Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Rendet vágnak a bérlakások piacán

Szentes - Hatalmas hátralékok, lelakott ingatlanok – ezt elégelte meg a szentesi városvezetés, amely rendet kíván tenni a szociális bérlakások piacán. Nyolc ingatlant már visszakapott az önkormányzat.
Tarthatatlan a lakbérhátralékok mértéke, sok szociális bérlakást arra méltatlanok használnak – hangzott el már több fórumon Szentesen. Nemrégiben – Chomiak Waldemar fideszes városatya elnöklésével – képviselők és szakemberek részvételével egy munkabizottság alakult, amely szemlézni kezdte azokat az ingatlanokat, ahol kirívó tartozást halmoztak fel. Az erőfeszítések meghozták az eredményt: eddig nyolc lakásból költöztek ki a bérlők, hét ügy pedig folyamatban van. Több mint 200 lakást szemrevételeztek eddig, voltak lesújtó tapasztalataik is – tájékoztatott Szabó Zoltán jobbikos képviselő.

– Hathatósak voltak a személyes beszélgetések. Volt, aki kis részletekben elkezdte törleszteni a kintlévőségét, mások inkább önként kiköltöztek. Aki ránt egyet a vállán, és azt mondja: majd fizet helyette az önkormányzat, az ellen fel kellett lépni – hallottuk a képviselőtől. Úgy véli: a bérlakások száma véges, a számuk növelése érdekében a volt vízmű épületét azonban kiválóan hasznosíthatná a város.

– Olyan lakást is visszakaptunk, ahonnan tolatva jött ki az ember. Ezeknek a felújítási költsége akár több százezer forint is lehet: olykor a berendezési tárgyakat is cserélni kell – fogalmazott az ingatlanokat kezelő Szentes Városi Szolgáltató Kft. igazgatója, Döbrőssy Iván. Szerinte ezek a költségek nem hajthatók be a volt bérlőn, akár hetekig is eltart, mire a cég munkatársai ismét lakhatóvá teszik a bérleményt.

A jóhiszemű, de fizetésképtelen rászorultak esetében szóba jöhet, hogy kisebb lakást, vagy részletfizetési kedvezmény kapnak. Néhány ügyet jogi útra terelt a város. Úgy tudjuk: július elején rendőri felügyelet mellett akár kilakoltatás is lehet olyan ügyfél esetében, aki az egyeztetések után sem hajlandó elhagyni
az ingatlant. Információink szerint a felhalmozódott mintegy 21 millió forintos lakbérhátralék azonban az eddigi erőfeszítések ellenére sem csökkent.

Olvasóink írták

 • 9. Bellaciao 2012. július 01. 08:55
  „Nagy ötlet, hogy a városon kívül létesítsünk bérlakásokat. Építsünk közpénzből gettót. Az a lényeg, hogy olyan képviselők döntsenek, akik nem értenek semmihez, de legalább nem is hallgatnak meg másokat.”
 • 8. Vaki30 2012. június 30. 22:10
  „Az a baj hogy olyanok kaptak lakást akiknek nincs munkahelye és nem tudja fizetni bérleti dijat, aki fiatal annak nem jár semmi segitség hogy vagy nincs nagyon miből spórolni mert albérlet mellet nem feltétlen tud az ember még plusz ezreket lakás kaszába bele rakni akkor mi van? Hitelt nem tudunk felvenni ingatlanra mert annyit nem adnak hogy normális ingatlant tudjon venni az ember,mert nincs is annyi fizetésünk meg határozott idejű szerződére nem is adnak. Az olyanok nem kapják meg a lakást akik tudják fizetni, ,mert dolgoznak ás mellette talán tudnának félre tenni.”
 • 7. Puttony 2012. június 28. 17:15
  „Az előző ciklus bizottsága készített egy átfogó felmérést a témában, ahol az idevezető okok feltárása mellett humánus és igazságos javaslatokat is megfogalmazott a probléma kezelésére is. Most csak az erő politikáját láthatjuk, illetve hallhatjuk a bizottság képviselőitől. Úgy hiszem ez csak propaganda célt szolgál és nem a probléma széles körben elfogadható kezelését.”
 • 6. Bellaciao 2012. június 28. 06:39
  „Minden normális országban vannak bérlakások, amit szociális alapon lehet megszerezni. Minden országban kell érte fizetni, ez tény, de ebben az országban nincs munka, ha van abból meg nem lehet megélni. A magyar kapitalizmus azt jelenti, hogy mindennek piaci ára van csak a munkának nem. Szentesen is van egy csomó ház árverezésre ítélve és nem a naplopóké. Ezt tette az elmúlt két év. Nem a kilakoltatás a megoldás, hanem a segítség, ha nem megy akkor ez csak végső eszköz lehet, de azt se két semmihez nem értő helyi képviselő tegye. Erre a kutya sem hatalmazta fel őket.”
 • 5. tothmariaaa 2012. június 27. 19:22
  „Ballagj :DDD Bocsi :)”
 • 4. tothmariaaa 2012. június 27. 16:25
  „3. valami nem stimmel. Van olyan önkormányzati lakás, amit zsír újjan adtak át, balagj el, nézd meg hogy néz ki.
  5 évente újravakolják nekik...Én hol engedhetem meg magamnak, hogy a hitelből vásárolt, munkával keresett fizetésemből 5 évente újjávarázsoljam a házam kívülről?
  Az az igazság, hogy úgy élnek, minta disznók.Ki be ugrálnak az ablakon, tapossák le a frissen festett falakat, stb...
  Olyan esélyt kaptak a várostól, amit Én, vagy más nem kapott meg soha, gürizett a sajátjáért mint állat.Nem is így néz ki... Nem éltek vele, sőt, visszaéltek vele.Mégis meddig kellene őket "tartani" szerinted? Míg 80 milliós hátralékot halmoznak fel? Ugye nem gondolod komolyan? Továbbá ki mondta, hogy 22000 ftból kell fizetni mindent? El kell menni dolgozni, mint minden "normális"ember teszi. Nem a segélyt kell lesni, az ingyenélésnek legyen végre vége. Tudod én, s még ezrek ebben a városban úgy élnek, hogy munka után szépen elballagnak még fóliába, másodállásba, hogy rendezni tudják az anyagi dolgaikat az életben.Nem újkeletű dolog ez, csak azoknak, akik világ életükben a potyát lesték.Éppen ideje, hogy végre azok lakhassák ezeket a lakásokat, akik meg is becsülik, és valóban rá szorulnak.
  Utóiratként hozzáteszem, nem kell a lakás, megdolgozom a sajátomért.Nem kaptam, vettem, fizetem, dolgozok érte.Ideje, hogy más is ezt tegye.”
 • 3. Bellaciao 2012. június 27. 13:51
  „Ezeket az épületeket soha nem újított fel a város, nem csoda, hogy lerohadnak( néha Patyomkin módon kipingálják az utcafrontot). A városüzemeltetés csak pénzbehajtásról szól, így rohadnak le a városi irodák, lakások stb.. Karbantartás az nulla. Ide jutottunk, hogy arra büszkék a képviselők, hogy embereket lakoltatnak ki, talán megoldást kellene találni. 22 000 Ft-ból fizessenek emberek bérleti díjat és még újítsák is fel a lerobbant szükséglakásokat. Ezt teszi a Fidesz Jobbik barátság
  .”
 • 2. tothmariaaa 2012. június 27. 10:11
  „Igen, ez a probléma rengeteg kérdést vet fel.
  1, miért kell hagyni, hogy hónapokig ne fizessenek???
  2, miért kell hagyni, hogy olyan szinten lelakják, hogy "tolatva" jöjjenek ki belőle? :O
  Ezen teljesen le vagyok döbbenve...
  Az első adandó alkalommal kiraknám mindet, ha nem rendeltetésszerűen használja a lakást, ha csak egy küszöböt fel mer szedni...
  Annyi mindenre van ember az önkormányzatnál, erre hogy nincs? Hogy hogy senki nem ellenőrizte ezt soha?
  21 millió forint... Lett volna helye bőven máshol is.S hogy nem lehet rajtuk behajtani? Hogyhogy? Ha én nem fizetek villanyszámlát, azt is behajtják. Azt biza ki kell fizetni.Ha nincs munkája, küldjük őket közmunkára.
  Menjenek locsolni, kapálni, söpörni.Elég volt az eltartásukból.”
 • 1. maug 2012. június 26. 15:41
  „Miért kell hagyni, hogy valakinek sok tartozása halmozódjon fel? Ha nem fizet, akkor ki kell lakoltatni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvennék a fábiániak a mágocsi kastélyotthont

Nagymágocs nem pályázott, Fábiánsebestyén viszont jelezte, fenntartaná a kastélyotthont. Tovább olvasom