Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Rendszámokkal borította a tetőt

Szentes - Több mint hatezer rendszámtáblát gyűjtött össze Német Imre, az egyik különlegességért nem sajnált 80 ezer forintot sem.
A kerítés nem kolbászból van a szentesi férfinél, viszont autórendszámokkal van borítva a melléképületek fala és teteje, már a kapuból észrevehető a Kishát utcai házának udvarára lépve. Pedig ez még csak egy kisebb része a kollekciójának, mely már 6 ezer darab fölött van. A többit polcon vagy bedobozolva tárolja a gyűjtő, aki először 15 éve, egy amerikai filmben figyelt fel egy színes rendszámtáblákkal borított falra. Akkor még álmodni sem merte, hogy neki is lesz amerikai rendszáma. Túlnyomórészt persze, országszerte MÉH-telepeken beszerzett hazai darabok vannak birtokában, de tud szolgálni az érdeklődőnek becsesebb példányokkal is.

Rendszámokkal borította a tetőt - GALÉRIA

Garázsa belső falán mutatja meg az időjárástól védett kincseit: interneten rendelt osztrák, francia, indonéz táblákat, de van itt háború utáni magyar, cirillbetűs, és jugoszláv katonai járműről származó rendszám is, utóbbi igencsak hadviselt állapotban, s számos amerikai állam, köztük New York, Oregon, Florida is képviselteti magát. Akad, ami vasdarabnak tűnik, de pecsétje árulkodik: II. világháborús német járműről való. Egy régi angol motor rendszám a sárvédő alakját követi. Mutat még ukrán ideiglenes rendszámot műanyagból, kínait pedig papírból.

A szomszédos fészer az eddigieknél is impozánsabb látványt nyújt, itt aztán tényleg tele a fal rendszámokkal, de még a tető is, mert már csak ott akadt hely. Ebből is látszik, Német Imre sok időt és energiát öl ebbe a hobbiba. A tetőre és az ajtókra azok az E-jelölésű rendszámok kerültek, melyekből a legtöbbet gyűjtötte, s melyekért épp ezért nem annyira kár, hogy ki vannak téve az időjárás szeszélyeinek. A földön ott várják a restaurálásra váró darabok, maga egyengeti, vagy akár festi a sérült lemezeket, minthogy többségéhez ilyen állapotban jut hozzá.

Rendszámokkal borította a tetőt - GALÉRIA

Az autókhoz való vonzódása más formában is jelen van életében: munkagépen dolgozik, azt mondja, szereti, ha berreg alatta valami. Régebben sofőrként is kéregetett használt rendszámot a tulajdonosaiktól. Sokan nem szívesen válnak meg az ereklyétől, félnek is, hogy esetleg visszaél vele. Manapság már le kell adniuk a forgalomból kivont azonosító táblákat az autósoknak, így Imre csak a régebbiekre pályázhat. Hogy látszódjon, ő egy komoly érdeklődő, névjegykártyát is készíttetett, sőt fia szerkesztett számára egy weboldalt is.

Ha lemezként veszi, pár száz forintért jut hozzá kilójához. Ma már főleg a neten zajlik a vásárlás, ott azért húzósabb árak vannak, darabjáért több ezer forintról indulva. A legdrágább vétel 80 ezer forintjába került, a rendszám egy VÁM-kezelés alatt állott kocsiról való, még a rendszerváltás előttről, Imre szerint akkoriban sem lehetett ilyennel mindennap találkozni.

Rendszámokkal borította a tetőt - GALÉRIA

Eddig nem reklámozta gyűjteményét, pár éve egy csupán felhívás nyomán lépett vele Imre a nyilvánosság elé, de mint mondja, alapvetően azért gyűjti, mert örömét leli benne. Akit érdekel, bejelentkezhet nála a honlapján.

A kollekció gyarapításával továbbra sem hagy fel Imre, de egy ideje a mennyiség helyett a minőségre hajt. Álma, hogy mind az 50 amerikai államban használt rendszámból kerüljön a kollekciójába. A garázs falán azért még elférnek az ilyen helyekről elmaradhatatlan, hiányos öltözetű lányok képei, jegyzi meg mosolyogva a gyűjtő.

Olvasóink írták

 • 16. seleron 2012. augusztus 28. 17:04
  „A legtöbb esetben egyetértek a csillogás nevű hozzászólóval, hogy sok a negatív hozzászólás, de itt nem. Mert a felső képpel nem volt baj, de amikor megláttam az alsó képet akkor nekem is az jutott az eszembe, hogy ez gáz, hogy a 3 betű 3 szám rendszámokat is begyűjti az emberünk. Ezt nagyon nem kellet volna mutatni.”
 • 15. deszkás 2012. augusztus 27. 21:53
  „CSILLOGÁS! Rosszindulat? Miért is? Mondom nemtudták azonosítani az elkövető károkozót mert ilyet a Központi Nyilvántartás NEM ismert hiába készült róla videofelvétel. Így nekem kellet a javítás költségét állni. Ezt kívánom neked is járj így. Csak egy kérdés:a bankjegykártyát bevonáskor miért vágják szét a szemed láttára?”
 • 14. vuk 2012. augusztus 27. 21:49
  „12. csillogás 2012.08.27. 18:13
  hol abban a rosszindulat, hogy szinplan illegalis (legalabbis hatalyos magyar) rendszamokat gyujteni? ez szimpla teny.

  Persze ez is a rendszamtabla bizniszt erositi. Persze legalabb lesz egy elkovetoi kor, akinek biztos a bevetele....”
 • 13. ketrin72 2012. augusztus 27. 21:21
  „Rendőr volt........:)”
 • 12. csillogás 2012. augusztus 27. 18:13
  „Jellemzően már megint rosszindulat a köbön.”
 • 11. vuk 2012. augusztus 27. 16:51
  „9. atomboy 2012.08.27. 15:44
  lol”
 • 10. Carlo 2012. augusztus 27. 16:16
  „Kamunéni ahonnét írkál, olyan mindegy, hogy lopott e a rendszám, vagy talált, neki mindegy, csak itt okoskodik, azt hiszi ez bölcs dolog, pedig kész bűnbarlang..
  Képzeld csak el Kamunéni, ha valaki egy kedves hozzátartozód elütné, egy ilyen használt-senkié rendszámmal ideiglenesen felszerelt kocsival? és így sosem lenne meg az elkövető..

  na akkor mi lenne a véleményed erről a kedves hobbyról?”
 • 9. atomboy 2012. augusztus 27. 15:44
  „Miert nincsenek takarva a rendszamok?!”
 • 8. vuk 2012. augusztus 27. 15:40
  „6. KamuNeni 2012.08.27. 14:34
  Majd en is elkezdem mondjuk lopott ekszerekkel kidekoralni a lakast...

  Azert latszik, hogy viragzik a biznisz... vajon ha kimennek es kikeresik az "elveszett" rendszamokat, amiket bejelentettek a rendorsegen, mennyi lenne meg?”
 • 7. vélemény 2012. augusztus 27. 15:08
  „"Ez még csak egy kisebb része a kollekciójának, mely már 6 ezer darab fölött van."
  Tudja valaki, hogy mikor és meddig nem kellett leadni a rendszámot? Emlékeim szerint 20 évvel ezelőtt már kötelező volt a leadás.
  A képen látható G-s rendszámok tizenévesek.
  A bedobozoltak között vannak az újabb rendszámok?
  http://pisztolyos.mindenkilapja.hu/#/gallery/19915653/render/keptar”
 • 6. KamuNeni 2012. augusztus 27. 14:34
  „Sok rossz indulatu megjegyzes. Irigylitek a sracot a hobbijaert? Ti is gyujthettek valamit ha akartok.”
 • 5. deszkás 2012. augusztus 27. 14:03
  „Most olvastam a cikket,hát érdekes tényleg. Akkor ezért nem tudták a károkozómat azonosítani.”
 • 4. vélemény 2012. augusztus 27. 13:29
  „Három év után felmelegített riport.
  http://www.szentesinfo.hu/szentesielet/2009/32-33_0814/22.htm”
 • 3. vélemény 2012. augusztus 27. 13:20
  „"Ma már főleg a neten zajlik a vásárlás, ott azért húzósabb árak vannak, darabjáért több ezer forintról indulva."
  Csoda, hogy ennyi rendszám tűnik el?
  10 másodperces "munka". A környékünkön a gyári dísztárcsák is nagyon fogynak. :((”
 • 2. vélemény 2012. augusztus 27. 13:15
  „"Manapság már le kell adniuk a forgalomból kivont azonosító táblákat az autósoknak"
  Jóideje le kell adni.
  Ha leszerelt, lopott kocsiról származik vagy talált, akkor is.
  http://static.borsonline.hu/image/article/main/.550x1100/44506.jpg”
 • 1. Carlo 2012. augusztus 27. 12:14
  „csak azt tudnám, hogy a magyar rendszámokhoz hogyan jutott hozzá? és nem a 2 betű 4számosra gondolok.hanem 3 betű 3 szám
  hiszen azok nem eladhatóak, max forgalomból kivontak, de akkor azt le kell adni... nem?
  aztán lehet jönni és belémkötni, de gondoljátok csak végig”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változás a MÁV menetrendben

Változások lesznek a Kiskunfélegyháza- Szentes-Orosháza vonalon is.
Tovább olvasom