Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Puskás Öcsi szobra a Csíky-műhelyből

Szentes - Korábban is készült már Puskás Öcsi-szobor a szentesi szobrászművész, Csíky László műhelyében, a legújabb alkotás azonban minden tekintetben egyedülálló. Egyrészt a világhírű magyar focistát egy jellegzetes mozdulattal ábrázolta az alkotó, másrészt – ahogy eddig még egyetlen szobrán sem – valódi ruhát visel.
Csíky László a legújabb alkotással. A szerző felvétele
Csíky László a legújabb alkotással.
A szerző felvétele
– A felöltöztetett szobrok nagyon népszerűek Kínában, Kanadában vagy Észak-Európában. Ott a textíliát színtelen lakkal húzzák át, majd utókezelésnek vetik alá. Régi vágyam volt, hogy legyen itthon egy saját Puskás-szobrom. Olyan szerencsés voltam, hogy kétszer találkoztam vele, és ez mély nyomot hagyott a lelkemben. A ruha ötlete kiegészítésként, a külföldön tapasztaltak nyomán jött – árulta el a művész.

Az alkotásra a szó legszorosabb értelmében fizikailag is fel kellett készülni. Orvosként teljes mértékben tisztában van a test anatómiájával, ám a mozdulatnak is be kellett ivódni ahhoz, hogy megmintázhassa a legendás kapáslövést.

– Napi ötven percet gyakoroltam. Miután a lábamban volt már úgy 1500-2000 lövés, megkértem a feleségemet és a lányomat, hogy készítsen fotókat rúgás közben. Legalább 3000 próbálkozás után éreztem azt, hogy tökéletesen meg tudom mintázni – emlékezett vissza. Csíky László műhelyéből gyakran kerülnek ki alkotások. Művészetét külföldön is elismerik, nyáron a kínai metropolisz, Csangcsun díszpolgárává választották.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jönnek a kazánok, maradnak a pedagógusok Derekegyházán

Spórolás aprítékos kazánnal és önfenntartással, fejlesztések az oktatási- és szociális intézmények terén – ez jellemzi Derekegyház jövőbeni terveit.
Tovább olvasom