Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Pontatlan vízórák: a társasház fizet Szentesen

Szentes - Lényegesen több fogyasztást mér szentesi társasházakban a közös vízóra, mint amennyi a lakások egyéni fogyasztásából összeadódik. Százezer forintra is rúghat a különbség. Egyelőre nincs jobb megoldás: a különbözetet a lakóknak kell megfizetniük.
Hogyan történhet az, hogy a társasházak fő vízórája és a lakásokban mért fogyasztások közötti különbség akár 20 köbméteres eltérést is mutathat? – interpellált testületi ülésen is Krausz Jánosné önkormányzati képviselő. Elmondása szerint ez több helyen is visszatérő probléma, a különbséget pedig a lakóknak kell megfizetniük. Igaz ugyan, hogy a szolgáltató a különbözetre vonatkozó csatornadíj megfizetésétől eltekintett, az okokat is vizsgálták már, megoldás azonban még nem született. Egy közös képviselő, aki kérte, ne írjuk le a nevét, elmondta: egy-egy házban akár 100 ezer forintra is rúghat ez a pluszköltség, amit szét kell osztani a tulajdonosok között.

– Igen, gyakran találkozunk ezzel a jelenséggel, a magyarázat sokféle lehet. Elsősorban arról lehet szó, hogy ugyanúgy, ahogy a boltban megvásárolt 1 kilós liszt sem pontosan 1000 gramm, hanem megengedett valamennyi eltérés, a vízórák hitelesítésénél is létezik bizonyos tűrés – magyarázta a szentesi Víz- és Csatornamű Kft. ügyvezető igazgatója, Kocsis László. – Abszolút pontos óra talán nem is létezik, az átmérője pedig minél nagyobb, annál nagyobb a tolerancia is. De azt is el tudom képzelni, hogy a társasházaknak vannak – talán már elfeledett – méretlen ágai abból az időből, amikor a fogyasztók még átalányt fizettek.

Korábban hat, szeptember 1-jétől nyolc évig tart a mérők hitelesítési ideje, ennyi idő alatt azok lassulnak is valamennyit. A szakember hozzátette, nekik a törvények értelmében az úgynevezett szolgáltatási pont, a főmérő adatait kell figyelembe venniük. Arról, hogy a különbözet után nem szedik be a csatornadíjat, szintén a jogszabály rendelkezik.

Olvasóink írták

 • 3. balihoho 2012. szeptember 25. 19:32
  „Egy pontatlanul mérő órát, akár gáz, villany vagy vízmérő, forgalomba sem volna szabad hozni! Be sem szabadna szerelni! A pontatlan óra egyet jelent a csalással. Felmerülhet, a hitelesítők felelőssége. DE!! Adva van mondjuk egy olyan társasház, ahol van tizenkét lakás. Mindegyikben van, egy alig, de csepergő csap, ami csak annyira csepegtet, hogy a lakás mellékmérője meg sem mozdul. Viszont a sok kicsi sokra megy elvén, a fő mérőnél, az össze adódó csepegések már mozdítják ám az órát! Hát itt rejtőzik az a bizonyos ördög! Valóban nem a vízmű a hibás! Tessék a csöpögős csapot megjavíttatni!”
 • 2. klj-54 2012. szeptember 25. 11:45
  „Tessék mondani:
  Biztosan pontosan mér az a vízóra ami többletfogyasztást mutat?
  Nem csal a szolgáltató?
  Mert már elnézést kérek, de a mellékmérőket is bevizsgálják igen komolyan.”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. szeptember 25. 11:10
  „Nna...Kocsis Úr kimondta, amit jobb lett volna ha , nem ! - mármint a Vízműnek. Ui.: ha a nagy mérőnek, nagyobb a tűréshatára (hiba határa) akkor a húsz köbméter , 20-40 lakást alapul véve seperc alatt összejöhet...
  véleményem szerint első nekifutásból nem a fogyasztók zsebében kellene kotorászni, hanem korrekt szolgáltatást nyújtani, esetlegesen egy "csaló" központi mérőre hivatkozni...minimum: nem korrekt. Ugyanez áll a villany és gáz témában is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 125 éves vasútvonalat ünnepelték Szentesen

A Kunszentmárton–Szentes helyiérdekű vasútvonal tiszteletére rendeztek ünnepséget. Tovább olvasom