Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Ráférne pár százmillió a szentesi gimnáziumra

Szentes - Nem lehet tovább halogatni a szentesi Horváth Mihály Gimnázium felújítását az igazgató szerint. Hogy ki pályázzon a pénzre, a tulajdonos önkormányzat vagy a fenntartó állam, csak megegyezés kérdése – véli Tóth Tamás.
Szentes szinte minden iskolájára ráférne a felújítás, a legégetőbb a gimnázium volna – hangzott el a legutóbbi testületi ülésen. A helyzet az oktatási intézményekkel kapcsolatban – ahogy Szirbik Imre polgármester fogalmazott – azért is „faramuci és kombinált", mert az ingatlanok telekkönyvileg a város tulajdonában vannak, a fenntartásukat azonban átvette az állam. A középiskolák előtte egy rövid ideig a megyei önkormányzathoz, azt megelőzően a településekhez tartoztak. Ráadásul az iskolákra is értelmezhető a nemzeti vagyonra vonatkozó törvény, így tulajdonképpen állami tulajdonnak kell tekinteni ezeket az épületeket, tette hozzá. – A gimnázium felújításához anyagi segítség kell, egyelőre azonban azt sem tudjuk, mi pályázhatunk, vagy a KLIK – közölte a város vezetője.

A hulló vakolat talán a legkisebb probléma. A felújítást az igazgató szerint a tetővel kellene kezdeni. Fotó: Králik Emese
A hulló vakolat talán a legkisebb probléma. A felújítást az igazgató szerint a tetővel kellene kezdeni.
Fotó: Králik Emese

A gimnázium igazgatója úgy véli: a vonatkozó jogszabályok alapján a felújítás a tulajdonos önkormányzat feladata, a karbantartás a fenntartóé, azonban ez a két feladatkör sok esetben nem választható szét tisztán. Tóth Tamás szerint a pályázó jogi személyéről szerinte meg lehetne egyezni rövid úton. – Szentes lakosságát nem az érdekli, ki nyújtja be a pályázatot, hanem hogy ne dőljön a fejünkre az épület. A felújítás nem várhat már sokáig. Van olyan terem, ahol esős időben vödörbe gyűjtjük a vizet, néhány helyen a tetőszerkezet és az egész héjazat megérett a cserére. Ennek a költségét 30-50 millió forintra becsülöm. Termálvízzel fűtünk, ősrégi, csöves hőcserélővel, aminek hatásfoka rendkívül alacsony, Szentesen már csak nálunk van ilyen. A szolgáltató segít, amiben tud, de a rendszer nem szakaszolható, van, ahol hideg, máshol hőség van. Mállik a vakolat, új nyílászárók is kellenek, a hátsó kerítés düledezik – foglalta össze.

Ráférne pár százmillió a szentesi gimnáziumra
Ráférne pár százmillió a szentesi gimnáziumra.
Fotó: Králik Emese

Az energiahatékonysági pályázatuk két éve elő van készítve, ennek költségvetése mintegy 300 millió forint, a többi szükséges munka még legalább ennyi. Az iskolában heti száz tornaóra van, így további 300 millió egy új, a jelenleginél kétszer nagyobb tornateremre kellene.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra ítélték a szentesi strand fenyőfáit

– Ki kell vágni a szentesi strandon egy bizonyos területen a fenyőfákat - állt elő a meglepő ötlettel a soros testületi ülésen Rébeli-Szabó Tamás képviselő. Tovább olvasom