Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Pótanyunak hívja az edzőjét Niki

Szentes - A 13 éves szentesi paraúszó, Rácz Nikolett a világbajnokságra készül. A kislánynak születési rendellenesség miatt bal kézfejéről hiányoznak az ujjai, de már nem zavarja fogyatékossága, a sportban kiteljesedett. Nikolett pótanyjának tekinti edzőjét, Kovács Brigittát.
Kovács Brigitta (26) öt éve foglalkozik Rácz Nikolettel, akinek születési rendellenesség miatt bal kézfejéről hiányoznak az ujjai. Az 13 éves szentesi lány úszóedzésekre jár, a helyi úszóklub sportolója, és eddig a paraversenyeken 90 érmet szerzett. Most a hollandiai Eindhovenben augusztus 15-étől 21-éig tartó világbajnokságra készül, 100 méter mellen és 200 méter vegyesen áll rajtkőre. Előbbiben 13. a világranglistán, s trénerével együtt elégedettek lennének a döntős helyezéssel, utóbbi szám csupán kísérletezés.

– Nagyon jó tanítvány, már egy-két szóból megértjük egymást, lelkiismeretesen végzi el a feladatokat – jellemezte Nikit Kovács Brigitta, aki civilben a Boros Sámuel Szakközépiskola óraadója, télen a jégpályán dolgozik, nyáron úszást oktat. – Az évek során összecsiszolódtunk, a szülők is elfogadtak, megbíznak bennem: többször előfordult – mivel édesapja és édesanyja már dolgozott –, hogy a hajnali edzés után én vittem el az iskolába.

Brigitta elmondta: családtagnak tekintik, rendszeresen látogatja őket, mégis megható, hogy bekeretezett fényképe ott áll a szekrényen a nagyszülők fotója mellett, és tanítványa pótanyunak hívja. Ez a szeretet, ragaszkodás a sikerek egyik záloga, és Brigitta szerint Nikinek reális esélye lehet a londoni paralimpiai szereplésre.

Niki napi 10 kilométert úszik – edzője, Kovács Brigitta így készíti fel a világbajnokságra. Fotó: Bíró Dániel
Niki napi 10 kilométert úszik – edzője, Kovács Brigitta így készíti fel a világbajnokságra.
Fotó: Bíró Dániel

– Sokat jelent nekem a sport – árulta el Rácz Nikolett. – Eleinte osztály- és iskolatársaim csúfoltak születési rendellenességem miatt, most már inkább arról érdeklődnek, milyen eredményt értem el az éppen aktuális versenyen, illetve milyen volt Ausztriában, Németországban és Angliában – ezekben az országokban már rajtkőre állhattam. Persze inkább azok faggatnak, akik maguk is sportolnak. Később sem akarok elszakadni a sporttól: úszóedző szeretnék lenni.

Nikolett augusztus 13-án utazik Hollandiába, és a tervek szerint edzője 15-én követi. Addig könnyített foglalkozások várnak rá: ezen a héten napi 10, augusztus 9-étől a technikák gyakorlása, sulykolása mellett 8–9 kilométer a penzum.

A verseny költsége

Nikolettnek sokat jelent edzője, Kovács Brigitta jelenléte a versenyeken: bemelegíti, megbeszélnek mindent. A berlini világkupára – ezen a megmérettetésen Niki 4-4 aranyat és bronzot nyert – szövetségi pénzen utazhatott, most azonban neki kell összeszednie az összeget. A közel 400 ezer forintnak eddig a fele jött össze: az adakozók között található a helyi önkormányzat, a Szentes-Frigo Kft. és a Dr. Bugyi István Patika.

Olvasóink írták

 • 5. fájt 2010. augusztus 16. 13:24
  „Sok sikerült kívánok és sok kitartást!
  Azért annyit hozzátennék: Szörnyű hogy egy ilyen tehetséges kislánynak és az edzőjének nem tudják biztosítani az alap feltételeket!”
 • 4. SBetti 2010. augusztus 11. 12:49
  „Gratulálok Nikolett kitartásához, szorgalmához és az elért eredményeihez!
  Az edzőjének (Brigittának) pedig gratulálok ahhoz, hogy ilyen ügyesen kihozta a kislányból a tudást!
  Sok sikert az életben és a további versenyeken is! Remélem, sikerül még több szponzort találni, hogy Brigitta is jelen lehessen Berlinben!”
 • 3. kimli 2010. augusztus 10. 05:51
  „Kedves niemand! Nagyon köszönjük. Ha tényleg komolyan gondolja az adakozást, megtalál minket uszodában reggel 7-9 -ig edz ez a pici lány. Előre is köszönöm Önnek!
  ui: kösönöm szbarat-nak is!”
 • 2. niemand 2010. augusztus 09. 16:37
  „Hol lehet adakozni? Niki megérdemli, már sokat tett le az "asztalra" a város hírnevét öregbítve. az edzőjével együtt. Mindkettőjüknek szívből gratulálok! Büszke vagyok Rád Niki, hajrá, szorítunk értetek!”
 • 1. szbarat 2010. augusztus 07. 16:54
  „Sok sikert. Szurkolunk nagyon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NIF: Nem épül erőmű Szentesen

Szentes - Ahogy az előzetes információk sejtetni engedték: nem épül biomassza-erőmű Szentesen, a… Tovább olvasom