szerző felvétele
Nem mindennapi elterelő művelet: becsövezik a patinás szállóépület homlokzatát – hosszú idő után végre elkezdődött a rekonstrukció. A szerző felvétele

Korábban a helyi sajtóban már megjelentek felhívások, amelyekben a generálkivitelezésre szerződött Arcadom Zrt. alvállalkozókat keresett a környékről. Zsohár Árpád, a beruházó Pendola tulajdonosa azt is bejelentette, hogy ők már letették az asztalra az 1,9 milliárd forintos önrészt, így megkezdődhetnek az építési munkák. A rekonstrukció egyik sarokpontja a már említett közműalagút, amely helyet szabadítana fel a pincerészben. Ennek kiépítéséhez a Petőfi utca egy szakaszát teljesen le kell majd zárni, tudniillik egy 5 méteres mélységben fekvő szennyvíz-gerincvezetéket is arrébb kell helyezni. Mivel abban a mélységben úgynevezett nem stabil iszapban fut a szennyvízcső, különleges eljárást igényel a kiváltása.

– Még nem állt össze véglegesen az alvállalkozói gárda. A szentesi és Csongrád megyei médiában megjelent felhívásra mintegy 15 vállalkozó jelentkezett a térségből. A pályáztatásoknál őket is megkeressük majd, feltéve, ha rendelkeznek megfelelő referenciával és létszámmal – nyilatkozta lapunknak Erdélyi Lajos. Az előkészületek kapcsán a Pendola-Szentes Kft. ügyvezetője hozzátette: a munkálatok már megkezdődtek, az elektromos, távközlési és távfűtési közművek kiváltása folyamatban van, és rövidesen az építési munkálatok is megkezdődnek. Arra vonatkozóan, hogy a befejezés eredeti, 2011. november végi határidejét módosították-e, Erdélyi Lajos azt válaszolta, a kivitelezési szerződés szerint a kivitelezés ideje 14 hónap, amelyet az építési tevékenység megkezdésétől számolnak.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Power 2010. december 31. 16:02
  „Mától éppen 47 év maradna a szálló üzemeltetésére... ha késze lenne. A város egykori büszkesége évtizedek óta romokban hever. Ez lesz Szirbik öröksége.”
 • 24. studyfy 2010. december 30. 13:14
  „A Petőfivel kapcsolatban ne legyen már tehetetlen, minden rajta van a neten! Farkas úrral kapcsolatban: fele annyit sem beszélt (2 perc 10 másodperc);-). Ez az eredménye az állás halmozásnak.
  Empátia érzékkel tényleg rendelkezem, de azért politikusnak nem mennék. Elég azt a sarat magamról letisztítani, amit magam szedek fel, nincs szükségem mások sár dobálására. Nem kell túlzásba esni, én nem azt írtam, amit a számba akar adni. Csak látom más települések, városok működését, fejlődését vagy azok elmaradását és ezeket összehasonlítva nem állunk rosszul. Ezzel - előre mondom, megelőzve Önt - nem azt akarom mondani, hogy Szentesen minden tökéletes, de relative nem rossz. És ezt mondják más helyről érkező vendégeim, ismerőseim, barátaim akik azt sem tudják milyen színű a város vezetése. És ezzel mondandómat lezártam. Boldog Új Évet!”
 • 23. éljenszentes 2010. december 29. 22:56
  „Önt a Jóisten is politikusnak teremtette!
  Sokat és szépen beszél, a konkrétumokat kerüli (lásd. Petőfi ügy), mindenkit biztosít afelől, hogy a testületet mi választottuk, mind rendes, tisztességes emberek, a polgármester felkészült (ennyi év után már a kisujjában van), és ennél csodálatosabb dolog nem is történhetett volna velünk, szentesiekkel, minthogy ők értünk élnek és mi őértük.
  (Most hallottam, hogy Farkas Úr idén kerek 5 percet beszélt a parlamentben? Remélem kifizették a munkáját.)
  Kérem, miattam ne veszítse el a kisvárosi politikába vetett hitét, és fogadja el, hogy sokan osztják nézeteimet.”
 • 22. studyfy 2010. december 29. 21:09
  „1. pont: Nem jól emlékszik. A Pálmások megegyeztek a választások előtt, hogy a polgármesteri székért Karikó indul, de a kompenzációs listán Horváth lesz az első, ha nem Karikó nyer.
  2. pont: Ezzel a körmondattal mit akar mondani? Ez nem volt kérdés!
  3. pont. Ez magán ügy, hogy akar-e politikus lenni. Ezt a képviselő testületet a lakosság választotta, tehát nincs jogom elvitatni jogosságukat. És becsülöm mindegyiket, mind addig, míg tenni akarnak a város jobbításáért és nem a párt érdekeit képviselik, mindenki képessége szerint. Pl. a jobbikos Szabó úr nagyon kellemes meglepetés: igyekszik felkészülni és ésszerűen indokol. Ugyanúgy elismerem a munkáját, mint Szirbik szakmai tudását. Nem véletlenül említette meg Kósa Lajos Szirbik nevét többek között, mint az ország egyik legjobban felkészült polgármesterét. Molnárné Tóth Györgyi és társai nevében viszont kikérem, hogy a frakciójukat bagázsnak nevezze. Az általam nem annyira kedvelt Halmai, úgy kiosztaná a fejét ezért a megjegyzésért, hogy nem tenné zsebre!”
 • 21. éljenszentes 2010. december 29. 19:36
  „Maradjunk a tényeknél:
  1. Horváth Pista bácsi a képviselőtestületben ül, holott nem nyert sem a választókörzetében, sem kompenzációs listáról nem jutott be (csak később csereként beállt Karikó helyére).
  Ugye jól emlékszem!
  2. Nem minden diplomás ember díszpolgár vagy képviselő és nem minden képviselő diplomás.
  3. Én konzervatív beállítottságú vagyok, van véleményem, de nem lennék soha politikus, mert nem elég vastag a bőr az arcomon. Továbbá a helyi fideszes bagázzsal nem szívesen mutatkoznék nyilvános helyen.
  Én higgadt vagyok, Ön az, aki vagdalkozik.”
 • 20. studyfy 2010. december 29. 18:01
  „Emberismerete = 0
  Egyik közeli rokonom jól ismeri Horváth Istvánt és neki jobban hiszek, mint Önnek, egy vagdalkozó személynek. Műszaki és közgazdasági diplomája, vezetői képességei és emberi magatartása igen is megbecsülést érdemel. Tudomásom szerint nem az MSZP színeiben indult, én sem az MSZP-re szavaztam. Egy embernek a qualitásait nem a pártszimpátiája határozza meg. De a valóság - úgy látom - Önnél nem sokat jelent.
  4-7 soraival egyetértek. Jobb ha tudja, a nagyobb kaliberű előterjesztéseket szakemberek készítik elő, nem a testületi tagok írják. Ez is mutatja, hogy mennyire tájékozatlan, de fenntartja magának a jogot értékítéletre. Remélem, hogy a konzervatív oldalt - amelyhez közel érzem gondolkodásom - nem csak ilyen személyek, mint Ön testesítik meg.”
 • 19. éljenszentes 2010. december 29. 15:01
  „Kedves Horváth István szimpatizáns, egyben MSZP-szavazó!
  Nem mindegy, hogy kit dicsérünk és kit kritizálunk.
  Én a saját értékrendem szerint teszem ezt, Ön a saját meggyőződése, esetleg érdeke szerint.
  Mindkét oldalon vannak politikai hiénák, akik érdemtelenül, senki által meg nem választva kerültek különböző bizottságokba vagy netán a testületbe. Horváth a Kisérben indult, nem sok sikerrel. Ez őt semmiben nem akadályozta. Rébeli az Apponyi téri körzetben, hasonló vereséget szenvedett. Ő is kapott egy helyet. Hogy a Szűcsről ne is beszéljünk, akinek amorf alakja mindig belesimul egy jólfizető székbe.
  A Petőfi ügyét vagy egy városfejlesztési koncepció kidolgozását Ön kinézi ezekből a megélhetési politikusokból?
  Én nem.
  Persze attól még szeretheti őket!”
 • 18. studyfy 2010. december 29. 13:39
  „Nem is akarok. Ha olyan okos, keresse meg!
  Nem értem, mi ez a tisztesség? Egyeseket lehet szidni szabadon, másokat még dicsérni sem, mert fél az a ügyvédeitől? Ha-ha-ha .... Jól írtam a 12 hsz-ben: messze él Ön a realitástól.”
 • 17. éljenszentes 2010. december 29. 11:00
  „Még mindig nem válaszolt a kérdésemre.
  Neveket nem mondok, mert ki tudja, ki az ügyvédjük.”
 • 16. studyfy 2010. december 29. 00:36
  „Talán 3 nevet kérhetek, akikkel kapcsolatban az említettek megállják helyüket?”
 • 15. éljenszentes 2010. december 28. 23:28
  „"Szeretet, becsület, tisztelet"...Valóban, ezek emberi értékek (ismerem ezt a fogalmat), de nem erről szól a Petőfivel kapcsolatos kommentem és eszembe nem jutna ezeket a fogalmakat Szirbikkel, Horváthtal vagy Zsohárral összefüggésben használni...

  Keresem, kutatom ezt az Ön által említett 50 évre szóló szerződést a neten, de sehol semmi nyomát nem találom.
  Továbbra is kíváncsian várom válaszát, vagy valakiét, aki tud erről valamit.”
 • 14. studyfy 2010. december 28. 22:42
  „Elég szomorú, hogy olyan emberi értékek, mint szeretet, becsület és tisztelet Önnél rózsaszín rizsa. Egy naiv embertől pedig ne kérjen felvilágosítást, mert képes lesz félrevezetni.”
 • 13. éljenszentes 2010. december 28. 20:56
  „Én igyekszem követni a híradásokat, de nem hallottam erről az 50 éves szerződésről.
  Lehet tudni, hogy ki fogja üzemeltetni?
  Elnézést, hogy ön tájékozottabb, esetleg bennfentesebb ebben az ügyben, én csak a véleményemet írtam le, és ha megengedi, a véleményem mit sem változott.
  Egyébként Ön mintha kissé naív lenne: az nem érv, hogy "sokan szeretik" a Petőfi ügyét és Horváth Urat "tiszteletik és becsülik". Ez rózsaszín rizsa.
  Szóval kinek a pénzén/hiteléből épül a szálló?
  Ki fogja üzemeltetni?”
 • 12. studyfy 2010. december 28. 20:09
  „11. Nagyon messze van gondolkodása a realitástól.
  - én úgy tapasztaltam, hogy Szentesen nem egyedül csak Szirbik Imre akarja/szeretné, ha a Petőfi Szálló felújítása sikerülne,
  - Önt sem akadályozza meg senki, hogy egy multi cég vezérigazgatói székébe kerüljön, csak a szigorú pályázati feltételeknek és az elvárásoknak meg kell felelni, és utána a "szemétdombról" Ön is kapargathatna (én úgy tudom különben, hogy a Kontavill dolgozói tisztelték és becsülték Horváth urat),
  - a szálloda üzemeltetése és bérbe adása 50 évre már rég megtörtént. Érdemes néha tájékozódni, mielőtt tanácsokat osztogatunk.”
 • 11. éljenszentes 2010. december 28. 15:32
  „Szentesen csak egy koncepció létezik, ami a városfejlesztést illeti: amit Szirbik egyszemélyben kitalál.
  A többi képviselő csak azért ül a testületben, hogy igent mondjon vagy egy halvány nemet, a lényeg, hogy mindenki közben sütögethesse a saját pecsenyéjét.
  A Petőfi Szálló ügye presztízskérdés Szirbiknek úgy, ahogy a Kossuth utca "redestrukciója" is az volt ( a rekonstrukció ellentéte).
  Valószínűleg kap nyugdíjazásakor egy díszpolgári címet, hasonló díszpinty lesz, mint Horváth Pista bácsi, akinek szintén sikerült elég vagyont összekapirgálnia a szemétdombon.
  A szállodát ne féljünk odaadni szállodaláncot üzemeltető, nyereségérdekelt cég kezébe (ha valaki persze be meri vállalni), mert egy önkormányzati (rész-)tulajdonú szálloda sosem lesz nyereségérdekelt, csak a hatalom örökös veszteséges bástyájaként fogja a várost nyomorgatni.”
 • 10. Gábor_mester 2010. december 23. 20:22
  „Amikor én még kissrác voltam, és azt a sok-sok feltúrt utat láttam Szentesen, titkon mindig reméltem: egyszer csak megtalálják valahol Attila sírját. E´kezték ugyi a felujjittást. Mikó máskó, ha nem télen???
  Talán most sikerül! A nem stabil iszap für alle fälle reménykeltő!
  Bugajakab for President! És Mary (More?) Kveszcsön!”
 • 9. becsei.sandor 2010. december 21. 19:48
  „Okos gyerek,te a bugajakab-éljenszentes neveiddel a saját helyed kell,hogy megtaláld. Talán a har-
  minckét nevű Ságvári Endrét ha felveszed.Másfelől neked az egyszerűség kedvéért csak :Csókolom
  Sanyi bácsi vagyok.”
 • 8. bugajakab 2010. december 21. 16:29
  „Oké Sanya!

  Próbálom megtalálni a helyed. Esetleg megpróbálkozhatnál stand up comedy -vel nyugdíjas klubokban és szoc-otthonokban megrendezett tehetségkutató rendezvényeken nevezni. Ilyen páratlanul (sarlóval és kalapáccsal) pallérozott éles elmével kigyúrt megnem-értett zseni nem veszhet el egy regionális napilap pletykarovatában!
  Szorítunk neked, majd küldünk sms-t is!
  Hajrá Sanyi!”
 • 7. becsei.sandor 2010. december 21. 15:29
  „Nem probléma a hiányzó 1,9 milliárdod,csak egyetlen egy,valamire használható értelmes gondolatot
  próbálj meg valahonnan összekaparni.Akár vissza szökhetsz Öszödre,akár összefoghatsz másik ön-
  magaddal,éljenszentessel,de legalább egy használható nick nevet keressetek magadnak.”
 • 6. bugajakab 2010. december 21. 14:09
  „Mivel sajnos nem tudok (egyéb gazdasági okok miatt... de ezt most ne részletezzük) lerakni az asztalra 1.9 milliárd forint ,,bánatpénzt" így nincs erkölcsi alapom ahhoz, hogy bármilyen véleményt is nyilvánítsak a beruházásról. Viszont a megnyitó ,,sztárvendégének" személyéről konkrét elképzelésem van, de nem árulom el, hogy ki az.
  Úgysem fogjátok kitalálni !!!”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a szentesi uszoda vezetője

2,5 milliós veszteséget okozott a szentesi strandot működtető társaságnak az októberi medenceprobléma. Tovább olvasom