Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Petrát a színház helyett az élő adás kárpótolja

Néhány hete egy kedves, mosolygós, szőke lány miatt is érdemes figyelemmel követni a Család-barát magazint az M1 műsorán. F. Tóth Petra az orvosmeteorológiai rovatban tűnik fel. Sokak számára ismerős lehet Szentesen is, hiszen a most 24 éves hölgy ide járt a drámai tagozatra. Megkérdeztük, hogyan vezetett az útja a Duna TV-hez és az MTVA-hoz?
- Kezdjük talán ott, hogy 2003-ban kiskunfélegyházi lányként azért jelentkeztél a szentesi gimnázium irodalmi-drámai tagozatára, mert színészi ambícióid voltak?
­- Már kiskoromtól kezdve szavaló és prózamondó versenyekre jártam, ahol olyan emberek zsűriztek, mint például Bubik István, aki egyébként mint kiderült, édesapám katonatársa volt. Sokan biztattak már korábban is, hogy az előadói vénámmal kellene kezdenem valamit, de amikor találkoztam a Vörösmarty Mihály emlékére szervezett szavalóversenyen a művész úrral, olyan hatást tett rám és úgy biztatott, hogy akkor, ott elhatároztam, színésznő leszek. Ezek után jelentkeztem a Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatára. Nagyon szerettem a verseket és a színdarabokat, de igazán az volt a kihívás, hogy a műveket életre keltsem, hogy kiálljak emberek elé.

Petrát a színház helyett az élő adás kárpótolja.
Petrát a színház helyett az élő adás kárpótolja.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
- Milyen emlékeket őrzöl a gimis éveidről, Szentesről? Akkoriban volt szerencsém a gólyatáborban találkozni veled, s azt nyilatkoztátok két osztálytársaddal, hogy a drámaisok nagyon gyorsan összebarátkoznak.

- A legfontosabb emlékem az, hogy ott váltam igazán önállóvá, felnőtté. 14 évesen elköltözni a szüleidtől és megtanulni, hogy magad intézd a dolgaidat, rákényszerít arra, hogy a gyermeki mivoltodból kibújj. De természetesen ennek pont annyi előnye van, mint hátránya. Ha az ember alapvetően egy extrovertált típus, könnyen megy a barátkozás. Az hogy az ilyen barátságok megmaradnak-e, már egy másik kérdés... Nekem maradt ilyen barátságom, Boros Réka alattam járt egy osztállyal, ő azóta már szerepelt a Csillag Születikben és van is egy saját zenekara, az Alibi együttes. A másik jó emlék az, hogy olyan tanáraim voltak, mint például Sineger Julianna, aki beszédtechnikát tanított, László Zoltán tanár úr, aki megszerettette velem a színjátszást és Perjésné Dósa Erzsébet tanárnő, akitől méltóságot, tiszteletet tanultam, valamint Majtényi András tanár úr, akinek jó lelke és csupa szíve nélkül nehéz lett volna átvészelni az énekórákat.

- A későbbiekben mennyire lebegett az a cél a szemed előtt, hogy színi pályára kerülj? Azért is kérdezem, mert szerepeltél egy filmben, az Álom.net-ben.
- Kétszer is jelentkeztem a Színművészeti Egyetemre, először a színész szakra, de Máté Gábor kiejtett az első rostán, majd a televíziós-műsorkészítő szak második rostáján pottyantam ki. Hiányzik nagyon és igazából bánom, hogy nem próbálkoztam tovább, és lehet, hogy csak egy örök álom marad a színészkedés az életemben, de soha semmiért nem adnám vissza azt a 4 évet, amikor hihettem abban, hogy gyakrabban fog a szívem a torkomban dobogni, hogy egyszer több száz ember előtt fogok játszani. Úgy gondoltam, az Álom.net egy esély arra, hogy újra visszakerüljek a színház, a színjátszás világába. Természetesen jó élmény volt, de számomra ez csak egy kaland, amit kipróbáltam, s nem hiszem, hogy a nevem ezzel a filmmel fog bevésődni a köztudatba.

- Hogyan jött a tévé?

- Két évvel ezelőtt jelentkeztem gyakornoknak a Duna Tv-hez, majd fél év után társszerkesztő lettem a Duna Tv Kívánságkosár című műsorában, tavaly pedig az MTVA sajtófőnöke, Lencsó Rita ajánlott fel egy munkát a Sajtóirodában, amit elfogadtam és azóta itt tevékenykedem. Szeretem a kollégáimat és ezt a munkát. Néhány hónappal ezelőtt érkezett egy megkeresés az M1 Család-barát című műsorának orvosmeteorológiai rovatához. Elmentem néhány próbafelvételre, a következő héten már azon kaptam magam, hogy heti rendszerességgel szerepelek az élő adásban. Így tehát a televízión belül több munkát is ellátok, amit nagyon élvezek.

- Igényelt ez a képernyős feladat speciális felkészülést? Kolléganőd, Onyutha Judit segít neked a tapasztalataival?
-­ Mielőtt elkezdtem a konkrét élő adásokban szerepelni, találkoztam az OMSZ végzett időjárás-jelentőivel, akik felkészítettek. Az első adás előtti éjszaka nem tudtam aludni, aztán elkezdtem megnyugodni és picit hozzászokni, de a teljes nyugalom még mindig nincs meg bennem. A munkám ezen része picit kárpótol a színház iránt érzett hiányérzet miatt, mert adás előtt a szívem ismét a torkomban dobog. Onyutha Judittal már az első naptól kezdve jó viszonyban vagyunk, sokat mesélt nekem arról, hogy neki mennyi idő kellett ahhoz, hogy hozzászokjon az élő adáshoz és hogy milyen technikákkal próbálta magát megnyugtatni. Amióta tudom, hogy orvosmeteorológiai rovatban szerepelek, bújom a szakkönyveket, hogy megtudjam, hogyan lehet az időjárás okozta negatív érzékszervi hatásokat kiküszöbölni. Korosztálytól függetlenül érdemes megfogadni a tanácsokat, mert sok kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat.

­- Mikor lehet téged látni ebben a műsorban, milyen időközönként jelentkezel? Mi lenne számodra igazán közeli tévés feladat?
-­ A Család-barát című magazin műsor minden hétköznap 10:40-től, az orvosmeteorológiai rovat 11:45-kor kezdődik, változó, hogy mely napokon szerepelek. Szeretném a szakmai ranglétrát fokról fokra megmászni, bármi is lesz a következő feladat, állok elébe, mert ha már a színházban nem tudok úgy alkotni, ahogy azt én szerettem volna, akkor talán majd a képernyőn.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rímelni, rajzolni hív a múzeum

Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából a Koszta József Múzeum rímfaragó és rajzpályázatot hirdet 5-10, és 11-16 éves gyermekeknek. Tovább olvasom