Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Roma referens a híd szerepében

Szentesi járás - Augusztusban lesz egy éve, hogy elindult hazánkban a roma referensi program. Szentesen a járási hivatalban Varga Ferenc várja azokat a roma állampolgárokat, akik nem boldogulnak egy kérelem kitöltésével, irat beszerzésével.
– Szentesen születtem, itt is érettségiztem. A családommal Szegváron élek, önkormányzati szinten több mint egy évtizede foglalkozom a romák problémáival. Amikor a kormányhivatalok és az Országos Roma Önkormányzat közösen kezdeményezte a referensi programot, én is jelentkeztem. Szerettem volna ennek a munkának a részese lenni, mert úgy gondolom, hogy a közigazgatás eszközeivel hatásosan lehet küzdeni a leszakadó társadalmi és etnikai csoportok helyzetének javításáért. Tulajdonképpen a híd szerepét töltöm be – fejtette ki a Szentesi Járási Hivatal roma referense, Varga Ferenc.

Tavaly augusztus óta fogadja az ügyfeleket, az eltelt hónapok alatt megismerték a munkáját. Nem kormánytisztviselő és nem is ügyintéző, hangsúlyozta. A munkakör eredeti célja is az volt, hogy a referensek közvetítő szerepet töltsenek be az államigazgatás és a roma állampolgárok között. Azaz ha valaki nem boldogul egy kérelem kitöltésével, egy irat beszerzésével, vagy csak egyszerűen nem tudja, hogy a problémájával melyik osztályhoz, szervhez kellene fordulni, Varga Ferenctől kaphat tanácsot.

Varga Ferenc munkában. Fotó: Králik Emese
Varga Ferenc munkában. Fotó: Králik Emese

– Nagyon jó lehetőség, kitűnő ötlet volt a program beindítása. Arról például, hogy jogosult vagyok közgyógyellátásra, Ferenctől hallottam először – jelentette ki az éppen az irodába betérő Szappanos Erzsébet. A szentesi asszony többször járt már a referensnél. Hozzá fordult, amikor tanácstalan volt azzal kapcsolatban, hogyan kell temetési segélyt kérvényezni.

– Telefonon is felhívnak, de ha kell, kimegyek az ügyfelekhez. Összetett, változatos munkakör, mindig vannak benne új kihívások. Az önkormányzat bevont a közfoglalkoztatás szervezésébe, a szentesi roma közösség pedig azzal keresett meg, hogy segítsek közösségi teret létesíteni. Ennek a megoldását is vállaltam – árulta el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjúsági szállás lett a tűzoltószertárból

Elkészült Szegvár központjában a régóta tervezett ifjúsági szállás. Tovább olvasom