Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Pluszmilliókkal együtt viszik csak el a szemetet a falvakból

Árpádhalom, Eperjes, Nagymágocs - Többmilliós kompenzációt kér a hulladékszállításért 2015-re a közszolgáltató cég. Árpádhalom, Eperjes és Nagymágocs költségvetése nem bírja el a pluszterhet. Mindhárom településen felmerült, hogy esetleg új szolgáltató után néznek.
Levelet kaptak néhány napja azok a települések, amelyeknek a hulladékát az Orosházi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. szállítja el. A kft. ügyvezetője, Csizmadia Gergely azt írta, a kft. a hulladékgazdálkodási szerződésből eredő feladatait csak a településenként kimutatható kompenzáció biztosítása esetén tudja ellátni. Az önkormányzatok 15 napot kaptak arra, hogy jelezzék a társaságnak, hogy a kompenzációt kifizetik-e. A levél végén az áll, amennyiben az önkormányzatok nem jeleznek vissza a cégnek, vagy nem vállalják a kompenzáció fizetését, a társaság felbontja a közszolgáltatási szerződést. A kompenzáció összege településenként eltérő, de mindenütt több millió forintos összeg.

– A településen körülbelül 180 kuka tartalmát viszi el az orosházi hulladékszállító cég. Nekünk 2 millió forint+áfát kellene fizetnünk. Ennyi pluszpénzünk nincs. A lakosságra sem terheljük át ezt az összeget, így sem kevés, amit fizetnek – mondta Szarka Attila, Árpádhalom polgármestere.

Eperjesnek alig több mint 500 lakosa van. Nekik 2 millió 536 ezer 239 forint+áfa összeg kompenzációt állapított meg az Orosházi Hulladékszállítási Nonprofit Kft.

– A település éves költségvetéséhez képest ez az összeg óriási. Magához a szolgáltatáshoz képest is hatalmas, hiszen a kukák száma kétszáz körüli. A szűk büdzséből mi sem tudjuk kifizetni az összeget – tudtuk meg Gyurisné Székely Erika jegyzőtől.

A három település közül Nagymágocsnak kellene a legnagyobb összeget fizetnie, 3 millió 944 ezer 981 forint+áfát, amelynek a végösszege több mint 5 millió forint.

– Nincs rá keretünk, a lakosságra nem hárítjuk át a kompenzációt. Ráadásul szerintünk jogtalan az orosházi kft. pénzkövetelése. A szerződésnek eddig eleget tettünk, de a kompenzációról ott nem esett szó. Ha a kft. veszteséges, azt ne a településeknek kelljen megfizetniük. Mivel ez valószínűleg a rezsicsökkentéshez kapcsolódik, ezért állásfoglalásom szerint a cégnek az államtól kellene kompenzációt kérnie – nyilatkozta a nagymágocsi polgármester, Szebellédi Endre.

Mindhárom önkormányzat február elején tart képviselő-testületi ülést, ahol hivatalosan is döntenek a kompenzáció sorsáról és a hogyan továbbról. Mindenhol felmerült az új szolgáltató gondolata. Árpádhalom és Nagymágocs abban reménykedik, hogy a jövő évtől már működik a szintén orosházi központú DAREH (Délkelet-alföldi Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás) hulladékszállítási részlege, és az addigi időszakot kell másképp megoldaniuk. Eperjes jegyzője pedig azt mondta, tárgyalást kezdeményeznek a közszolgáltatóval a kompenzáció elengedéséről, ha ez nem vezet eredményre, ők is lépnek. Úgy tudjuk, felmerült, hogy Fábiánsebestyénnel oldanák meg a szemétszállítást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bőrbe kötve eladni a takarmányt

Délelőtt polgármester, délután mezőgazdasági vállalkozó a szegvári Gémes László. Csatornákat, szárítót, vágópontot szeretne a faluban, és fellendítené a kukoricatermesztést. Tovább olvasom