Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Pintér Szabolcs külföldről hozta haza a tudását

Szentes - Nem igaz, hogy minden fiatal külföldre akar menni, és hangzatos nevű állásra vágyik – mondja a szentesi Pintér Szabolcs. Több országban dolgozott, de hazajött, és egy ősi szakmát tanul: szíjgyártó lesz.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– Gyakran hallani azt a megállapítást, miszerint ma a fiatalok nem akarnak a két kezük munkájából megélni, illetve hogy az itthon megszerzett tudást külföldön kamatoztatják. Én vagyok rá az élő példa, hogy ez szerencsére nem mindig van így. A jövőmet Magyarországon képzelem el, a pályafutásomhoz szükséges tudást más országban alapoztam meg, és a céljaim érdekében egy ősi szakmát is kitanulok – jelentette ki a szentesi Pintér Szabolcs. Azért tért be szerkesztőségünkbe, hogy elmondja: itthon is terem babér egy fiatalnak.
Szabolcs hamarosan 34 éves lesz, Szentesen született, cukrászként végzett Hódmezővásárhelyen, leérettségizett, és külföldre ment. Svájcban a tanult szakmájában dolgozott, majd német hajók éttermében, utána Londonba vitte a sors, és végül évekig Skóciában maradt. Ott ült lóra életében először, és ez a találkozás a jövőről alkotott elképzeléseit is megváltoztatta.

Szabolcs mindent kézzel készít. A munka így tovább tart, de a termék évtizedekig használható. Fotó: Králik Emese
Szabolcs mindent kézzel készít. A munka így tovább tart, de a termék évtizedekig használható. Fotó: Králik Emese

– Közelebbi kapcsolatba szerettem volna kerülni a lovakkal, meg akartam tanulni a velük való kommunikációt. Kitanultam a Monty Roberts-féle erőszakmentes lóképzést, ennek azóta már oktatója is vagyok. Tavaly tavasszal jöttem haza, akkor gondoltam, hogy tanulok még valamit, ami a lovakhoz kapcsolódik – mesélte. Szentesen megismerkedett egy idős szíjgyártó mesterrel, aki megígérte: átadja neki a tudását. Békéscsabán kétéves OKJ-képzésben vesz részt, az országban máshol talán nem is lehet ezt tanulni, mondta. Szeptemberben 12-en kezdték, ma nyolcan vannak. A szíjgyártó szakmát bárhol lehet hasznosítani, ahol bőrből készült eszközökre van szükség: dísztárgyaktól a villanyszerelők mászóvasára erősített bőrszíjon át övekig, pántokig – sorolta Szabolcs.

– Mindent kézzel csinálok, ugyan tovább tart így a munka, de a kézi varrás tartósabb. Elsősorban marhabőrrel dolgozom, ha jól van elkészítve, és a gazdája gondosan kezeli, évtizedekig tart – állította. Mindenképpen a lóval kapcsolatos feladatok és a kétkezi munka világában, Magyarországon képzeli el a jövőjét, mosolygott a fiatalember. A család támogatja a terveit, hiszen a szülei is nagyra értékelik a kézműves, kiváló minőségű termékeket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turiban kért ruhát a pizsamás fiú

10 percen belül megtalálták a szentesi rendőrök a kórházból szökött fiút. Tovább olvasom