Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Rendőrségi feljelentés a fővállalkozó ellen Szentesen

Szentes - A szentesi református nagytemplomot felújító egyik alvállalkozó feljelentette a fővállalkozót, sikkasztás miatt folyik büntetőeljárás a kecskeméti székhelyű Polydom Zrt. ellen. A templom felújításának egy éve kellett volna elkészülnie. A főtérről lebontották az állványokat, és új fővállalkozót keresnek a munka befejezésére.
A szentesi református nagytemplom felújításának befejezése egy éve késik. Tavaly októberben kellett volna végeznie a munkával a kecskeméti székhelyű Polydom Zrt.-nek, amely egyébként közbeszerzési eljárás keretében nyerte el a feladatot: a város közepén álló templom, és a hozzá tartozó idősek otthona felújításának jogát. Időközben fizetési problémák merültek fel, a megrendelő egyházközség pedig a kivitelezés minőségét kifogásolta. A konfliktus mélyült, a napokban pedig az egyik alvállalkozó büntetőfeljelentést tett a rendőrségen a fővállalkozó ellen. A hódmezővásárhelyi székhelyű N. O. Műemléki Bt. műszaki vezetője, Németh Péter azért fordult a hatósághoz, mert szerinte az alvállalkozóktól levont, úgynevezett jóteljesítési bankgaranciát – megközelítően huszonötmillió forintot – a Polydom Zrt. elköltötte. A szegedi kapitányságról az ügyet a cég székhelyén lévő hatósághoz továbbították. A kecskeméti városi kapitányságon folyik büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen, sikkasztás megalapozott gyanúja miatt – tájékoztatta lapunkat Mihályné Bornemisza Eleonóra. A rendőrségi szóvivő elmondta, valóban az egyik alvállalkozó feljelentése nyomán kezdődött eljárás.

A Polydom Zrt. felszámolóbiztosa, Katona József elfogadta az egyházközség által kért beszámítást az idősek otthonának felújításánál keletkezett pénzügyi vitában – az úgynevezett végszámlából 17 millió forintot az egyháznak nem kell megfizetnie. Az otthon elkészült, a végszámla jelenlegi összege az otthon esetében most 153 millió forint, melyet október 17-éig fognak kifizetni az alvállalkozóknak – mondta el lapunknak a beruházást megrendelő egyház képviselője.

Kovách Péter lelkipásztor közölte: a félkész templom esetében a pályázaton nyert összeg felét fizették ki eddig a fővállalkozónak. A felszámolás miatt az egyházközség szerződést bontott a céggel, most új közbeszerzési eljárást írnak ki a református nagytemplom felújításának befejezésére. A megvalósuláshoz rendelkezésre áll a pályázaton nyert összeg másik fele, százötvenmillió forint. Gyorsított eljárásban még októberben akarnak szerződést kötni egy új fővállalkozóval. Kovách Péter azt mondta, az elmúlt néhány hónapban vártak: a város és az egyház abban bízott, kevesebb gonddal jár, ha a Polydom befejezi a munkát, mintha új fővállalkozót keresnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágul a szentesi Petőfi Szálló felújítása

Szentes - Tizenkét év alatt térül meg a Petőfi Szállót felújító cég befektetése. A majdani… Tovább olvasom