Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Pillár-virágokkal nyertek

Szentes - Kecskeméti diákok sikeréhez járult hozzá a szentesi növénynemesítő, Pillár József.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Bács-Kiskun megye székhelyén nemrég rendezték meg a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség közreműködésével az országos Mirbest Ifjúsági Szakácsolimpiát, ahol a házigazda, a kecskeméti Széchenyi-középiskola csapata – talán a Szentesről származó ehető virágoknak is köszönhetően – a dobogó legfelső fokára állhatott. A végzős tanulók, Molnár Viktor és Dudás Nikolett szakács, valamint Kis Dániel cukrász egy kétnapos megmérettetésen utasította maga mögé a többieket. Az első napon hidegtálakat alkottak, ezt követően őzből, halból és kacsából kellett ízletes és szemet gyönyörködtető fogásokat készíteniük – mesélte Viktor. Az ehető virágok színessé teszik az ételeket, tapasztalatai szerint hazánkban egyelőre inkább csak a fővárosban használják, külföldön sokkal elterjedtebb.

Hidegtálat és főfogást díszítettek a szentesi virágok. Fotó: DM/DV
Hidegtálat és főfogást díszítettek a szentesi virágok.
Fotó: DM/DV

Az egyik felkészítő pedagógus, Zoboki Józsefné elmondta: Pillár József munkáját, termékeit jól ismeri és szívesen használja, a tanárnő annak idején a mestervizsgáján is komoly szerepet szánt a virágoknak. – A szakácsolimpián a gyerekek salátába keverték és dekorációs célra használták. A maradékot megszárítottuk, ezt később sziromként vagy porítva tesszük ez ételekre. Az elért eredmény alapján egyébként a diákok segítőként kiutazhatnak a felnőtt válogatottal a következő szakácsolimpiára.

Fővárosi szállodák séfjei használják

Világbajnokságon, bálokon, társadalmi eseményeken, fogadásokon kóstolhatták már az ínyencek Pillár József ehető virágait. A szentesi kertészmérnök és családja több mint két évtizede foglalkozik a nemesítésnek ezzel az ágával. Dekoratív és finom növényeit a főváros nagyobb szállodáinak főszakácsai gyakran használják különleges fogások elkészítéséhez.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsevő baktérium fertőzte meg Ágit

Kis híján tragédiával végződött egy szentesi kislány esete, akinek kivették a manduláját, majd húsevő baktérium fertőzte meg. Tovább olvasom